Výstava Jan Svoboda/Stanislav Kolíbal u příležitosti 20 let FGF, literární Debuty a vánoční ateliér

Srdečně vás zveme na naše akce příští týden. V pondělí nás čekají mezinárodní literární Debuty – do pořadu básníka Romana Polácha pozveme básníky Zofii Bałdygu a Michala Tallo, ve středu vás zveme na vernisáž výstavy, která bude zároveň oslavou dvaceti let Fotografické galerie Fiducia- představíme třicítku fotografií Jana Svobody, který mezi lety 1968–1975 fotograficky zaznamenával a dokumentoval realizace Stanislava Kolíbala. V neděli nás čeká další vánoční ateliér, tentokrát s výtvarnicemi Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou.

13. 12. V 18.00 – DEBUTY VOL. 10: BAŁDYGA, TALLO /Básníci Zofia Bałdyga a Michal Tallo v literárním pořadu Romana Polácha. 

Hosty jubilejního desátého pořadu Debuty budou hosté sice formálně „zahraniční“, neformálně to jsou ovšem básnířka a básník, kteří jsou v českém prostředí a české literatuře patřičně aklimatizováni. Zofia Bałdyga (1987) a Michal Tallo (1993) píší básně, v nichž tematizují nejenom dynamiku a prudkost vnitřního světa, ale rovněž se se stejnou silou dívají takzvaně ven a ve svých básních věnují patřičnou pozornost světu a jeho společenským a klimatickým problémům v nebývale silné obraznosti a křehké starosti o vše kolem nás.

15. 12. v 18.00 – STANISLAV KOLÍBAL – JAN SVOBODA: Křehká stabilita /Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

Na letošní závěrečné výstavě k jubileu 20 let od založení Fotografické galerie Fiducia představíme třicítku fotografií Jana Svobody, který mezi lety 1968–1975 fotograficky zaznamenával a dokumentoval realizace Stanislava Kolíbala. Některé fotografie z Kolíbalova archivu budou veřejně prezentovány vůbec poprvé. Dva světy výrazných osobností – Jana Svobody a Stanislava Kolíbala se na čas protnuly v počáteční atmosféře dusného období nástupu normalizace. Oba ve své tvorbě hledají vlastní cestu zobrazení světa prostřednictvím redukce vztahů často obyčejných věcí, kdy výraz odhmotnění může poukázat na jeho skrytý duchovní obsah. Stanislav Kolíbal (1925) je jedním z nejvýznamnějších protagonistů českého, ale i mezinárodního umění druhé poloviny dvacátého století. Jan Svoboda (1934–1990), bohužel předčasně zesnulý fotografující umělec, se pokoušel ve své době o novou definici a zrovnoprávnění fotografie v rámci klasických uměleckých oborů, jako je malířství nebo sochařství. Výstava potrvá do 25. 1. 2022.

19. 12. V 10.00 – VÁNOČNÍ ATELIÉR PRO DĚTI A JEJICH RODIČE

Přijďte si vyrobit netradiční vánoční dárky s lektorkami Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou. V ateliéru tvoří děti spolu s rodiči/prarodiči. Vstup volný, materiál a výtvarné potřeby pro děti máme. Ateliéry jsou vhodné pro děti od 2 let, ale klidně můžete přijít i s menšími, určitě pro ně vymyslíme nějakou aktivitu. Doporučujeme převlečení – košili, plášť a podobně.