Fiducia v dubnu

V dubnu se můžete ve Fiducii těšit na dvě setkání s mladými literáty a jejich debuty, oslavíme 10 let okrašlovacího spolku a čtyřicáté číslo Krásné Ostravy otevřením sezóny na Benešáku, oslavíme výročí Camilla Sitteho novým projektem tzv. Ostravských kulturních stezek, čeká nás také špičková elektronika i alternativa v dalším z koncertů v dramaturgii Martina Režného, stejně jako vernisáž v galerii Dole. Knižní výstavou si rovněž připomeneme výročí 140 let od narození Jaroslava Haška. Tak se stavte, těšíme se na vás!

STŘEDA 5. 4. v 18.00 – DEBUTY VOL. 13: ŠIMČÍK, VANĚK

Básník a jazzový hudebník Jiří Šimčík a básník a literární kritik Jakub Vaněk v pořadu básníka Romana Polácha.

První letošní večer literárních čtení Debuty se uskuteční v rámci aktualizovaného konceptu, kterým chceme představit nejenom pozoruhodné knižní debuty, ale rovněž neméně pozoruhodně talentované autory, kteří teprve na první knížku čekají. Tentokrát vystoupí básník a jazzový hudebník Jiří Šimčík (*2003), jehož sbírka Vězeňská strava (Dobrý důvod, 2022) je strukturována mladou vlnou nespokojenosti se současným stavem světa, kterou koncentruje do mnohdy surrealisticko-kafkovských souřadnic. Jakub Vaněk (*1992) je soudobým zástupcem mladé literárně-teoreticko-kritické generace – pro digitální platformu Psí víno uvádí a komentuje mladou básnickou generaci, do jejíhož okruhu se vřazuje originální konceptualitou básní, jež je založena na tkáni rozlehlosti světa, na aktivaci života a dynamické a hravé obraznosti.

Literární pořad Debuty je zaměřen na pozoruhodné básnické a prozaické prvotiny, případně pak na knížky druhé, které jsou často poměřovány právě prvotinami. Debuty také fungují jako pořad, jenž dává prostor i dalším hostům mladé a střední literární generace, kteří nespadají do výše zmíněné kategorie a kteří se představí ostravskému publiku svým „debutovým“ čtením.

ČTVRTEK 6. 4. v 18.00 – OTEVŘENÍ SEZÓNY NA BENEŠÁKU

Jarní okrášlení náměstí, ateliér pro děti a křest bulletinu Krásná Ostrava.

Přijďte s námi otevřít poslední sezónu na náměstí Edvarda Beneše, které by příští rok mělo projít rekonstrukcí. Připravíme náměstí na jaro, opravíme květináče a naučné cedulky, nainstalujeme pítko pro ptáky a pokřtíme jarní číslo bulletinu Krásná Ostrava. Děti se mohou těšit na ateliér, na kterém budeme výtvarně přemýšlet o městské divočině a životě zvířat ve městě. Špekáčky a jiné pochutiny na opékání s sebou.

PONDĚLÍ 17. 4. v 15.00 – SITTE A URBANISTICKÁ PERLA PŘÍVOZ

Křest první skládačky z cyklu Ostravské kulturní stezky a dílna pro děti.

Přijďte s námi oslavit výročí 180 let od narození světového urbanisty Camilla Sitteho na přívozské náměstí, které je jeho slavnou realizací. Pokřtíme první originální skládačku z nového cyklu Ostravské kulturní stezky, věnovanou Sittemu a Přívozu, děti si na výtvarné dílně budou moci vytvořit vlastní zalomenou uličku. Od 16 hodin vás v kostele čeká další program, pořádaný přívozskou farností.

STŘEDA 19. 4. v 18.00 – TOMÁŠ KUREČKA: ÚDOLÍ

Vernisáž výstavy v Galerii Dole.

Tomáš Kurečka (*1994 ve Frýdku-Místku) absolvoval pražskou AVU v roce 2020 v Intermediálním ateliéru Mileny Dopitové (ještě před tím ale krátce prošel ateliérem Jiřího Surůvky na Fakultě umění Ostravské univerzity a také ateliéry Milana Knížáka a Jiřího Sopka na AVU). Ve své aktuální ostravské prezentaci odkazuje na nejrůznější dobové a historické souvislosti zobrazování. Prostřednictvím kreseb, objektů a jejich konstelací hledá cestu k tomu, jak pro vnímání otevřít „svět pod světem“. Pracuje přitom se symbolikou rituálů, tematizací metamorfózy, ale i s motivy marnosti a pomíjivosti (vanitas). Jejich prostřednictvím se dotýká aktuálních témat, jakými jsou identita, proměna, morálka, sexualita, ale i romantika provázaná se smutkem.

Kurátor Martin Mikolášek. Výstava potrvá do 31. 5. 2023.

ČTVRTEK 20. 4. v 19.00 – PHOLO0 /IT/, TEHA(A)NU, LUAN GONÇALVES 

Špičková elektronika i alternativa v dalším z koncertů v dramaturgii Martina Režného.

Za projektem Pholo0 stojí Paolo Possidente, Ital usazený v Berlíně. Hraje na bicí a elektroniku, využívá také zvukové objekty různého druhu, z útržků prchavých melodií vytváří transcendentní zvukové plochy. Dan Nguyen kdysi hrál pod nickem Hledání folk punkové songy, jako Teh(a)nu se pohybuje ve vodách ambientu, noise a industrialu. Luan Gonçalves hraje na kontrabas a basovou kytaru současnou vážnou hudbu, alternativu i jazz. Mezi nejaktivnější skupiny, se kterými hraje, patří Talaqpo, Jungle Debris, Stratocluster nebo Prague Quite Music Collective. Zahraje sólo + duo s Martinem Režným.

ČTVRTEK 27. 4. v 18.00 – PETYA STACH A JAKUB PERGLER – DVOJKŘEST BÁSNICKÝCH SBÍREK

Autorské čtení z nových ostravských sbírek JT’s nakladatelství.

Bohemistka a básnířka petya stach představí sbírku TETAM a básník Jakub Pergler sbírku Místo držky výčep. Jako host vystoupí nakladatel a básník Jan Těsnohlídek. Večerem provede polonista, knihovník a básník Petr Ligocký, hudebně křest doprovodí Martin Dytko.

OD PÁTKU 28. 4. – VITRÍNKA VOLUME 4: JAROSLAV HAŠEK A JEHO SOUPUTNÍCI

Knižní výstava v galerii Vitrínka ve vstupní chodbě antikvariátu.

Vernisáž výstavy knížek spisovatele Jaroslava Haška a jeho přátel, mimo jiné malířů Josefa Lady či Jaroslava Panušky. Výstavu uvádíme u příležitosti výročí 140 let od narození tohoto významného českého autora, které připadá na 30. dubna .

FIDUCIA ON-LINE

Galerie Dole – Tomáš Kurečka: Údolí

OSTRAVSKÉ KULTURNÍ STEZKY – SITTE, PROKEŠ A DALŠÍ

V roce 2023 spouští Fiducia další edukační projekt, tentokrát jsme jej nazvali Ostravské kulturní stezky. Formou krátkých atraktivních textů online a na tištěných skládačkách představíme veřejnosti v roce 2023 v minimálně 5 okruzích to nejzajímavější z ostravské architektury a kultury. Inspirací nám jsou jiná města, která v rámci práce s patriotismem a turismem předkládají veřejnosti to nejlepší ze své kultury srozumitelnou formou tzv. infobrožurek (drobné skládačky formátu A3), které jsou bezplatně k dispozici v síti infocenter a v kulturních organizacích. V dubnu se můžete těšit na skládačku věnovanou přívozské urbanistické perle z dílny světového urbanisty Camilla Sitteho, v květnu na stezku po stopách prvního českého starosty Jana Prokeše. Rádi bychom letos také udělali ostravskou romskou stezku a další témata. Na přípravě skládaček a online verze webu a skládaček budeme spolupracovat s Archivem města Ostravy, Národním památkovým ústavem, Ostravským muzeem, Ostravskou univerzitou, Slezskou univerzitou a Ostravským informačním servisem, který bude skládačky/brožurky používat i v rámci práce s průvodci, zároveň pomůže s distribucí a propagací včetně sdílení webu.