Fiducia v létě

Srdečně vás zveme na naše letní akce, díky kterým budeme objevovat Ostravu trochu jinak, než ji znáte – připravujeme pro vás terénní přednášky, noční cyklovyjížďku i novou aktivitu pro rodiny, takzvané městské výsadky. Kromě kulturních pořadů a vernisáží, o nichž si více přečtete níže, přes prázdniny pracujeme i na několika dokumentačních aktivitách:

✅Kromě toho, že celé léto točíme nové díly Ostravských kulturních stop a připravujeme nové skládačky Ostravských kulturních stezek, pracujeme spolu s literárními vědci z Ostravské univerzity také na knize Ostrava je, když…

Deset kapitol – pohledů na Ostravu jako literární téma píše literární historik Pavel Hruška a s prvním, již hotovým dílem Literární Ostrava by měla vyjít do konce tohoto roku – kromě křtu obou knížek chystáme i týdenní festival.

✅Od června jsme se přidali do skupiny, která by měla od příštího roku vytvářet Ostravský architektonický manuál. Jsme moc rádi, že nás Ostravainfo!!! a koordinátorka Veronika Cinková přizvali ke spolupráci.

✅Přes léto také pomáháme kurátorovi Pavlu Vančátovi s přípravami festivalu, na němž se podílíme a v rámci kterého bude na podzim představen jeho nový databázový projekt Ostrava v čase.

✅No a aby toho nebylo málo, tak spolu s gymnáziem Olgy Havlové a jejími historiky Jiřím Sovadinou a Petrem Šimíčkem vytváříme ostravské pouliční hry – první z nich vás atraktivní formou hracího listu provede letos na podzim Přívozem, druhá Porubou. S oběma historiky a kurátorkou Gabrielou Pelikánovou z ostravského Domu umění pak připravujeme pracovní listy a metodické materiály pro školy, ve kterých se zabýváme ostravskými fenomény, jak je zachytily některé z předchozích dílů Ostravských kulturních stop.

Tak nám držte palce, ať nám jde práce od ruky 🙂

Těšíme se také, že se s vámi potkáme na nějaké z našich letních kulturních akcí!

Fiducia – program v létě

PONDĚLÍ 15. 7.  v 18.00 SAMUEL KOLLÁRIK: ATLASOVA NEMOC

Vernisáž výstavy v Galerii Dole

Samuel Kollárik (* 1992) absolvoval v roce 2021 na pražské Akademii výtvarných umění v ateliéru Malba IV. Ve svých obrazech s komickým až karikaturním nádechem tematizuje archetyp mužské maskulinity. Zkoumá, jak se profiluje v různých subkulturách (skinheads, skaters). V cyklu obrazů pro výstavu v Galerii Dole pracuje s metaforou titána Atlase. Název výstavy odkazuje k románu Ayn Randové Atlasova vzpoura, jehož ústředním tématem je otázka, co se stane, když se Atlas vzbouří a svět, který nese na svých bedrech, najednou odhodí? 

Samuel Kollárik do svých obrazů dokáže vedle vtipné nadsázky vkomponovat i vážnější tóny problematizující konstrukci genderových rolí. Zkoumá, zda jsou schopny absorbovat další významové fasety a zároveň i to, zda mohou eliminovat některé ze svých typických znaků, například sílu. Výstava potrvá do 21. 8. 2024. Kurátorem výstavy je Martin Mikolášek.

PÁTEK 26. 7. v 21.30–23.00 NOČNÍ JÍZDA HISTORIÍ: ZA SVĚTLEM DOLŮ A TOVÁREN

Netradiční noční cyklovyjížďka s popularizátorem ostravské historie Lukášem Gliniarczykem do časů, kdy Ostrava tepala v rytmu dolů a hutí

Zveme vás na jedinečnou noční cyklistickou vyjížďku s historickým vyprávěním o cestě dělníka/horníka do práce. Projedeme se z Dolní oblasti Vítkovic podél řeky Ostravice až do srdce průmyslového pásu v širším centru Ostravy. Za svitu měsíce a našich lamp prozkoumáme nejen historii Vítkovických železáren, Ostravy i Vítkovic, ale také příběhy o životě a práci dělníků/horníků v tomto drsném a fascinujícím prostředí. Připojte se k nám a prožijte unikátní spojení historie a noční jízdy na kole.

Sraz: Ruská ulice u ředitelství (parkoviště před Ruská 83/24)

S sebou: vlastní kolo a světlo

Upozornění: Vzhledem k trase a nočním hodinám, budeme v určitém úseku projíždět absolutní tmou. Účast na akci na vlastní nebezpečí. 

STŘEDA 14. 8. v 18.00 PUTOVÁNÍ DO BUČINSKÉHO LESA S PŘEKVAPENÍM

Terénní přednáška botaničky Zdenky Rozbrojové

Radvanický les mezi Lipinou, Šporovnicí a Fryštátskou ulicí skrývá hluboká údolí a rozvětvené strže s prameništi potoka Mošňok. Zdejší rokliny porůstá vzácná dubová bučina, dno roklin s prameništi lemují ostřice, rozrazily či blatouchy. Drobné potoky se pak spojují a napájí lesní rybníčky Bučina. Budeme také putovat kolem jilmu habrolistého na břehu posledního rybníka a rovněž po hloubení jámy Ludvík zaniklé severní části bučinského lesa. Prohlédneme si haldu kolem areálu dolu, krásně zarůstající druhotným lesem. 

Sraz na konečné zastávce trolejbusu č. 101, zastávka Radvanice, Ludvíkova

Délka trasy: cca 3,5 km

Doporučení. Pevná obuv

Občerstvení na konci putování: ulice Těšínská, hostinec Naša Harenda nebo Slezský dvůr

Spojení zpět: zastávka Radvanice, Bajger (441, 107, 28)

STŘEDA 21. 8. v 16.00 MĚSTSKOU DŽUNGLÍ ZA PILOVOU REMÍZOU NA PORÁŽKOVÉ ANEB PRVNÍ MĚSTSKÝ VÝSADEK PRO RODINY

Skrytá tajemství míst, kde kdysi tepal život a dnes udivuje městská džungle, vám poodkryje popularizátor ostravské historie Lukáš Gliniarczyk.

Netradiční interaktivní procházka podél Porážkové ulice od Bauhausu po Pilovou remízu. Pojďte objevovat skrytá tajemství na městském výsadku, na kterém vás čeká dobrodružství, zábavné úkoly a zajímavostí o historii této ostravské lokality. 

Akce je vhodná pro rodiny s dětmi všech věkových kategorií. 

A možná najdeme i kousek uhlí.

Sraz: pod Českobratrskou vedle Bauhausu

PONDĚLÍ 26. 8. v 18.00 DAGMAR ŠUBRTOVÁ: PROBÍHAJÍCÍ DĚJ PROMĚNY 

Vernisáž výstavy v Galerii Dole

Lidská existence je svázána s přítomností ostatních bytostí, učíme se schopnosti, jak se udržet ve světě a tříbit naše smyslové orgány pro vnímání reality. Pochopení něčeho, co se nám zdá cizí, ošklivé, povědomé a co zrcadlí naši identitu. Měníme se v každém okamžiku a měníme také své okolí. Je důležité neztratit význam důležitosti našich životů a vliv jedince na větší celek.

Na výstavě jsou prezentovány objekty a obrazy v procesu proměny. Barvy a nasbírané vzorky z kladenských hald se mění, my je měníme – svou přítomností, vydechovaným dechem, mění je prostory galerie. Výstava se uskutečňuje ve spolupráci s Ostravským muzeem. Výstava potrvá do 8.10. 2024. Kurátorkou výstavy je Markéta Vlčková.

STŘEDA 28. 8. v 16.30–21.00 FESTIVAL INVERZE VE FIDUCII

16.30–17.30 S očima naplno otevřenýma: České surrealistické drama (Pořad Romana Polácha)

V roce 1924 byly ve Francii publikovány dokonce tři „první“ manifesty surrealismu: Louis Aragon vydal na konci června v časopise Commerce manifest s názvem Vlna snů a v říjnu téhož roku vyšly dva stejnojmenné manifesty – Manifeste du surréalisme – jeden od Ivana Golla v jediném čísle jeho časopisu Surréalisme a druhý, ten nejslavnější, od André Bretona, který vyšel knižně. Letos je tomu tedy sto let od tohoto „trojjediného“ úsilí onoho zásadního „dramatu“ literatury, a proto se obrátíme k českému surrealistickému dramatu – jednak čtenou reprodukcí vybraných surrealistických her s herečkou Zuzanou Truplovou, jednak diskusí s Markem Lollokem, jedním z editorů antologie České surrealistické drama.

17.45–18.30 Iryna Zahladko

Iryna Zahladko je výraznou osobností současné poezie, která svým jedinečným přístupem k jazyku a literatuře zaujímá významné místo nejen v českém, ale i evropském literárním kontextu. Na Inverzi představí svoji nejnovější sbírku Jak se líčit v nemoci, která vyšla v ostravském nakladatelství Bílý Vigvam. V kontextu autorčiny vlastní teze, že „osobní je politické a naopak“, tak na stránkách této knihy sledujeme litý zápas ne v jedné, ale rovnou ve dvou válkách – o život svůj i celého národa. Autorka knihu představí v rámci scénického čtení, poté bude následovat skromný křest. 

18.45–19.15 Jan Horský

Autor DIY nakladatelství Adolescent. Svým debutem Fosfény vstupuje na českou básnickou scénu jako autor značně imaginativní, až surrealistické poezie. Knihu lze číst jako divoký a volně běžící proud asociací, stejně jako autentickou invokaci vlastní subjektivity. Horského jazyk představuje barvitý a osobitý záznam, kterým jako symbolická tkáň prorůstá pestrý slovník plný neotřelých výrazů i neologismů. Autor ukazuje, že čeština dokáže velmi rychle a novátorsky vstřebat globální trendy, genderová a další témata i obraznost digitality.

19.15–19.45 Antonín Zhořec

Další autor DIY nakladatelství Adolescent. S jeho sbírkou Rejpnu si do solární bouře se do českého literárního rybníčku dostává queer surrealismus, který je smyslový, asociativní, drzý, smutný, tělesný i hluboce spirituální. Zhořcova žlutá kniha vás vtáhne do epicentra solární bouře, ježící se jako zvířecí hříva, a připomene, že každý v sobě máme tygra s ostrými drápy. Po přečtení této knihy zjistíte, že máte prsty umazané od slunce a v hrdle vám klokotá píseň žlutých tvorů.

20.00–21.00 Večer Tvaru: Tereza Semotamová a Radikální potřeby

V rámci večera literárního časopisu Tvar uvede Jakub Pavlovský českou novinářku a spisovatelku Terezu Semotamovou, které letos vyšel nový román Radikální potřeby.

Koná se ve spolupráci s klubem Provoz u řeky, pořadatelem festivalu Inverze.

Letní otevírací doba

červenec

Antikvariát: Po—Pá 10.00—18.00 hod. 

obě galerie: Po—Pá 10.00—13.00, 14.00—18.00

srpen

Antikvariát: Po—Pá 10.00—18.00 hod.

Galerie Dole: Čt—Pá 10.00—13.00, 14.00—18.00

Fotografická galerie Fiducia: zavřeno