Vernisáž výstavy Samuela Kollárika Atlasova nemoc

Zveme vás v pondělí na vernisáž výstavy Samuela Kollárika do naší Galerie Dole. Přijďte se osvěžit současným uměním a zchladit v našich aktuálně luxusních cca 22 stupních Celsia 🙂

PONDĚLÍ 15. 7.  v 18.00 SAMUEL KOLLÁRIK: ATLASOVA NEMOC

Vernisáž výstavy v Galerii Dole

Samuel Kollárik (* 1992) absolvoval v roce 2021 na pražské Akademii výtvarných umění v ateliéru Malba IV. Ve svých obrazech s komickým až karikaturním nádechem tematizuje archetyp mužské maskulinity. Zkoumá, jak se profiluje v různých subkulturách (skinheads, skaters). V cyklu obrazů pro výstavu v Galerii Dole pracuje s metaforou titána Atlase. Název výstavy odkazuje k románu Ayn Randové Atlasova vzpoura, jehož ústředním tématem je otázka, co se stane, když se Atlas vzbouří a svět, který nese na svých bedrech, najednou odhodí? 

Samuel Kollárik do svých obrazů dokáže vedle vtipné nadsázky vkomponovat i vážnější tóny problematizující konstrukci genderových rolí. Zkoumá, zda jsou schopny absorbovat další významové fasety a zároveň i to, zda mohou eliminovat některé ze svých typických znaků, například sílu. Výstava potrvá do 21. 8. 2024. Kurátorem výstavy je Martin Mikolášek.