Fiducia v září

Zářijový program máme „nabušený“ – můžete se těšit na velkou odbornou debatu o ostravské pohornické krajině s atraktivními hosty v divadle Komorní scéna Aréna, terénní přednášku brněnského architekta Jana Sapáka věnovanou jediné české stavbě světového architekta Ericha Mendelsohna, jež se nachází v Ostravě, a nebo přednášku architektky Denisy Dolanské o prvorepublikových architektkách, která proběhne v rámci Dne architektury. Vyrazíme objevovat Ostravu na dva městské výsadky, přivítáme překladatele Tomáše Havla a také špičkové britské hudebníky, můžete se těšit na vernisáž výstavy fotografa Jana Dotřela, rodinný ateliér nebo seminář o poruchách paměti. V září rovněž zveřejníme první letošní skládačku Ostravských kulturních stezek, věnovanou světové architektuře v Ostravě (celkem pro vás letos připravujeme pět skládaček) – vylepšili jsme i náš web ostravskestezky.cz, kde nyní najdete všechny texty i v angličtině, polštině, ukrajinštině, vietnamštině a dalších jazycích.

PÁTEK 6. 9. v 18.00 JAN DOTŘEL: INITIUMTHE MYSTERY OF THE ORIGINS

SPECIAL GUEST: OLDŘICH TH. UTTENDORFSKÝ COLLECTION

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

Hlavním tématem výstavyje umělecká reprezentace různých druhů počátků a důležitých milníků z dějin planety Země. Jan Dotřel je fotograf, vizuální umělec a kurátor, jehož hlavním výrazovým prostředkem je interdisciplinární syntéza umění a přírodních věd, jako jsou astronomie, geologie nebo biochemie. Site-specific výstava Initium – The Mystery of the Origins divákům představí časovou osu od prvopočátků našeho vesmíru přes vznik hmoty a naší planety až po mystérium zrodu života. Základním kritériem fotografií Jana Dotřela je, že vznikají autentickou, digitálně nemanipulovanou cestou. Jako speciální host výstavy je přizván významný sběratel umění, antikvit a naturálií Oldřich Th. Uttendorfský, jehož sbírka obsahující kuriozity, jako jsou meteority, historické astronomické pomůcky nebo taxidermie a anatomické preparáty, má nezaměnitelný a unikátní charakter. Úvodní slovo Jan Kudrna.

Výstava potrvá do 14. 10. 2024.

PONDĚLÍ 9. 9. v 18.00 DEBATA S PŘEKLADATELEM TOMÁŠEM HAVLEM

Literární večer s překladatelem francouzské literatury (mj. A. Ernaux či G. Flauberta) 

Tomáš Havel se věnuje překladu z francouzštiny, zejména beletristických titulů. Vystudoval zubní lékařství a jako zubař se poté živil, nyní však působí jako překladatel. Mezi jeho nejmilejší přeložené autory patří Romain Gary, Jean-Baptiste del Amo, Alain Mabanckou, Jean Teulé, In Koli Jean Bofane, Velibor Čolić, Maryse Condéová nebo Maylis de Kerangalová. Do češtiny přeložil knihy francouzské spisovatelky Annie Ernaux, která v roce 2022 získala Nobelovu cenu za literaturu. Věnuje se ale také klasikům, nyní vychází jeho nový překlad románu Paní Bovaryová od Gustava Flauberta. Moderuje Libor Magdoň. 

STŘEDA 11. 9. v 18.30 MARTIN KLAPPER + ROGER TURNER (CZ/DEN/GB), HRANICE, NEZNÁMÝ UMĚLEC

Koncert špičkového explozivního sonického britsko-dánského dua, nové skupiny, vytvořené okolo olomouckého kolektivu SF Mini, a navrch premiéra audiovizuálního projektu

Roger Turner patří bezpochyby k nejvýznamnějším britským hudebníkům „improvising music“ od poloviny 70. let. Jeho hráčská virtuozita je stejně ohromující jako nepopsatelně zábavná a je znamenitou kombinací eruptivní síly dokonale spojené s jemně vybroušenou přesností. Jeho sólová tvorba, práce s elektroakustickými soubory a písněmi s otevřenou formou, rozsáhlá práce s tanečními a vizuálními umělci plus specifické jazzové soubory přinesly spolupráci s nejzajímavějšími mezinárodními hudebníky a interprety – od Annette Peacock po Phila Mintona. 

Martin Klapper je český improvizátor, performer a multimediální umělec, žijící od osmdesátých let v Dánsku. Spolupracoval s mnoha špičkovými světovými hudebníky (John Butcher, Derek Bailey aj.), jeho experimentální filmy se promítaly na řadě evropských a amerických festivalů. Ve své tvorbě využívá zejména nekonvenční zdroje zvuku: mechanické a elektronické hračky, dětské hudební nástroje, recyklovanou spotřební elektroniku, diktafony, předměty z domácnosti a nástroje vlastní výroby.

PONDĚLÍ 16. 9. v 16.00 MĚSTSKÝ VÝSADEK A DIY PUNKOVÝ ZIN U KAŠNY NA ZBOROVSKÉ ULICI S UMĚLKYNÍ LÍVIÍ ŠKUTOVOU

Tvůrčí průzkumné mise do netradičních ostravských míst

Objevte s námi zákoutí u kašny na Zborovské ulici a přijďte si vytvořit kolektivní DIY punkový zin na téma Město. Každý vytvoříme jednu autorskou stránku, v níž se pokusíme odpovědět na tyto otázky: Co ve městě obdivuji nebo mám rád/a? Co bych ve městě změnil/a? Jaké je mé oblíbené zákoutí? Sraz u kašny na Zborovské ulici (Zborovská 30) v centru Ostravy.

STŘEDA 18. 9. v 16. 00 MĚSTSKÝ VÝSADEK A PERFORMATIVNÍ BLAHODÁRNÉ SOLANKOVÉ LÁZNĚ U ŘEKY OSTRAVICE S UMĚLCI NIKOLOU RÁCOVOU A LUKÁŠEM KLEBERCEM 

Tvůrčí průzkumné mise do netradičních ostravských míst

„Ještě než opadne všechno listí,

sejdeme se u rury“

Pojďme se společně vydat ozdravit tělo a mysl k prameni léčivé jodobromové solanky u řeky Ostravice. Na programu bude odpočinek, zkoumání okolní vegetace a následný sběr bylin, teplý čaj, bylinné obklady a koupel. Sraz v 15.45 v Ostravě na ÚAN u vstupu na lávku ke Karolině. 

PÁTEK 20. 9. v 18.00 JAKOU BUDOUCNOST MÁ OSTRAVSKÁ ARCHITEKTONICKÁ PERLA – OD BACHNER?

Terénní přednáška architekta Jana Sapáka o jediné realizaci Ericha Mendelsohna v ČR 

Jediná realizace světově proslulého architekta Ericha Mendelsohna v ČR se nachází právě v Ostravě, dlouhodobě však chátrá. Není dokonce zařazena ani do celku Mendelsohnových děl, která by měla být připravována na zápis do seznamu světového dědictví UNESCO. Proč je ostravská realizace světového architekta na okraji zájmu a odpovídá to její hodnotě? Jak se pracuje s Mendelsohnovými objekty jinde? Je možné tento ostravský klenot smysluplně oživit podobně jako městská jatka či Grossmannovu vilu? Na tyto a další otázky se pokusí odpovědět oceňovaný teoretik architektury a architekt Jan Sapák, který stál za prohlášením stavby za kulturní památku a dlouhodobě usiluje o její popularizaci.

PONDĚLÍ 23. 9. v 16.00 PORUCHY PAMĚTI A JAK JIM PŘEDCHÁZET 

Seminář na téma péče o člověka s demencí

Na semináři pořádaném spolkem Vzpomínkové centrum v rámci Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby se můžete dozvědět, jak komunikovat s člověkem s demencí, jaké aktivity jsou pro tyto osoby vhodné a nakolik a jak je potřeba upravit domácnost, kde senior s demencí žije. A také jak si třeba v péči o seniora s demencí ulevit. Nabídneme i praktické ukázky trénování paměti.

STŘEDA 25. 9. v 19.00 OSTRAVSKÁ POHORNICKÁ KRAJINA A CO S NÍ DÁL? 

Odborná debata v divadle Komorní scéna Aréna 

V roce 2024 uplynulo 30 let od ukončení těžby uhlí v Ostravě. Zároveň uplynulo 20 let od první veřejné debaty, která se věnovala osudu ostravského industriálního dědictví a usilovala o záchranu Dolní oblasti Vítkovic – ta byla v té době ohrožena záměrem demolic. Aktuálně se otevírá debata, v jakém stavu se cenné ostravské industriální památky nacházejí, proč ostravské industriální dědictví není na seznamu světového dědictví UNESCO, proč zanikají některé cenné průmyslové monumenty či stroje, jaký je stav ostravské pohornické krajiny a jaká je její budoucnost. V čem je ostravská pohornická krajina se svými industriálními památkami unikátní? Má šanci stát se dědictvím UNESCO jako Krušné hory, anebo chybí energie či vůle? Jak dál s industriální minulostí a pohornickou krajinou Ostravska nakládat? 

Na tyto a další otázky se pokusí odpovědět naši hosté:

Nela Vicanová – architektka, její diplomová práce Po těžbě na Fakultě architektury VUT v Brně získala cenu v soutěži Diplomka roku 2022. Tematizuje antropogenní devastaci po-těžební krajiny ostravsko-karvinské uhelné pánve. 

Jan Lenart – spoluorganizátor festivalu Pestré vrstvy, který se zaměřuje na popularizaci ostravské pohornické krajiny, odborný asistent na Katedře fyzické geografie a geoekologie Ostravské univerzity. 

Jakub Potůček – historik umění specializující se na moderní českou a evropskou architekturu a vědecký pracovník Výzkumného centra průmyslového dědictví na Fakultě architektury ČVUT v Praze.

Vladimír Buřt – environmentalista a politik, držitel Ceny Josefa Vavrouška za vytrvalou obhajobu udržitelného rozvoje obcí proti soukromým zájmům těžebních firem, starosta Horního Jiřetína v severních Čechách. 

Diskusi moderuje architekt Tomáš Čech z architektonické platformy POLYCHROME.

Pořádá Antikvariát a klub Fiducia spolu s Komorní scénou Aréna v rámci cyklu debat „S důvěrou do arény“. Cyklus probíhá za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, statutárního města Ostravy, Nadace české architektury, Moravskoslezského kraje a městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. 

NEDĚLE 29. 9. v 10.00 RODINNÝ VÝTVARNÝ ATELIÉR
Současné umění hravě a bez nudy s lektorkami Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou 
V rodinném ateliéru na motivy výstavy malířky Dagmar Šubrtové budou tvořit děti spolu s rodiči/prarodiči. Vstup je volný, materiál a výtvarné potřeby pro děti máme. Ateliéry jsou vhodné pro děti od 2 let, ale klidně můžete přijít i s menšími, určitě pro ně vymyslíme nějakou aktivitu. Doporučujeme převlečení – košili, plášť a podobně. 

PONDĚLÍ 30. 9. v 18.00 PRVOREPUBLIKOVÉ ARCHITEKTKY

Přednáška Denisy Dolanské věnovaná první generaci architektek v Československu

Jaké to bylo, být architektkou za první republiky? Nejen to se dozvíte na přednášce architektky a historičky architektury Denisy Dolanské. Začátkem 20. století se ženám postupně začaly otevírat nové možnosti profesního uplatnění, jednou z nich byla i architektura. Architektky té doby stály před nesnadným úkolem: vydobýt si svou pozici v zatím výhradně mužském povolání. V době, kdy se pro architektky teprve hledalo pojmenování, musely čelit četným předsudkům ohledně nedostatečné fyzické síly, absence kreativního myšlení a v neposlední řadě nemožnosti skloubení kariéry a mateřství. Koná se v rámci festivalu Den architektury.