Výstavy ve Fiducii v září, vernisáž Jan Dotřel

Srdečně zveme na zahájení výstavy ve Fotografické galerii Fiducia v pátek 6.9. 2024 v 18:00 hodin: Jan Dotřel: Initium – The Mystery of the Origins / With special guest: Oldřich Th. Uttendorfský Collection. Úvodní slovo: Jan Kudrna. Výstava potrvá do 14.10. 2024

Hlavním tématem výstavy Initium je umělecká reprezentace různých druhů počátků a důležitých milníků z dějin planety Země. Jan Dotřel je fotograf, vizuální umělec a kurátor, jehož hlavním výrazovým prostředkem je interdisciplinární syntéza umění a přírodních věd, jako je astronomie, geologie, nebo biochemie. Site-specific výstava Initium – The Mystery of the Origins divákům představí časovou osu od prvopočátků našeho vesmíru, přes vznik hmoty, naší planety, až po mystérium zrodu života. Základním kritériem fotografií Jana Dotřela je, že vznikají autentickou, digitálně nemanipulovanou cestou. Jako speciální host výstavy je přizván významný sběratel umění, antikvit a naturálií Oldřich Th. Uttendorfský, jehož sbírka má nezaměnitelný a unikátní charakter obsahující kuriozity jako jsou meteority, historické astronomické pomůcky, nebo taxidermie a anatomické preparáty.

Jan Dotřel vystudoval Estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se zaměřením na teorii fotografie. Absolvoval s diplomovou prací Transformace kultovní a konceptuální hodnoty v dějinách fotografie, ve které se pokusil představit vlastní teorii ohledně nového čtení vzniku a vývoje fotografie. Jeho teoretické uvažování stojí zejména na rozpracování myšlenek autorů, jako jsou Geoffrey Batchen, Roland Bartes, Georges Didi-Huberman nebo Michel Foucault

Dlouhodobě pracoval jako asistent fotografa Ivana Pinkavy. Spolupracoval například na výstavách Trones délaissés ve Štrasburku (2015), Stripped Off Ornament v Bratislavě (2013), Remains ve Washingtonu D.C. (2012) nebo Opposite White v Lectoure (2011).

Svoji autorskou tvorbu Jan doposud představil na pěti sólových výstavách. První výstava (2010) odstartovala jeho finální zaměření na fotografické médium, ve druhé výstavě Vteřiny symetrie (2012) se primárně soustředil na dekadentní tématiku, kterou formálně zpracoval pomocí diptychů a triptychů. Tuto výstavu doprovodil kurátorským textem prof. Miroslav Petříček, Dr. Ve výstavě Deeply Ordered Chaos (2018) se soustředil na matematické principy a geometrii obsažené v přírodě, které zpracovával pomocí analogové středoformátové fotografie a site-specific instalací. Poslední Janova autorská výstava Other Worlds (2020) proběhla v galerii Ateliér Josefa Sudka, ve které zkoumal povahu fotografického záznamu vesmírných sond.

V současné době pracuje jako ředitel a kurátor v galerii Kvalitář, kde se zaměřuje na prezentaci volného umění i designu. Jeho kurátorské směřování sleduje zejména vzájemné propojení umění a vědy. Stěžejním tématem této mezioborové syntézy je pro něj primárně téma vesmíru, kterému se chce kontinuálně věnovat. Tato výstavní koncepce vyústila v jeho souborném projektu SPACE/ art, design, architecture and science (2019). Navazujícím projektem byla výstava Aetas Praehistorica (Creation of Eart, Birth of Life, Dawn of Mankind) 2021-2022, která propojovala autorskou i kurátorskou tvorbu Jana Dotřela. Poslední velký výstavní projekt Geometria naturalis (One Chapter from Crystallography) , 2022-2023 sdružoval přední české umělce, včetně tvorby Jana Dotřela a hlavním tématem se zde stala vědecká i filozofická otázka po původu krystalu. Pro rok 2023 připravil Jan Dotřel svou první zahraniční výstavu společně s kurátorkou Miroslavou Hájek pro galerii Villa Cernigliaro. Výstava Geometria Sacra (The Labyrinths of Luca Pacioli) byla speciálně připravena právě pro Itálii, neboť vnímání přírodní geometrie je pro italskou myšlenkovou tradici zásadní. Poslední sólová výstava Jana Dotřela Initium (The Mystery of the Origins), 2024 proběhne v ostravské Fotografické galerii Fiducia ve spolupráci s předním českým sběratelem Oldřichem Th. Uttendorfským.

V Galerii Dole můžete do 8. 10. navštívit výstavu: DAGMAR ŠUBRTOVÁ: PROBÍHAJÍCÍ DĚJ PROMĚNY

Lidská existence je svázána s přítomností ostatních bytostí, učíme se schopnosti, jak se udržet ve světě a tříbit naše smyslové orgány pro vnímání reality. Pochopení něčeho, co se nám zdá cizí, ošklivé, povědomé a co zrcadlí naši identitu. Měníme se v každém okamžiku a měníme také své okolí. Je důležité neztratit význam důležitosti našich životů a vliv jedince na větší celek.

Na výstavě jsou prezentovány objekty a obrazy v procesu proměny. Barvy a nasbírané vzorky z kladenských hald se mění, my je měníme – svou přítomností, vydechovaným dechem, mění je prostory galerie. Výstava se uskutečňuje ve spolupráci s Ostravským muzeem. Výstava potrvá do 8.10. 2024. Kurátorkou výstavy je Markéta Vlčková.