Překladatel Tomáš Havel, koncert špičkového britsko-dánského dua

Srdečně vás zveme na dvě akce: večer s překladatelem Tomášem Havlem a koncert špičkového explozivního sonického britsko-dánského dua, nové skupiny, vytvořené okolo olomouckého kolektivuSF Mini, a navrch vás čeká premiéra audiovizuálního projektu.

PONDĚLÍ 9. 9. v 18.00 DEBATA S PŘEKLADATELEM TOMÁŠEM HAVLEM

Literární večer s překladatelem francouzské literatury (mj. A. Ernaux či G. Flauberta) 

Tomáš Havel se věnuje překladu z francouzštiny, zejména beletristických titulů. Vystudoval zubní lékařství a jako zubař se poté živil, nyní však působí jako překladatel. Mezi jeho nejmilejší přeložené autory patří Romain Gary, Jean-Baptiste del Amo, Alain Mabanckou, Jean Teulé, In Koli Jean Bofane, Velibor Čolić, Maryse Condéová nebo Maylis de Kerangalová. Do češtiny přeložil knihy francouzské spisovatelky Annie Ernaux, která v roce 2022 získala Nobelovu cenu za literaturu. Věnuje se ale také klasikům, nyní vychází jeho nový překlad románu Paní Bovaryová od Gustava Flauberta. Moderuje Libor Magdoň. 

STŘEDA 11. 9. v 18.30 MARTIN KLAPPER + ROGER TURNER (CZ/DEN/GB), HRANICE, NEZNÁMÝ UMĚLEC

Koncert špičkového explozivního sonického britsko-dánského dua, nové skupiny, vytvořené okolo olomouckého kolektivu SF Mini, a navrch premiéra audiovizuálního projektu

Roger Turner patří bezpochyby k nejvýznamnějším britským hudebníkům „improvising music“ od poloviny 70. let. Jeho hráčská virtuozita je stejně ohromující jako nepopsatelně zábavná a je znamenitou kombinací eruptivní síly dokonale spojené s jemně vybroušenou přesností. Jeho sólová tvorba, práce s elektroakustickými soubory a písněmi s otevřenou formou, rozsáhlá práce s tanečními a vizuálními umělci plus specifické jazzové soubory přinesly spolupráci s nejzajímavějšími mezinárodními hudebníky a interprety – od Annette Peacock po Phila Mintona. 

Martin Klapper je český improvizátor, performer a multimediální umělec, žijící od osmdesátých let v Dánsku. Spolupracoval s mnoha špičkovými světovými hudebníky (John Butcher, Derek Bailey aj.), jeho experimentální filmy se promítaly na řadě evropských a amerických festivalů. Ve své tvorbě využívá zejména nekonvenční zdroje zvuku: mechanické a elektronické hračky, dětské hudební nástroje, recyklovanou spotřební elektroniku, diktafony, předměty z domácnosti a nástroje vlastní výroby.

Hranice – doom/industrial/noise kapela z okruhu olomouckého prostoru SF Mini.
https://hranice.bandcamp.com/album/hranice234

Vstupné dobrovolné.