Naše další akce v době omezení a on-line pořady

Milí přátelé, předpokládáme, že klasické akce pro vás budeme moci pořádat až v polovině listopadu. Chystáme pro vás alespoň výstavu ve vitrínách Ostravice-Textilie a nové on-line aktivity. Celý listopadový program zde zveřejníme počátkem příštího týdne, neboť čekáme na další kroky vlády a opatření, jež by měla naznačit, jak budeme moci fungovat od 3. listopadu. Děkujeme za pochopení.

Na první on-line pořad se můžete těšit už příští týden – 5. listopadu. Začneme kurátorským zamyšlením Martina Mikoláška nad vybraným obrazem malířky Martiny Smutné i nad výstavou, která aktuálně visí v prostorách naší Galerie Dole. Symbolicky na 17. listopad chystáme také on-line setkání u pamětní desky obětem zla se zástupcem politických vězňů Leo Žídkem, který přečte svou tradiční zdravici. Dalšími hosty budou primátor Tomáš Macura, historik Petr Šimíček a publicistka Monika Horsáková.

Během listopadu vám básník Petr Ligocký představí své oblíbené ostravské místo a přečte několik svých básní. Připravujeme také pořady, které budou prezentovat podstatné, dosud však ne zcela známé informace a souvislosti týkající se ostravského kulturního života a ostravské městské krajiny. Každý díl bude mít svého „průvodce“ – osobnost, která bude v konkrétní lokalitě hovořit o jejím kulturně-historickém kontextu, dobových diskusích, pozadí konkrétního díla, autora a podobně. Do konce roku 2020 bychom rádi představili prvních pět pilotních dílů tohoto nového projektu. V listopadu se můžete těšit na básníka Ivana Motýla a kurátora Martina Mikoláška, témata vás jistě překvapí – rádi bychom vás jimi inspirovali k hlubšímu poznávání našeho města a jeho kulturních stop 🙂 Postupně tak bude vznikat unikátní ostravská kulturní virtuální kronika.

Všechny on-line pořady budou umístěny na našich stránkách a na stránkách internetové vzdělávací televize Slezské univerzity LucernaTV

Výstavu ve vitrínách Ostravice-Textilie si budete moci od konce listopadu prohlédnout i v době aktuálních omezení v souvislosti s koronavirem, jelikož vitríny se nacházejí na veřejném prostranství. Termín ještě upřesníme, děkujeme za pochopení.