Fiducia on-line – další pořady

Fiducia má sice stále zavřeno, připravujeme ale další on-line kulturní pořady. Ty postupně natáčíme a  zveřejňujeme na webu klubu Fiducia a na stránce LucernaTV. Chystáme také program na prosinec a doufáme, že budeme moct brzy otevřít a vy budete moci přijít na výstavy nebo venkovní akce.  Zatím není jisté, jak to bude, proto se zveřejněním našeho prosincového programu čekáme do pondělí 30.11., kdy by mělo být jasno, zda budeme moct otevřít nebo ne. 

A na co se zatím můžete těšit? 

On-line kulturní pořady: 

Čtvrtek 26. 11. od 18:00 Literární Debuty

V sobotu 21.11. jsme v Praze v kavárně a knihkupectví FRA natáčeli historicky první díl Debutů pro online verzi. Moc nás mrzelo, že se tento pořad nemohl odehrát v tradiční podobě živého literárního večeru ve Fiducii. Věříme, že se nám na videu podařilo alespoň částečně zachytit skvělou atmosféru této akce. 
A jelikož se to k hostům hodí, básník a autor pořadu Roman Polách si nechal vygenerovat anagramy jejich jmen v generátoru přesmyček, ať máte nějakou nápovědu, na koho se těšit:
1. Shazovaná azuru či Závaznou Saharu (vzhledem k nekonečnosti jejího verše);
2. druhý host má plno skvělých přesmyček: Barokní palmu, Albion kaprům či Album proniká (vzhledem k jeho skvělé hudební produkci);
3. Soptit motiv – to je naprosto přesný popis autorovy poetiky a přednesu!

Pondělí 30.11. v 18:00 Kurátorské slovo k výstavě Miroslava Stibora ve Fotografické galerii Fiducia
Ve Fotografické galerii Fiducia vystavuje slavný český fotograf Miroslav Stibor soubor nazvaný 15 FOTOGRAFIÍ PRO HENRYHO MILLERA. Výstavu pořádáme ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc, připravila ji Štěpánka Bieleszová. Pokud vláda rozvolní opatření od 30.11., budete mít šanci výstavu ještě i osobně navštívit, neboť jsme dojednali prodloužení zápůjčky děl do 4.12.

Čtvrtek 3. 12. v 18:00 Ostravské kulturní stopy – Ivan Motýl o literárním kvasu v kavárně Elektra
Pilotní díl nové série vzdělávacích pořadů Ostravské kulturní stopy, v němž budou ostravské osobnosti představovat zásadní místa a události ostravské kultury. V pilotním dílu básník Ivan Motýl představí dobový kulturní kvas spojený s kavárnou Elektra. Flamendři, umělci, honorace i podsvětí, Voskovec a Werich a další známé i zapomenuté osobnosti –  ti všichni se setkávali ve slavné prvorepublikové kavárně v centru Ostravy. 

Čtvrtek 10. 12. v 18:00 Kurátorské slovo k výstavě IN VITRO – 30 let Střední umělecké školy, Ostrava 
Výstavu si budete moci prohlédnout osobně ve vitrínách Ostravice-Textilie od 1. prosince. V Kurátorském slovu se dozvíte více jak o koncepci výstavy a kurátorech, tak o vystavujících a jejich uměleckých záměrech.  Sedm pedagožek a pedagogů školy, která letos slaví 30 let, vybralo a oslovilo sedm žákyň a žáků nebo absolventek a absolventů školy s tím, že výtvarná intervence každého z nich se musí vměstnat do rozměrů jedné z vitrín. Kurátory jsou Katarína Hudečková (malba), Gabriela Maňáková (keramika), Josef Mladějovský (malba),  Jaroslav Kocián (fotografie), David Vojtuš (ilustrace), Hana Furmančíková (grafický design) a Jakub Šmerda (produktový design ). Mezi autory figurují jak současní žáci školy (např. Anna Pelikánová, Zuzana Sekerová), tak i její absolventi (Jiří Bosák, Jan Drobisz, Natálie Teperová, Petr Szyroki, Markéta Blažková), z nichž každý pojednal vymezený prostor svým vlastním osobitým způsobem. 

Čtvrtek 17. 12. v 18:00 Hlasy města – básník Petr Stach
Druhé z cyklu videí, představujících mladé literáty a ostravská místa, která je inspirují. 

Chystáme  na leden:

Ostravské kulturní stopy   kurátor Martin Mikolášek v podchodu Frýdlantských mostů: výstava neoficiální kultury v roce 1989, formování celé výtvarné skupiny Přirození, která razantně vstoupila v 90. letech na českou výtvarnou scénu.

Kurátorské slovo k výstavě Vladimíra Houdka v Galerii Dole

Hlasy města

a další pořady…

CO JE JIŽ K ZHLÉDNUTÍ na https://klubfiducia.cz/fiducia-online/

MARTIN MIKOLÁŠEK O VÝSTAVĚ MARTINY SMUTNÉ V GALERII DOLE

HLASY MĚSTA – PETR LIGOCKÝ A JEHO AUTORSKÉ ČTENÍ NA SLEZSKOOSTRAVSKÉM HŘBITOVĚ

SETKÁNÍ U PAMĚTNÍ DESKY OBĚTEM ZLA U PŘÍLEŽITOSTI DNE BOJE ZA SVOBODU