Ostravské kulturní stopy – pilotní díl s Ivanem Motýlem o literárním kvasu v kavárně Elektra

Od prosince začíná Antikvariát a klub Fiducia vytvářet unikátní ostravskou virtuální kulturní kroniku nazvanou Ostravské kulturní stopy. Dnes ve 20:00 si budete moci pustit pilotní díl, ve kterém bude básník Ivan Motýl  hovořit o literárním kvasu v kavárně Elektra. Ivan Motýl v pořadu  představí dobový kulturní kvas spojený s kavárnou Elektra. Flamendři, umělci, honorace i podsvětí, Voskovec a Werich a další známé i zapomenuté osobnosti –  ti všichni se setkávali ve slavné prvorepublikové kavárně v centru Ostravy. 
K  zhlédnutí již dnes ve 20:00 na webu klubu Fiducia a na stránkách vzdělávací televize LucernaTV.

Další díl zveřejníme v lednu – půjde o pořad s kurátorem Martinem Mikoláškem, natočený v podchodu Frýdlantských mostů. Podchod byl v roce 1989 zásadním místem pro ostravskou uměleckou scénu, a to díky konání výstavy neoficiální kultury. Tehdejší mladá generace umělců se později zformovala do výtvarné skupiny Přirození, která razantně vstoupila v 90. letech na českou výtvarnou scénu.

Co jsou Ostravské kulturní stopy?
On-line vzdělávací pořady, ve kterých rozvineme naše dlouholeté aktivity, v nichž Fiducia systematicky mapuje ostravské umění a kulturní dědictví (knihy, specializované mapy, databáze památek a soch a podobně). V pořadech budeme prezentovat podstatné, dosud však ne zcela známé informace a souvislosti týkající se ostravského kulturního života. Každý díl bude mít svého „průvodce“ – osobnost, která bude v konkrétní lokalitě hovořit o jejím kulturně-historickém kontextu, dobových diskusích, pozadí konkrétního díla, autora, tématu a podobně. Ve videích, která točíme ve spolupráci s Ústavem filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, se budeme do větší hloubky věnovat tématům, která dosud nebyla dopodrobna zpracována a patří k důležitým pilířům ostravské kultury. 
 
Naše akce a aktuální informace najdete na webu https://klubfiducia.cz/
Kulturní aktivity jsou stále omezené vládními opatřeními, ale zítra vám pošleme aktuální program na prosinec, ve kterém se dozvíte, co v rámci  možností chystáme.