Fiducia v březnu

Milí přátelé, mimořádná opatření ze strany státu stále trvají, a tak i v březnu pokračujeme v našich on-line aktivitách a projektech ve veřejném prostoru města Ostravy, které nejsou ovlivněny zákazem setkávání. Prvního března jsme vypsali veřejnou soutěž na ostravský hmyzí mobiliář, od poloviny března si budete moci prohlédnout novou výstavu ve vitrínách bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia. Na konci února se na komínku nad vitrínami objevila nová umělecká intervence sochařů Gabriely Maňákové a Petra Szyrokého – více o intervenci se dozvíte v on-line pořadu, který jsme zveřejnili 4. března. Těšit se můžete také na další on-line pořady. Na náměstí Edvarda Beneše najdete od 12. března poetickou stezku věnovanou zesnulému ostravskému básníkovi Jaroslavu Žilovi, který by v březnu oslavil 60 let. Od tohoto týdne najdete na facebookových stránkách Fiducie zajímavé tipy na výlety obcí Ostrava, které budeme přidávat po celý březen. Fiducia se propagaci ostravské krajiny věnuje dlouhodobě – vydali jsme několik specializovaných map i poetického průvodce Ostravou, staráme se také o databáze ostravských soch a památek. Využijte lockdown a poznávejte s námi naše město a jeho krásy. 

On-line pořady najdete na webu Klubu Fiducia nebo na internetové vzdělávací televizi Ústavu filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity LucernaTV. Březnový program ke stažení najdete zde.

4. 3. VE 20.00 FIDUCIA ON-LINE – GABRIELA MAŇÁKOVÁ & PETR SZYROKI
Autorský komentář k umělecké intervenci na komínku Ostravice-Textilie. Objekt parafrázující klasickou korouhev, v níž kohouta nahradil pes, reaguje na současnou společenskou situaci. Instalace je součástí výstavy In Vitro – 30 let SUŠ Ostrava.
 
11. 3. ve 20.00 OSTRAVSKÉ KULTURNÍ STOPY – „OSTRAVSKÝ DONBAS“ ANEB NOVÁ HUŤ V KRÁSNÉ LITERATUŘE 
Další díl ostravské virtuální kroniky, tentokrát s literárním historikem Pavlem Hruškou. 
 
OD 12. 3. POETICKÁ STEZKA VĚNOVANÁ BÁSNÍKOVI JAROSLAVU ŽILOVI
Poetická stezka na náměstí Edvarda Beneše ku připomínce zesnulého ostravského básníka, který by 12. března oslavil 60 let. 
 
OD 24. 3. VITRÍNY OSTRAVICE-TEXTILIE – MARTIN CIHLÁŘ
Výstava absolventa ostravské Fakulty umění ve vitrínách bývalého obchodního domu.
 
30. 3. VE 20.00 FIDUCIA ON-LINE – HLASY MĚSTA: JAROSLAV ŽILA
Na ostravských místech spojených s básníkem Jaroslavem Žilou v pořadu Hlasy města vzpomínají jeho přátelé – literáti a výtvarníci. 
 
do 10. 4. VEŘEJNÁ SOUTĚŽ NA OSTRAVSKÝ HMYZÍ MOBILIÁŘ 
Na osmi místech Ostravy vznikne během roku 2021 osm originálních kolekcí hmyzích domků, vytvořených ostravskými architekty, sochaři, umělci či designéry. Spolek Fiducia dne 1. 3. 2021 vypisuje veřejnou soutěž na vytvoření těchto originálních kolekcí ostravských hmyzích domků. Vítězné návrhy vybere odborná porota. 
Návrhy lze zasílat do 10. 4. 2021, podrobné informace k soutěži včetně soutěžních podmínek najdete zde: PODMÍNKY SOUTĚŽE NA OSTRAVSKÝ HMYZÍ MOBILIÁŘ. Příloha soutěžních podmínek – návrh smlouvy o dílo.
Zapojíme také veřejnost, která si bude moci na osmi speciálních dílnách s umělci vyrobit hmyzí domky a odnést si je pak bezplatně domů na balkony či zahrady. Součástí bude edukační kampaň zaměřená na záchranu hmyzu, která přinese odpovědi na otázky, proč hmyz ve městě potřebujeme a jak mu konkrétně v Ostravě může každý z nás pomoci. První edukační video je už ke zhlédnutí na webu klubu Fiducia a na stránce vzdělávací televize LucernaTV. Na edukační kampani a na projektu Ostravského hmyzího mobiliáře spolupracuje spolek Fiducia s okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu, Slezskou univerzitou v Opavě a Ostravskou univerzitou.
Spolu se vzdělávací kampaní za záchranu hmyzu přinese projekt také propagaci ostravských osobností současného umění, designu a architektury. Hmyzí domky jsou totiž jednou z vhodných a účinných cest, jak pracovat s veřejným prostorem v kontextu zmírnění dopadu klimatických změn na jeho obyvatele (tedy nejen člověka, ale také živočichy a rostliny). Mohou fungovat v místech, kde není jiná možnost, jak hmyzu připravit přijatelné podmínky – například ve vnitroblocích, na náměstích, v parcích a dalších veřejných místech, kde by bylo jinak problematické ponechávat například zarostlé kouty. Velkou výhodou hmyzích domků je jejich bezpečnost – hmyzí domky osidluje pouze samotářský hmyz (včelky, vosičky, brouci ad.), který není vůči lidem agresivní, nerojí se – z těchto důvodů v posledních letech rychle roste jejich popularita a umístit je lze bez obav i na komunitní místa. 
Projekt Hmyz je fajnovy!!! aneb Ostravský hmyzí mobiliář je financován dotací Statutárního města Ostrava v rámci dotačního programu fajnOVY prostor.
 
Poznávejte Ostravu s našimi mapami, knížkou i databázemi
Vládní omezení pohybu osob mimo okres můžeme vzít i pozitivně – jako impulz objevovat své okolí a úžasná ostravská místa. Od tohoto týdne najdete na facebookových stránkách Fiducie zajímavé tipy na výlety obcí Ostrava, které budeme přidávat po celý březen. Poznávejte Ostravu také s naší Mapou ostravských výletů, Mapou ostravských soch, Mapou ostravských památek a architektury nebo s poetickým průvodcem Cesty do ostravského (v)nitrozemí. Pokud chcete, můžete využít i naše on-line databáze www.ostravskepamatky.cz nebo www.ostravskesochy.cz. Vyšla také řada jiných pěkných knih a průvodců o Ostravě, takže neváhejte a využijte lockdown k objevování svého okolí. Uvedené mapy a průvodce najdete k zakoupení na e-shopu Fiducie https://klubfiducia.cz/kategorie-produktu/mapy/