Ostrava si připomíná nedožité šedesátiny básníka Jaroslava Žily

Dnes si Ostrava připomíná nedožité šedesátiny  básníka Jaroslava Žily. V centru Ostravy na náměstí Edvarda Beneše vytvořil spolek Fiducia s okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu poetickou stezku věnovanou tomuto ostravskému autorovi, chystá také speciální díl on-line pořadu Hlasy města, kdy na Jardu zavzpomínají jeho přátelé – fotograf Viktor Kolář, malíř Aleš Hudeček, Robert Heyduk z kapely Kazachstán, literární historik Pavel Hruška a nakladatel Ivo Kaleta. Pořad bude k zhlédnutí na stránce klubu Fiducia a na youtube kanálu vzdělávací televize LucernaTV od 30. března. Nakladatelství Protimluv dnes zveřejnilo Jardovu povídku Ptáci, kterou si můžete přečíst nejen ve formě pdf k volnému stažení na následujícím odkazu, ale také jako papírovou přílohu nového čísla revue Protimluv 1/2021. Ilustracemi ji doprovodil Aleš Hudeček, dlouholetý Jarynův přítel, který pro nové číslo revue napsal i vzpomínku na autora. Text Ptáci nebyl dosud nikde publikován.
https://protimluv.net/…pdf

Foto v příloze: Adolf Horsinka pro MAFRA. 

OD 12. 3. POETICKÁ STEZKA VĚNOVANÁ BÁSNÍKOVI JAROSLAVU ŽILOVI
Poetická stezka na náměstí Edvarda Beneše ku připomínce zesnulého ostravského básníka, který by 12. března oslavil 60 let. 

30. 3. VE 20.00 FIDUCIA ON-LINE – HLASY MĚSTA: JAROSLAV ŽILA
Na ostravských místech spojených s básníkem Jaroslavem Žilou v pořadu Hlasy města vzpomínají jeho přátelé – literáti a výtvarníci. 

Jaroslav Žila (*12. 3. 1961 – †12.4.2017) byl ostravský básník a prozaik, který vstoupil do české literatury v polovině devadesátých let. Debutoval a pozornost čtenářů upoutal sbírkou Drápy kamenů (1994), o rok později připravil společně s fotografem Viktorem Kolářem publikaci Ostrava, obležené město. Vydal dále sbírky Nejstarší žena vsi (2000), Tereza a jiné texty (2003), přičemž jeho posledním básnickým souborem je sbírka V hrudi pták (2010). V roce 2016 publikoval v Protimluvu soubor šestnácti povídek nazvaný Nikdo tady není, v němž se představil jako svébytný prozaik, který barvitým básnickým jazykem vypráví o tíze lidského osudu, vztazích a rodových poutech hrdinů svých próz.