Fiducia v květnu

Srdečně vás zveme na květnové akce Fiducie. Chystáme spolu s městskou galerií PLATO odbornou debatu o budoucnosti ostravského muzejnictví, která se bude konat na zahradě PLATO, zahájíme také „letní scénu“ v bývalém amfiteátru za Domem kultury města Ostravy, a to Literárními Debuty. Těšit se můžete i na výlet ostravskou periferií ze Zárubku do Kunčiček. Chystáme také několik on-line pořadů. Z důvodu mimořádných opatření vlády máme stále zavřeno, doufáme, že otevřeme již 10.5. Sledujte náš web, přesné informace o otevření tam najdete hned, jakmile vláda zveřejní další postup. Celý program zde.

POZOR: Kapacita akcí bude omezená dle aktuálních epidemiologických opatření, detaily týkající se případných omezení zveřejníme na webu klubfiducia.cz vždy nejpozději 3 dny před konáním každé akce. Děkujeme za pochopení.

FIDUCIA NAŽIVO

do 12. 5. MALÍŘ VLADIMÍR HOUDEK V GALERII DOLE

Poslední šance vidět výstavu oceňovaného českého malíře v Galerii Dole, jež musela být krátce po zahájení kvůli lockdownu uzavřena. 

Vladimír Houdek soustředěně a systematicky prozkoumává možnosti, které mu nabízí práce s barevnou hmotou a jejím mnohonásobným vrstvením. Velkým inspiračním zdrojem pro malované koláže a obrazy jsou mu dějiny modernismu – od futurismu přes kubismus a artificialismus až k brutalismu. Akcentuje v nich nejen geometricko-technicistní tvarosloví a jeho formalistní vyznění, ale i podstatné ukotvení v materiálu, jehož formováním (nanášením, hnětením či narušováním) a osobitým barevným laděním vyvstává skrze napětí mezi čistotou formy a enigmatickým obsahem konečný smysl jeho díla. 

do 14. 5.  ELSA RAUEROVÁ VE FOTOGRAFICKÉ GALERII FIDUCIA

Poslední šance vidět zajímavý fotografický soubor Floordrobe ceremony na výstavě, která musela být krátce po zahájení kvůli lockdownu uzavřena. 

Soubor Floordrobe Ceremony vychází z autorčiny obsese z oblečení. Musí je neustále shromažďovat a nedovede se jej vzdát. Fotografiemi autoaktů a zároveň textilních skulptur se vyrovnává s touto situací. 

od pondělí 17. 5.  ZAHÁJENÍ VÝSTAV VE FOTOGRAFICKÉ GALERII FIDUCIA A GALERII DOLE

Hra na čtvrtého: Pacina, Prekop, Stano, (Fárová) – Fotografická galerie Fiducia.

Sofie Švejdová: Bless the fire  Galerie Dole. 

V případě příznivých epidemiologických opatření proběhne pro zájemce setkání s autory a kurátory, a to od 16 do 18 hodin. Kapacita bude omezená dle aktuálních epidemiologických opatření, detaily týkající se případných omezení zveřejníme na webu klubfiducia.cz nejpozději 3 dny před konáním akce. Děkujeme za pochopení.

Projekt „Hra na čtvrtého” tří studentů FAMU – později významných československých fotografů Michala Paciny, Ruda Prekopa a Tona Stana – byl poprvé vystaven v roce 1986 v pražské Fotochemě. Princip této výstavy byl ve fotografii zcela nový. Oním „čtvrtým“ je divák. Má dotvářet, co mu autoři nabídli. Ze zvláštně pojatých třetin těla je nutno sestavit postavu. Každou jednotlivou část těla fotografoval jeden autor: Michal Pacina hlavu, Rudo Prekop trup a Tono Stano nohy. Pro výstavu kompletovala postavy (zastupovala diváka) kunsthistorička Anna Fárová.  Výstava potrvá do poloviny června. 

Sofie Švejdová (*1990), absolvovala pražskou UMPRUM, ateliér malby Stanislava Diviše a Jiřího Černického. V poslední době je pro ni stále typičtější expresivně pojatý rukopis, v němž mísí abstraktní tvarosloví s mimetickými ozvuky pojatými někdy s notnou dávkou ironického odstupu a jindy zas s přiznaným hlubokým vnitřním zaujetím. Exaltovaně nanášené barvy se v plochách, vrstvách a pastách kříží a sráží stejně jako použité motivy a symboly. Obojí pak dodává celému vyznění na nejednoznačné enigmatické přitažlivosti. Výstava potrvá do 16. června. Kurátorem je Martin Mikolášek. 

od úterý 25. 5.  OSTRAVSKÝ HMYZÍ MOBILIÁŘ

Výstava soutěžních návrhů ve vstupní chodbě Fiducie.

26. června v 18:00 proběhne pro zájemce i komentovaná prohlídka s porotci soutěže. Kapacita bude omezená dle aktuálních epidemiologických opatření, detaily týkající se případných omezení zveřejníme na webu klubfiducia.cz nejpozději 3 dny před konáním akce. Děkujeme za pochopení.

od středy 26. 5.  od 16:00 VÝSTAVA IVO ŠKUTY VE VITRÍNÁCH BÝVALÉHO OBCHODNÍHO DOMU OSTRAVICATEXTILIA 

Zahájení výstavy umělce a ilustrátora, spolumajitele a kurátora kalerie s čupr uměním Saigon se koná v 16:00. 

Ivo Škuta je absolventem malby u Františka Kowolovského na Fakultě umění Ostravské univerzity, aktuálně působí jako pedagog výtvarné výchovy.

čtvrtek 27. 5. v 18.00  JAKÁ JE BUDOUCNOST OSTRAVSKÉHO MUZEJNICTVÍ?  

Odborná veřejná diskuse. 

Jaké jsou vize Ostravy v oblasti muzejnictví? Máme v Ostravě dostatek paměťových institucí, které naplňují poslání muzea ve smyslu získávání, zachovávání, zkoumání a zprostředkování dokladů hmotného a nehmotného dědictví společnosti? Jaká je role a budoucnost Ostravského muzea? Proč Ostrava stále nemá, na rozdíl od Prahy či Brna, muzeum zabývající se industriálním a technickým dědictvím? Jak do vizí města v oblasti muzejnictví zapadá Národní zemědělské muzeum či nově vzniklá příspěvková organizace ministerstva kultury MUSEum+?

Na tyto a další otázky se vám pokusí odpovědět naši hosté a přizvaní aktéři v odborné diskusi, kterou pořádá Antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s městskou galerií PLATO.

HOSTÉ:

Ivan Berger – ředitel Národního zemědělského muzea

Naděžda Goryczková- generální ředitelka Národního památkového ústavu

Jakub Jareš – historik z Ústavu totalitních režimů, spoluautor publikace  Jak vystavujeme soudobé dějiny

Martin Jemelka – historik z Akademie věd ČR

Marek Pokorný – ředitel městské galerie PLATO, člen strategického týmu pro koncepci kultury města Ostravy 

zástupce MUSeum+ v jednání

zástupce Ostravského muzea v jednání

POZOR! Akce se koná na zahradě galerie PLATO. 

Na debatu o ostravském muzejnictví, která se koná ve čtvrtek 27. 5. od 18:00 v galerii PLATO, bude potřeba se registrovat – KAPACITA BUDE POUZE 60 MÍST (musíme dodržet rozestupy a další epidemiologická opatření). Rezervovat místo si můžete od úterý 25. 5. do čtvrtka 27. 5. vždy od 10:00 do 18:00 přímo v galerii PLATO nebo na tel. čísle: 702206099 či emailu: info@plato-ostrava.cz .
Pro vstup bude potřeba mít respirátor, děkujeme za pochopení.

———————

pátek 28. 5. v 18.00  ČIŠTĚNÍ SOCHY LABUŤ

Přijďte s námi vyčistit sochu Labuť do Sadu Milady Horákové. 

Toto cenné dílo z Mezinárodních sympozií prostorových forem jsme před několika lety opravili, ale protože má světlý nátěr a stojí pod stromy, potřebuje pravidelnou „údržbu“. Na místě budeme předčítat z knih Ivana Binara, v nichž vzpomíná na ničení sympozijních soch v sedmdesátých letech, kdy nevyhovovaly normalizační představě o umění. Sejdeme se před Domem kultury města Ostravy, rukavice, kartáče, houbičky či kyblíky s sebou. 🙂 

neděle 30. 5. od 10.00  OD ZÁRUBKU DO KUNČIČEK ANEB ROMANTICKOU PERIFERIÍ OSTRAVY 

Výlet za architekturou, přírodou a literaturou.

Průvodci: botanička Zdenka Rozbrojová, literární kritik Pavel Hruška a historik umění Martin Strakoš. 

Výlet za architekturou, přírodou a literaturou kouzelné krajiny ostravské periferie kousek od historického centra. Projdeme kolem bývalého dolu Zárubek, památné lípy na Podborčí, navštívíme několik hornických kolonií, navštívíme bizarní alej z vraků aut, vyšplháme na rekultivaci haldy nazvanou Štěpánův sad, podíváme se k dolu Alexandr, do parku, kde byla založena ostravská zoo, k unikátnímu mlýnskému náhonu z 16. století i na další zajímavá místa. Dozvíte se také o osudu spisovatele Vladimíra Liberdy či samizdatovém periodiku Severomoravská pasivita. Sraz na tramvajové zastávce Důl Zárubek (tram č. 4 a 12).

Kapacita bude omezená dle aktuálních epidemiologických opatření, detaily ohledně případných omezení zveřejníme na webu klubfiducia.cz nejpozději 3 dny před konáním akce. Děkujeme za pochopení.

pondělí 31. 5., 18.00 DEBUTY VOL. 7 – VRATISLAV KADLEC A ALEXEJ SEVRUK

Hosty sedmého pořadu literárních Debutů budou Vratislav Kadlec (*1981) a Alexej Sevruk (*1983). Vratislav Kadlec získal za svou prvotinu Hranice lesa (Argo, 2019) cenu Magnesia Litera za objev roku. Tato povídková kniha vychází jak z každodenních zkušeností a komunikačních bojů, tak z imaginativních možností, které nám každodennost přináší. Sevrukova kniha Divadlo tančících loutek (Větrné mlýny, 2016) ohledává taktéž v povídkách skutečnost v mnoha perspektivách, v nichž se prolíná autobiografizující empirie všedního dne se snovými prostory vypravěčské hravosti. Moderuje básník Roman Polách. POZOR – koná se v bývalém amfiteátru za Domem kultury města Ostravy.

Kapacita bude omezená dle aktuálních epidemiologických opatření, detaily ohledně případných omezení zveřejníme na webu klubfiducia.cz nejpozději 3 dny před konáním akce. Děkujeme za pochopení.

———————

FIDUCIA ON-LINE

od 14. 5. Ostravské kulturní stopy 

Ostrava obležené město aneb osudy „černočerné knihy“ Viktora Koláře a Jaroslava Žily v dalším dílu ostravské virtuální kroniky.

od 21. 5. Hlasy města  

Básník Roman Polách čte své básně na oblíbeném ostravském místě.

od 28. 5. Sofie Švejdová – Bless the fire

Kurátorské slovo Martina Mikoláška k výstavě Sofie Švejdové v Galerii Dole.

do 31. 5. Říční poetická stezka – on-line výzva

Zašli nám oblíbenou báseň s motivem řeky na facebookovou stránku Antikvariátu a klubu Fiducia nebo na mail antikfiducia@seznam.cz. V červnu z nich společně vytvoříme poetickou stezku u Ostravice.