Fiducia zve v tomto týdnu na vernisáž ve vitrínách Textilie, odbornou debatu o muzejnictví, čištění sochy Labuť či procházku romantickou ostravskou periferií

Fiducia díky rozvolnění rozjíždí pravidelný kulturní program. V týdnu od 24. května se můžete od úterý těšit na výstavu soutěžních návrhů na ostravský hmyzí mobiliář ve vstupní chodbě Fiducie, ve středu v 16:00 na vernisáž výstavy Ivo Škuty ve vitrínách bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia, ve čtvrtek v 18:00 v PLATU na odbornou debatu o budoucnosti ostravského muzejnictví, v pátek v 18:00 na čištění sochy Labuť v sadu Milady Horákové nebo v neděli od 10:00 na celodenní komentovanou  procházku Od Zárubku do Kunčiček aneb romantickou periferií Ostravy s průvodci Martinem Strakošem, Pavlem Hruškou a Zdenkou Rozbrojovou.  

středa 26. 5.  v 16:00 ZAHÁJENÍ VÝSTAVY IVO ŠKUTY VE VITRÍNÁCH BÝVALÉHO OBCHODNÍHO DOMU OSTRAVICA–TEXTILIA 

Ivo Škuta: Mitch Ballonny / Ivo Škuta se rozhodl připomenout a představit život legendárního sportovce Mitche Ballonnyho, kterému slibně rozjetou kariéru přerušila vážná nehoda. Strmý vzestup a pád legendy a její opětovné postavení se na vlastní nohy v ve výlohách galerie In Vitro od 26.5. do 2.7. 2021. Ivo Škuta je absolventem malby u Františka Kowolovského na Fakultě umění Ostravské univerzity, aktuálně působí jako pedagog výtvarné výchovy a kurátor galerie Saigon.

———————

čtvrtek 27. 5. v 18.00  JAKÁ JE BUDOUCNOST OSTRAVSKÉHO MUZEJNICTVÍ?  

Odborná veřejná diskuse.  Jaké jsou vize Ostravy v oblasti muzejnictví? Máme v Ostravě dostatek paměťových institucí, které naplňují poslání muzea ve smyslu získávání, zachovávání, zkoumání a zprostředkování dokladů hmotného a nehmotného dědictví společnosti? Jaká je role a budoucnost Ostravského muzea? Proč Ostrava stále nemá, na rozdíl od Prahy či Brna, muzeum zabývající se industriálním a technickým dědictvím? Jak do vizí města v oblasti muzejnictví zapadá Národní zemědělské muzeum či nově vzniklá příspěvková organizace ministerstva kultury MUSEum+? Na tyto a další otázky se vám pokusí odpovědět naši hosté a přizvaní aktéři v odborné diskusi, kterou pořádá Antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s městskou galerií PLATO. Moderuje Jan Lenart z Ostravské univerzity.

HOSTÉ:

Ivan Berger – ředitel ostravské pobočky Národního zemědělského muzea

Naděžda Goryczková- generální ředitelka Národního památkového ústavu

Jakub Jareš – historik z Ústavu pro studium totalitních režimů, spoluautor publikace  Jak vystavujeme soudobé dějiny

Martin Jemelka – historik z Akademie věd ČR

Jiřina Kábrtová – ředitelka Ostravského muzea

Marek Pokorný – ředitel městské galerie PLATO, člen strategického týmu pro koncepci kultury města Ostravy 

Lubomír Zaorálek – ministr kultury ČR, zástupce zřizovatele MUSEum+

POZOR! Akce se koná v městské galerii PLATO. 

KAPACITA BUDE POUZE 60 MÍST (musíme dodržet rozestupy a další epidemiologická opatření). Rezervovat místo si můžete od úterý 25. 5. do čtvrtka 27. 5. vždy od 10:00 do 18:00 přímo v galerii PLATO nebo na tel. čísle: 702206099 či emailu: info@plato-ostrava.cz .

Pro vstup bude potřeba mít respirátor, děkujeme za pochopení.

———————

pátek 28. 5. v 18.00  ČIŠTĚNÍ SOCHY LABUŤ

Přijďte s námi vyčistit sochu Labuť do Sadu Milady Horákové. 

Toto cenné dílo z Mezinárodních sympozií prostorových forem jsme před několika lety opravili, ale protože má světlý nátěr a stojí pod stromy, potřebuje pravidelnou „údržbu“. Na místě budeme předčítat z knih Ivana Binara, v nichž vzpomíná na ničení sympozijních soch v sedmdesátých letech, kdy nevyhovovaly normalizační představě o umění. Sejdeme se před Domem kultury města Ostravy, rukavice, kartáče, houbičky či kyblíky s sebou. 🙂 

————————-

neděle 30. 5. od 10.00  OD ZÁRUBKU DO KUNČIČEK ANEB ROMANTICKOU PERIFERIÍ OSTRAVY 

Výlet za architekturou, přírodou a literaturou.

Průvodci: botanička Zdenka Rozbrojová, literární kritik Pavel Hruška a historik umění Martin Strakoš. 

Výlet za architekturou, přírodou a literaturou kouzelné krajiny ostravské periferie kousek od historického centra. Projdeme kolem bývalého dolu Zárubek, památné lípy na Podborčí, která nedávno v celostátní soutěži získala titul Strom hrdina, navštívíme několik hornických kolonií, navštívíme bizarní alej z vraků aut, vyšplháme na rekultivaci haldy nazvanou Štěpánův sad, podíváme se k dolu Alexandr, do parku, kde byla založena ostravská zoo, k unikátnímu mlýnskému náhonu z 16. století i na další zajímavá místa. Dozvíte se také o osudu spisovatele Vladimíra Liberdy či samizdatovém periodiku Severomoravská pasivita. Sraz na tramvajové zastávce Důl Zárubek (tram č. 4 a 12).

Kapacita bude omezená dle aktuálních epidemiologických opatření, detaily ohledně případných omezení zveřejníme na webu klubfiducia.cz nejpozději 3 dny před konáním akce. Děkujeme za pochopení.