Fiducia v červnu

Na červen pro vás chystáme kulturní akce jak ve Fiducii, tak i venku, třeba v prostorách bývalého amfiteátru za Domem kultury města Ostravy, který postupně ožívá nejen našimi pořady, ale také aktivitami Janáčkovy filharmonie Ostrava, Domu kultury města Ostravy, Divadla Petra Bezruče a dalších kulturních institucí. Co se týče našeho červnového programu, můžete se těšit na dvě vernisáže, netradiční fónickou přednášku germanisty a básníka Pavla Novotného o legendách české experimentální poezie Bohumile Grögerové a Josefu Hiršalovi, na odpoledne věnované mimořádnému projektu nové koncertní haly a oslavě šedesátin Domu kultury města Ostravy, janáčkovskou dílnu se streetartovým umělcem Khomou, křest bulletinu Krásná Ostrava nebo speciální Literární debuty věnované mladým autorům z Ostravské univerzity. Konání akcí včetně kapacity se řídí dle platných epidemiologických opatření, sledujte prosím aktuality a náš web.

FIDUCIA NAŽIVO

čtvrtek 10. 6. v 18.00  MICHAL PACINA, RUDO PREKOP A TONO STANO – SETKÁNÍ S AUTORY VÝSTAVY HRA NA ČTVRTÉHO

Přijďte do Fotografické galerie Fiducia na setkání s autory výstavního projektu „Hra na čtvrtého“. 

Do Fotografické galerie Fiducia zavítají významné osobnosti československé fotografie – Michal Pacina, Rudo Prekop a Tono Stano. 

————————————————–

čtvrtek 17. 6. v 18.00 METAFYZIKA FOTOGRAFIE – KOLEKCE JOSEFA MOUCHY

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

„První trofeje jsem začal objevovat v polovině 70. let. Mezi antikvárními nálezy vynikaly ty prastaré. Dokázaly okouzlit už svou zašlostí. A lákala i jména majitelů ateliérů, o nichž jsem se porůznu dočítal. Jádrem mého zájmu se ale neměl stát fetišismus. Raději jsem kdykoli sáhl po díle neznámého původu, pokud mu nechyběla ona jakost, kterou jsem neuměl vhodně pojmenovat. Občas mě zkrátka některá z fotografií uhranula natolik, že jsem si ji osvojil. Fotografie naznačují také rozpon autorství, jakkoli těžko je někdy postižitelný. Nereprezentují výhradně zobrazené motivy, ale též ráz jejich nahlížení, totiž sám akt vidění. “ Z textu Josefa Mouchy k výstavě. 

Výstava potrvá do 12. 7. 2021

————————————————–

neděle 20. 6. v 10.00  VÝTVARNÝ ATELIÉR PRO DĚTI A JEJICH RODIČE / PRARODIČE

Současné umění hravě a bez nudy s lektorkami Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou.  

Za pěkného počasí se koná v Husově sadu. Sraz před Fiducií.

————————————————–

pondělí 21. 6. v 17.00  OSTRAVSKÝ HMYZÍ MOBILIÁŘ 

Setkání s porotou veřejné soutěže a komentovaná prohlídka výstavy soutěžních návrhů ve vstupní chodbě antikvariátu Fiducia.

Na osmi místech Ostravy vznikne během letošního roku osm originálních kolekcí hmyzích domků, vytvořených ostravskými architekty, sochaři, umělci či designéry. Spolek Fiducia vypsal veřejnou soutěž na vytvoření těchto originálních kolekcí. 

————————————————–

pondělí 21. 6. v 18.00  JAN T. URANT: DĚRAVÝ SVETR

Vernisáž výstavy v Galerii Dole.

Zdá se, že Jan T. Urant (*1984) stojí i díky svému studiu na Chelsea College of Art & Design v Londýně poněkud mimo kontext současného českého umění. Typická je pro něj jistá romantičnost pojetí obrazu, projevující se jak tematikou (člověk v krajině), tak zájmem o zachycení atmosféry. Na vymezeném teritoriu olejové malby propátrává dlouho a pečlivě, a to i díky časové náročnosti zvolené malířské technologie, vztah mezi prostorem a barvou. Důležitou roli přitom hraje proměna jeho zkušenosti s britskou krajinou, která se dlouhodobým vnímáním proměnila z vnějškové fascinace exotismem jiného v podvědomé přijetí a identifikaci. Spíše než o narativní linku se přitom zajímá o vztah mezi jednotlivými částmi zobrazovaného a také o relace mezi barevnými podkladovými i svrchními vrstvami, které reziduálně interferují i tehdy, když jsou některé z nich vytíráním téměř úplně eliminovány. Kurátorem výstavy je Martin Mikolášek. 

Výstava potrvá do 8. 7. 2021.

————————————————–

středa 23. 6. v 16.00–21.00  POUZDRO A KULTURÁK / Holl a Frágner

Oslava šedesátin Domu kultury města Ostravy spojená s vycházkou po stopách nové koncertní haly a odpoledne věnované těmto dvěma mimořádným stavbám.

v 16.00 Janáček ve spreji dílna – ateliér – okrášlení

Na místě bývalého amfiteátru vznikne v budoucnu mimořádná architektonická přístavba pro Janáčkovu filharmonii. Přijďte do amfiteátru na sprejerskou janáčkovskou dílnu s ostravským streetartovým umělcem Khomou. Pro děti chystáme speciální janáčkovský ateliér a na své si přijdou i ti, kdo mají rádi Janáčkovy přírodní texty, sázení květin a vůbec okrašlování města. 

v 18.00 Fragner a Holl aneb Kulturák šedesátiletý

Komentovaná procházka Martina Strakoše po stopách nové koncertní haly i interiérem Domu kultury města Ostravy. Pokřtíme také nové číslo bulletinu Krásná Ostrava. 

Křest bulletinu Krásná Ostrava tentokrát bude propojený s akcí, která začne v amfiteátru na dohled sadu Milady Horákové a v sousedství Domu kultury města Ostravy. Uvedené místo se pravděpodobně v následujících letech výrazně promění. Měla by zde vyrůst přístavba v podobě nového koncertního sálu Janáčkovy filharmonie Ostrava podle návrhu týmu pod vedením světoznámého amerického architekta Stevena Holla. Pokud se zmíněná přístavba uskuteční, bude se jednat o realizaci největší a nejnáročnější kulturní stavby na území České republiky přinejmenším za uplynulé půlstoletí. Tato nová fáze dějin Domu kultury města Ostravy bude souviset i s jeho památkovou obnovou. Samotná stavba totiž byla otevřena pro veřejnost již před šedesáti lety, konkrétně v polovině dubna 1961. Na začátku akce začneme rituálem poznání a očištění, na který naváže uvedení nového čísla bulletinu Krásná Ostrava. Následovat bude prohlídka Domu kultury města Ostravy s odborným komentářem historika umění Martina Strakoše. 

Sraz u Amfiteátru za Domem kultury města Ostravy.

————————————————–

úterý 29. 6. v 18.00  DEBUTY VOL. 8 – OSLAVA LITERÁRNÍCH ČTENÍ

Osmé Debuty budou věnovány oslavě literárních čtení a vzájemnému radostnému setkávání nad literaturou. Hosty osmého pořadu Debutů proto budou výjimeční debutanti, a to studenti Katedry české literatury a literární vědy Filozofické fakulty Ostravské univerzity, kteří se zúčastnili semináře Tvůrčího psaní. Seminaristé prošli v průběhu semestru individuálním tvůrčím procesem a seminář zakončili vlastními beletristickými texty, které na těchto Debutech představí. Večerem provází básník Roman Polách. 

Literární pořad Debuty je zaměřen na pozoruhodné básnické a prozaické prvotiny, případně pak na knížky druhé, které jsou často poměřovány právě prvotinami. Debuty také fungují jako pořad, jenž dává prostor i dalším hostům mladé a střední literární generace, kteří nespadají do výše zmíněné kategorie a kteří se představí ostravskému publiku svým „debutovým“ čtením. POZOR – koná se v amfiteátru za Domem kultury města Ostravy.

————————————————–

středa 30. 6. v 18.00  PAVEL NOVOTNÝ – „IN A INA“ ANEB FENOMÉN ČESKÉ EXPERIMENTÁLNÍ POEZIE

Komponovaný pořad.

Auditivní tvorba průkopníků české experimentální poezie Bohumily Grögerové a Josefa Hiršala, kteří by letos a loni oslavili sto let od narození. Germanista a básník Pavel Novotný představí dosud málo známé fonické kompozice a některé experimentální rozhlasové hry této autorské dvojice.  

POZOR – koná se v amfiteátru za Domem kultury města Ostravy.

————————————————–

FIDUCIA ON-LINE

od 18. 6. Jaká je budoucnost ostravského muzejnictví? 

Záznam z debaty pořádané Antikvariátem a klubem Fiducia ve spolupráci s městskou galerií PLATO.

od 25. 6. Ivo Škuta ve vitrínách Ostravice-Textilie

Kurátorské slovo k výstavě.