Fiducia v amfiteátru

Na konci června se aktivity Fiducie přesunou do amfiteátru za Domem kultury města Ostravy. Čeká vás janáčkovská sprejerská dílna se streetartovým umělcem Khomou, ateliér pro děti s manžely Volkmerovými z Divadla loutek, komentovaná procházka s historikem umění Martinem Strakošem, křest nového čísla bulletinu Krásná Ostrava v krytu civilní ochrany, speciál literárních Debutů se studenty Ostravské univerzity a komponovaný pořad básníka a germanisty Pavla Novotného o fenoménu české experimentální poezie. Těšíme se na vás!

středa 23. června 16.00 – 21.00 Pouzdro a kulturák:

v 16.00 Janáček ve spreji dílna – ateliér – okrášlení

Na místě bývalého amfiteátru vznikne v budoucnu mimořádná architektonická přístavba pro Janáčkovu filharmonii. Přijďte do amfiteátru na sprejerskou janáčkovskou dílnu s ostravským streetartovým umělcem Khomou. Pro děti chystáme speciální janáčkovský ateliér s manžely Volkmerovými z Divadla loutek a na své si přijdou i ti, kdo mají rádi Janáčkovy přírodní texty, sázení květin a vůbec okrašlování města.

v 18.00 Fragner a Holl aneb Kulturák šedesátiletý

Komentovaná procházka Martina Strakoše po stopách nové koncertní haly i interiérem Domu kultury města Ostravy. Pokřtíme také nové číslo bulletinu Krásná Ostrava, a to v krytu civilní ochrany přímo v kulturním domě.Sraz u Amfiteátru za Domem kultury města Ostravy.

Křest bulletinu Krásná Ostrava tentokrát bude propojený s akcí, která začne v amfiteátru na dohled sadu Milady Horákové a v sousedství Domu kultury města Ostravy. Uvedené místo se pravděpodobně v následujících letech výrazně promění. Měla by zde vyrůst přístavba v podobě nového koncertního sálu Janáčkovy filharmonie Ostrava podle návrhu týmu pod vedením světoznámého amerického architekta Stevena Holla. Pokud se zmíněná přístavba uskuteční, bude se jednat o realizaci největší a nejnáročnější kulturní stavby na území České republiky přinejmenším za uplynulé půlstoletí. Tato nová fáze dějin Domu kultury města Ostravy bude souviset i s jeho památkovou obnovou. Samotná stavba totiž byla otevřena pro veřejnost již před šedesáti lety, konkrétně v polovině dubna 1961. Na začátku akce začneme rituálem poznání a očištění, na který naváže uvedení nového čísla bulletinu Krásná Ostrava. Následovat bude prohlídka Domu kultury města Ostravy s odborným komentářem historika umění Martina Strakoše. 

————————————–

úterý 29. 6. v 18.00  DEBUTY VOL. 8 – OSLAVA LITERÁRNÍCH ČTENÍ

Osmé Debuty budou věnovány oslavě literárních čtení a vzájemnému radostnému setkávání nad literaturou. Hosty osmého pořadu Debutů proto budou výjimeční debutanti, a to studenti Katedry české literatury a literární vědy Filozofické fakulty Ostravské univerzity, kteří se zúčastnili semináře Tvůrčího psaní. Seminaristé prošli v průběhu semestru individuálním tvůrčím procesem a seminář zakončili vlastními beletristickými texty, které na těchto Debutech představí. Večerem provází básník Roman Polách. 

Literární pořad Debuty je zaměřen na pozoruhodné básnické a prozaické prvotiny, případně pak na knížky druhé, které jsou často poměřovány právě prvotinami. Debuty také fungují jako pořad, jenž dává prostor i dalším hostům mladé a střední literární generace, kteří nespadají do výše zmíněné kategorie a kteří se představí ostravskému publiku svým „debutovým“ čtením. 

————————————————–

středa 30. 6. v 18.00  PAVEL NOVOTNÝ – „IN A INA“ ANEB FENOMÉN ČESKÉ EXPERIMENTÁLNÍ POEZIE

Komponovaný pořad.

Auditivní tvorba průkopníků české experimentální poezie Bohumily Grögerové a Josefa Hiršala, kteří by letos a loni oslavili sto let od narození. Germanista a básník Pavel Novotný představí dosud málo známé fonické kompozice a některé experimentální rozhlasové hry této autorské dvojice.