Fiducia v srpnu

Srdečně vás zveme na naše srpnové akce – můžete se těšit na dva velké hmyzí domky, broukoviště a hmyzí dílny pro děti i veřejnost, diskusi na téma Ostravské pozemšťanství, dvě vernisáže výstav, muzejní noc, online pořady i na procházku secesní Ostravou. Sledujte prosím aktuální epidemiologická opatření. Děkujeme za pochopení a těšíme se na vás!

Programová skládačka ke stažení

AKCE NAŽIVO

6. 8.  15.00–18.00 HMYZ JE FAJNOVY!!! – HMYZÍ INTERVENCE V CENTRU OSTRAVY

– 15.00 Nech brouka žít 

Křest broukoviště a dočasné hmyzí intervence na náměstí Edvarda Beneše. Ve spolupráci se Statutárním městem Ostrava a Městskými lesy. 

– 16.00 Hmyzí dílna a okrášlení podchodu v Komenského sadech

Přijďte si vyrobit originální hmyzí domek na balkon z kolekce sochaře Bedřicha Mrkvy. Materiál zajištěn, domek bude možné si odnést bezplatně. Pro děti bude připravena „hmyzí dílna“ s lektorkou Elli Motýlovou. Pokřtíme velký hmyzí domek a velkoplošné okrášlení podchodu. Ostravský hmyzí mobiliář vzniká díky podpoře Statutárního města Ostravy z programu FajnOVY prostor. Sraz za Novou radnicí u podchodu pro pěší pod Mostem pionýrů. 

11. 8. V 18.00 OSTRAVSKÉ POZEMŠŤANSTVÍ

Neexpertní svědectví o změnách krajiny na Ostravsku v důsledku klimatické krize. 

Zveme vás na společnou debatu, která bude inspirována příspěvky hostů na téma pozemšťanství a hledání způsobů, jak zobrazovat klimatickou krizi a mluvit o ní mimo slovník současné vědy a politiky. Budeme se navzájem ptát, co utváří prostředí, které obýváme, a jak se příroda kolem nás, v Ostravě a jejím okolí, bez pomoci člověka adaptuje na situace způsobené klimatickou změnou (námi). A jak/zda jsme si těchto změn všimli. Těšíme se na setkání, jehož části budou natáčeny a následně představeny skrze film a audio v rámci 11. ročníku Fotograf Festivalu 2021 nazvaného kurátorem Lukášem Likavčanem „Pozemšťané“.  Jména hostů budou upřesněna. POZOR: koná se v městské galerii PLATO.  Pořádá Institut úzkosti, Antikvariát a klub Fiducia, PLATO a Fotograf festival

19. 8. V 18.00 POEZIE KAŽDODENNOSTI. ČESKÁ FOTOGRAFIE 60. LET 20. STOLETÍ

Výstava ve Fotografické galerii Fiducia.

Sonda do jedné z nejvýznamnějších kapitol českého poválečného umění – tzv. zlatých šedesátých let, kdy v bývalém Československu došlo na krátkou dobu ke společenskému a kulturnímu uvolnění, bohužel násilně ukončenému okupací země v roce 1968. Jednou z nejvýznamnějších fotografických skupin byla tehdy skupina olomouckých fotografů DOFO (1958–1967). Výstava představí také liberecké Studio výtvarné fotografie (založené v roce 1962), které vedle DOFO patřilo k nejprogresivnějším tvůrčím skupinám své doby. V této souvislosti je třeba připomenout, že především tvorba skupiny DOFO svou závažností, dobovou aktuálností i důrazem na kvalitu přesáhla hranice regionu a včlenila se do kontextu vývoje evropské výtvarné scény. Experimentální práce jejích autorů byly už v roce 1966 zařazeny do mezinárodní výstavy Surrealismus a fotografie ve fotografickém muzeu Folkwang v Essenu. Výstava potrvá do 17. 9. 2021. Kurátorka: Štěpánka Bieleszová.

20. 8. V 16.00 HMYZÍ DÍLNA A PROHLÍDKA KRYTU NA SOKOLSKÉ

Dílna pro veřejnost a křest hmyzího domku na Sokolské ulici (za domem č.p. 56 vedle vozovny trolejbusů). Prohlédneme si také málo známý kryt pod domy. 

Přijďte si vyrobit originální hmyzí domek na balkon z kolekce sochařky Marie Seibertové. Materiál zajištěn, domek bude možné si odnést bezplatně. Pro děti bude připravena „hmyzí dílna“ s lektorkou Elli Motýlovou. Prohlédneme si také kryt civilní ochrany, který se nachází na pozemku, kde vznikne hmyzí domek. V rámci intervence bude opraven a okrášlen výduch krytu. Pořádáme ve spolupráci s realizátory projektu Fajnová Sokolská napříč generacemi. 

Ostravský hmyzí mobiliář vzniká díky podpoře Statutárního města Ostravy z programu FajnOVY prostor.  

23. 8. V 18.00 MICHAL MOUČKA: MIX IT UP-(BIG)

Vernisáž v Galerii Dole.

Michal Moučka (*1981), bývalý profesionální herec, tak trochu performer, galerista, v současnosti hlavně malíř a v dohledné době také student ostravské Fakulty umění, svým aktuálním horlivým zaujetím pro malbu, doprovázeným zároveň surově/syrově neškoleným výrazem, jež se projevuje nejen ve stylizaci motivů, ale i ve způsobu nanášení (a stříkání) barev na plátna či jiné povrchy a také v tom, jakým způsobem tyto podložky napíná, představí ve svých artificiálních insitních realizacích, jež mají velmi blízko k malovaným obrazům, několik ukázek z „kosmického“ cyklu, zahrnujícího malby souhvězdí, planet a dalších vesmírných těles. K vidění bude ale i několik dalších „znakových“ obrazů a objektů. 

Výstava potrvá do 23. 9. 2021. Kurátor: Martin Mikolášek. 

24. 8. V 18.00 PO STOPÁCH SECESNÍ ARCHITEKTURY V CENTRU OSTRAVY

Architektonická procházka a terénní přednáška Martina Strakoše a Romany Rosové.

Na Ostravsku se velmi záhy po úvodních výbojích secese v tehdejších evropských centrech, tedy především v Paříži a ve Vídni, objevily první příklady secesní architektury. V Moravské Ostravě to byl architekt Otokar Bém, žák vídeňského architekta a profesora na Akademii výtvarných umění Otto Wagnera, kdo jako jeden z prvních využil při řešení průčelí secesní dekor. Vzhledem k průmyslovému rozvoji města kolem roku 1900 se v Moravské Ostravě záhy uplatnila celá řada architektů, navazujících na výboje secese a poučených tvorbou předních osobností evropské architektury. Z nejvýraznějších příspěvků ke stavebnímu a architektonickému vývoji v době secese je třeba zmínit tvorbu architektů Františka Fialy, Felixe Neumanna, Wunibalda Deiningera nebo stavitelů Ferdinanda Mainxe, Leopolda Poppa, Eugena Noë, Aloise Mihatsche, Hanse Ulricha a dalších. Sraz v 18.00 před Fiducií.

28. 8.  18.00–22.00 V KOUZELNÉM SVĚTĚ SVĚTLA A STÍNU ANEB MUZEJNÍ NOC VE FIDUCII

Otevřený bude antikvariát i obě galerie.

Bude to noc, jak má být, plná tajemných stínů a světelných záblesků a hry s nimi. Ve sklepních prostorách Fiducie se pro děti a jejich rodiče otevře Orbis pictus kouzelný svět stínových obrazů. Budete moci kreslit vodou, ve vodě a na vodu. Vaše vodní obrazy budou záblesky světla na vodní hladině. Můžete malovat do písku a vytvářet stínové pískové obrazy. V třetí části dáme prostor stínovým obrazům vlastního těla. A na závěr si budete moci vytvořit vlastní jednoduchou stínovou loutku a hledat její možnosti ve stínovém divadélku spolu s loutkoherci Hanou a Tomášem Volkmerovými. 

Kromě hry se světlem a stínem se můžete těšit také na výstavy, literární soutěže v antikvariátu o naše ostravské kulturní mapy a pexesa a další aktivity. 

FIDUCIA ON-LINE

Pořady najdete na webu Klubu Fiducia klubfiducia.cz nebo na internetové vzdělávací televizi Ústavu filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity LucernaTV lucernatv.cz.

OD 6. 8. OSTRAVSKÉ KULTURNÍ STOPY — SYMPOZIA PROSTOROVÝCH FOREM

Příběh soch z mezinárodních sympozií prostorových forem v dalším dílu naší ostravské virtuální kroniky. 

OD 13. 8. RADOSLAV BIGOŠ — ALL THE IDEAS WE HAVE LOST    

Kurátorské slovo Martina Mikoláška a slovo autora k výstavě v Galerii Dole. 

OD 20. 8. HMYZ JE FAJNOVY!!!

Hmyzí domek z dílny sochaře Bedřicha Mrkvy v Komenského sadech jako nový přírůstek nového ostravského hmyzího mobiliáře. 

OD 27. 8. OSTRAVSKÉ KULTURNÍ STOPY — LÍPA NA PODBORČÍ

Příběh lípy, která letos získala titul Strom hrdina.

DOBÍHAJÍCÍ VÝSTAVY

DO 30. 9. ANNA HRBÁČOVÁ: BĚŽ DAT KURAM 

Výstava v galerii IN VITRO ve vitrínách bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia.

Anna Hrbáčová je další z absolventů Střední umělecké školy v Ostravě, představujících své práce ve výkladcích galerie IN VITRO. Zajímají ji především klasické grafické techniky (litografie). Vzhledem k postupně sbíraným zkušenostem se studijní i uměleckou praxí ve Vídni, Krakově a jinde mimo ČR prozkoumává i různé nové možnosti, jak se prostřednictvím tradičních grafických technik vyjadřovat současným jazykem k aktuálním tématům, a přitom relevantně reflektovat/zhodnocovat zkušenost a prožitek ztrácení/nacházení vlastního zázemí a identity. Na vystavených grafikách a malbách dominuje vystupňovaná expresivní nadsázka, jež je ovšem často nadlehčována ironickým odstupem. Kurátor: Martin Mikolášek.

DO 17.8. MICHAELA KARÁSEK ČEJKOVÁ, LUCIE KRÁLÍKOVÁ (EFEMÉR): SANTA CASA 

Výstava ve Fotografické galerii Fiducia.

Výběr fotografií vychází z knižního projektu Svátosti, který propojuje poetické deníkové záznamy zahradní architektky a výtvarnice Lucie Králíkové s fotografiemi Michaely Karásek Čejkové. Hlavním tématem jak textů, tak snímků jsou rostliny a s nimi spojené křesťanské slavnosti a obřady, vinoucí se rokem. Ve Fotografické galerii Fiducia je prezentována část projektu instalací přímo pro prostor galerie: Odkaz k poutnímu místu, Loretě. Smyslem projektu Svátosti je hledání původních zvyků spojených se zemí, krajinou a její spiritualitou a nabídka jejich nového porozumění a osvojení v současné době konzumu a ekologické krize. Kurátorka: Lucia L. Fišerová. 

DO 18. 8. RADOSLAV BIGOŠ: ALL THE IDEAS WE HAVE LOST 

Výstava v Galerii Dole.

Radoslav Bigoš (*1987 v Ostravě) absolvoval v roce 2013 ateliér prof. Zdeňka Berana na pražské AVU. Jeho tvorba je typická svou až atrofovanou hybridní vizualitou. Míchá, kombinuje a vrství odlehčený kreslířský rukopis s gestickými malířskými zásahy a prostorovými instalacemi. Vedle toho ale také sešívá, lepí a míchá útržky papírů a různobarevných látek. Vede linku perem, tužkou i nití. V instalačních kompozicích kupí a inscenuje reliéfy, asambláže i světelné a skleněné objekty do podivuhodných vizuálně atraktivních srostlic, v nichž ale jaksi vskrytu a podprahově zaznívá autorský spodní tón šeptající zraňující křehkostí zjitřené intimity drásané ztrátami, nejistotami a pochybnostmi o sobě samém i o svém umění. Pokud tedy jeho tvorba není ničím jiným, pak je určitě velmi osobním a osobitým deníkem. Kurátor: Martin Mikolášek.