Fiducia příští týden – vernisáž, vycházka a muzejní noc

Srdečně vás zveme na tři akce příští týden. V pondělí nás čeká vernisáž výstavy Michala Moučky v galerii Dole, v úterý komentovaná procházka s Romanou Rosovou a Martinem Strakošem po stopách secesní architektury v centru Ostravy a v sobotu speciální program pro Ostravskou muzejní noc – můžete se těšit třeba na dílnu V kouzelném světě světla a stínu s loutkoherci Hanou a Tomášem Volkmerovými.

23. 8. V 18.00 MICHAL MOUČKA: MIX IT UP-(BIG) Vernisáž v Galerii Dole.

Michal Moučka (*1981), bývalý profesionální herec, tak trochu performer, galerista, v současnosti hlavně malíř a v dohledné době také student ostravské Fakulty umění, svým aktuálním horlivým zaujetím pro malbu, doprovázeným zároveň surově/syrově neškoleným výrazem, jež se projevuje nejen ve stylizaci motivů, ale i ve způsobu nanášení (a stříkání) barev na plátna či jiné povrchy a také v tom, jakým způsobem tyto podložky napíná, představí ve svých artificiálních insitních realizacích, jež mají velmi blízko k malovaným obrazům, několik ukázek z „kosmického“ cyklu, zahrnujícího malby souhvězdí, planet a dalších vesmírných těles. K vidění bude ale i několik dalších „znakových“ obrazů a objektů. Výstava potrvá do 23. 9. 2021. Kurátor: Martin Mikolášek. 

24. 8. V 18.00 PO STOPÁCH SECESNÍ ARCHITEKTURY V CENTRU OSTRAVY Architektonická procházka a terénní přednáška Martina Strakoše a Romany Rosové.

Na Ostravsku se velmi záhy po úvodních výbojích secese v tehdejších evropských centrech, tedy především v Paříži a ve Vídni, objevily první příklady secesní architektury. V Moravské Ostravě to byl architekt Otokar Bém, žák vídeňského architekta a profesora na Akademii výtvarných umění Otto Wagnera, kdo jako jeden z prvních využil při řešení průčelí secesní dekor. Vzhledem k průmyslovému rozvoji města kolem roku 1900 se v Moravské Ostravě záhy uplatnila celá řada architektů, navazujících na výboje secese a poučených tvorbou předních osobností evropské architektury. Z nejvýraznějších příspěvků ke stavebnímu a architektonickému vývoji v době secese je třeba zmínit tvorbu architektů Františka Fialy, Felixe Neumanna, Wunibalda Deiningera nebo stavitelů Ferdinanda Mainxe, Leopolda Poppa, Eugena Noë, Aloise Mihatsche, Hanse Ulricha a dalších. Sraz v 18.00 před Fiducií.

28. 8.  18.00–22.00 V KOUZELNÉM SVĚTĚ SVĚTLA A STÍNU ANEB MUZEJNÍ NOC VE FIDUCII Otevřený bude antikvariát i obě galerie.

Bude to noc, jak má být, plná tajemných stínů a světelných záblesků a hry s nimi. Ve sklepních prostorách Fiducie se pro děti a jejich rodiče otevře Orbis pictus kouzelný svět stínových obrazů. Budete moci kreslit vodou, ve vodě a na vodu. Vaše vodní obrazy budou záblesky světla na vodní hladině. Můžete malovat do písku a vytvářet stínové pískové obrazy. V třetí části dáme prostor stínovým obrazům vlastního těla. A na závěr si budete moci vytvořit vlastní jednoduchou stínovou loutku a hledat její možnosti ve stínovém divadélku spolu s loutkoherci Hanou a Tomášem Volkmerovými.  Kromě hry se světlem a stínem se můžete těšit také na výstavy, literární soutěže v antikvariátu o naše ostravské kulturní mapy a pexesa a další aktivity.