Inverze ve Fiducii – Roman Polách, Otto M. Urban a další hosté

Literární festival Inverze ve středu a v pátek zavítá do Fiducie. Ve středu nás čeká pásmo k fenoménu české literární a výtvarné dekadence s historikem umění Otto M. Urban, básníkem a literárním historikem Romanem Poláchem a hercem Milanem Cimerákem. V pátek ve Fiducii pokřtíme novou sbírku básníka Romana Polácha za účasti historičtí štamgastů zaniklé studentské hospody Voliéra a dalších literárních i hudebních hostů.

1. 9. V 16.00 GOTICKÉ DUŠE – PÁSMO K FENOMÉNU ČESKÉ LITERÁRNÍ A VÝTVARNÉ DEKADENCE

Vystoupí Otto M. Urban, Roman Polách a Milan Cimerák. 

I pro letošní ročník festivalu Inverze, který pořádá Provoz u řeky, si literární vědec a moderátor Roman Polách připravil ve spolupráci s Lubošem Merhautem literární pásmo, jež bude tentokráte věnováno české literární a výtvarné dekadenci, a to mimo jiné vzhledem ke dvojímu jubileu: 150 letům od narození a 70 letům od smrti Jiřího Karáska ze Lvovic. Hostem večera bude významný historik umění Otto M. Urban (sestavil mimo jiné monumentální monografie V barvách chorobných: idea dekadence a umění v českých zemích 1880–1914, Decadence Now! a je spoluautorem knihy Moderní revue 1894–1925). Večerem bude svou recitací provázet herec Milan Cimerák. Koná se ve spolupráci s festivalem Inverze. 

3. 9. 17.45 ROMAN POLÁCH – DÉLKA ŽIVOTA VE VOLIÉŘE

Křest básnické sbírky a literární pocta zaniklé Voliéře. 

Na jeden páteční podvečer se opět postaví a otevře Voliéra – legendární studentská hospůdka uprostřed dvora Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Bude v ní pokřtěna druhá básnická sbírka Romana Polácha Délka života ve volné přírodě, která vychází v nakladatelství Landek. Během křtu vystoupí historičtí štamgasti Voliéry a další literární i hudební hosté. Koná se ve spolupráci s festivalem Inverze. POZOR – změna, koná se ve Fiducii, nikoli na dvoře OU.