Hmyzí dílny v září

Tři zářijové pátky budou věnovány hmyzím dílnám a křtům originální hmyzí kolekce, vznikající v rámci projektu Ostravský hmyzí mobiliář. Přijďte si vyrobit originální hmyzí domek, který si můžete bezplatně odnést na balkon, máme připraveny i aktivity pro děti. 

◦ 10. 9. v 16.00 v Přívoze za kostelem za ptačí voliérou na Zákrejsově ulici. 

Dílna s autorem návrhu hmyzího domku, sochařem Petrem Szyrokým, lektory Lenkou a Ivem Škutovými a Elli Motýlovou. 

◦ 17. 9. v 16.00 v centru na Černé louce za dětským hřištěm za hlavním pavilonem

Dílna s autorem návrhu hmyzího domku, architektem Jiřím Markevičem, lektory Lenkou a Ivem Škutovými a Elli Motýlovou. 

◦ 24. 9. v 16.00 ve Slezské Ostravě u sídla Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity

Dílna s autorem návrhu hmyzího domku, sochařem Josefem Kukučkou, lektory Lenkou a Ivem Škutovými a Elli Motýlovou. 

S projektem Antikvariátu a klubu Fiducia pomáhá okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu, Ostravská univerzita a Slezská univerzita – zapojujeme do něj také veřejnost, která si může postupně na osmi speciálních dílnách s umělci vyrobit hmyzí domky a odnést si je bezplatně domů na balkony či zahrady. 

Součástí je edukační kampaň zaměřená na záchranu hmyzu, která se snaží přinést odpovědi na otázky, proč hmyz ve městě potřebujeme a jak mu konkrétně v Ostravě může každý z nás pomoci. Videa s biologem Petrem Kočárkem z Ostravské univerzity jsou ke zhlédnutí na webu klubu Fiducia a na stránce vzdělávací televize Filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě LucernaTV

Hmyzí domky jsou totiž jednou z vhodných a účinných cest, jak pracovat s veřejným prostorem v kontextu zmírnění dopadu klimatických změn na jeho obyvatele (tedy nejen člověka, ale také živočichy a rostliny). Mohou fungovat v místech, kde není jiná možnost, jak hmyzu připravit přijatelné podmínky – například ve vnitroblocích, na náměstích, v parcích a dalších veřejných místech, kde by bylo jinak problematické ponechávat například zarostlé kouty. Velkou výhodou hmyzích domků je jejich bezpečnost – hmyzí domky osidluje pouze samotářský hmyz (včelky, vosičky, brouci ad.), který není vůči lidem agresivní, nerojí se – z těchto důvodů v posledních letech rychle roste jejich popularita a umístit je lze bez obav i na komunitní místa. 

Projekt Hmyz je fajnovy!!! aneb Ostravský hmyzí mobiliář je financován dotací Statutárního města Ostrava v rámci dotačního programu fajnOVY prostor.