Fiducia v říjnu

Srdečně vás zveme na naše říjnové akce – těšit se můžete na mladé básnířky Annu Luňákovou a Alžbětu Luňáčkovou v pořadu básníka Romana Polácha, vernisáž ve vitrínách Ostravice-Textilie, okrášlení věže Nové radnice a křest nové poetické stezky uvnitř tohoto „konstruktivistického majáku“, do Fiducie zavítá oceňovaný autor a překladatel Radek Malý s pořadem o literárním expresionismu, kurátor Jan Freiberg představí fotografy Terezu Kabůrkovou a Ondřeje Malečka, čeká vás také koncert italských a českých experimentálních hudebníků, křest poetické kroniky Timoteje Mara a výtvarný ateliér s lektorkami Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou. Kdo jste si nestihli vyrobit hmyzí domky, máte poslední dvě šance – 1.10. a 8.10. Připravujeme také další on-line pořady, sledujte náš web a facebook. Těšíme se na setkání s vámi!

PROGRAMOVÁ SKLÁDAČKA KE STAŽENÍ

PONDĚLÍ 4. 10. V 18.00 DEBUTY VOL. 9 – LUŇÁKOVÁ, LUŇÁČKOVÁ

Zástupkyně nejmladší básnické generace v pořadu Romana Polácha. 

Anna Luňáková (*1993) a Alžběta Luňáčková (*1995) v devátém pokračování pořadu zaměřeného na zajímavé knižní debuty. Básnická prvotina Anny Luňákové Jen ztratím jméno (Malvern, 2021) je pozoruhodným promyšleným a zároveň prudkým a hutným surrealistickým pásmem plným podmanivých obrazů, ale rovněž znepokojujících dějů, zatímco kniha Pravý úhel (Host, 2020) Alžběty Luňáčkové, za kterou byla nominována na debut roku v soutěži Magnesia Litera, je drobnohledem do existenciální niternosti, do pravoúhlosti myšlení současného světa a jeho intimních vztahů, jež jsou zobrazovány prostřednictvím napětí mezi expresivní imaginativností a obrazem každodennosti. 

STŘEDA 6. 10. V 17.00 MENS SANA – PODPIS KASSIOPEI A JEJÍ KREV

Vernisáž výstavy v galerii IN VITRO. 

Ve vitrínách Ostravice-Textilie budou v říjnu a listopadu prezentovat své výtvarné práce klienti neziskové organizace MENS SANA. Tato společnost funguje od roku 1996 a ve své činnosti se zaměřuje na lidi s duševním onemocněním a kognitivním deficitem. Součástí jejích aktivit je i výtvarný ateliér, jehož náplní je kromě jiného relaxace skrze výtvarnou tvorbu. Výsledkem jsou velmi autentické výtvarné projevy autorů pracujících s jasnou vizí a intenzivním tvůrčím zápalem. Tvorba pro ně velmi často představuje klíčový životní obsah. Výstava potrvá do konce listopadu 2021. Kurátor: Martin Cihlář.

PÁTEK 8. 10. V 18.00 POETICKÁ STEZKA VE VĚŽI NOVÉ RADNICE

Přijďte s námi okrášlit ostravský „konstruktivistický maják“ poezií. 

Město Ostrava inspirovalo řadu českých i zahraničních autorů k básním, celým sbírkám, povídkám či románům. Ukázky z některých z nich si budete moci od října přečíst ve zpřístupněné věži a na ochozech této krásné stavby. Pořádáme ve spolupráci s Ostravským informačním servisem. POZOR! Sraz před Novou radnicí.

ÚTERÝ 12. 10. V 18.00 RADEK MALÝ: POEZIE NĚMECKEHO A ČESKÉHO EXPRESIONISMU

Přednáška překladatele a spisovatele Radka Malého o literárním expresionismu.

Jaké jsou ideové základy literárního expresionismu a jeho zásadní tvůrci? Jakým způsobem reagovali na německý expresionismus čeští autoři? Jak německé expresionisty překládat? Na tyto a další otázky vám odpoví spisovatel, překladatel a vysokoškolský pedagog Radek Malý, autor antologie německého expresionismu, který do češtiny přeložil několik klasiků německy psané poezie a dvěma z nich, Paulu Celanovi a Georgu Traklovi, věnoval i odborné knihy. Je nositelem Ceny Jiřího Ortena za sbírku Vraní zpěvy (2002) a dvou Liter ve výročních knižních cenách Magnesia Litera za sbírku Větrní (Zcestné verše) (2005) a za knihu pro děti Listonoš vítr (2011). 

PONDĚLÍ 18. 10. V 18.00 TEREZA KABŮRKOVÁ, ONDŘEJ MALEČEK: FURT ROMANTICKY

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia. 

Tvorba fotografky Terezy Kabůrkové (*1980) a malíře Ondřeje Malečka (*1977) se protíná na základě jejich společného vztahu k tajemstvím živého. Stromy, květiny, lastury, drahé i všední kameny, hrušky či švestky Tereza komponuje do pevně konstruovaného prostoru zátiší, Ondřej je nechává vznášet se v orámovaných barevných plochách. Původní význam zátiší Natura morte (Mrtvá příroda) i v případě našich autorů přináší paradox – semena schovaná v temnotě čekají na svou naději. Výstava potrvá do 12. listopadu 2021. Kurátor Jan Freiberg.

ÚTERÝ 19. 10. V 18.00 TIMOTEJ MARA: FRAGMENTY Z HOSTIMILOVY KRONIKY 

Křest poetické kroniky. 

Hostimil je brněnský podzemní „čajobar“, ale zlé jazyky by řekly, že jde o staršího sourozence ostravského Absintového klubu Les. No, ale kdo ví, jak to ve skutečnosti vlastně bylo či je… Pravda se prý ráda skrývá a o odkrývání její skrytosti se už od nepaměti snaží různí spisovatelé, zapisovatelé či kronikáři. Jeden z neoficiálních kronikářů tohoto „čajobaru“ – Timotej Mara – se pokusil zachytit situace, ve kterých se otevíraly duše příležitostných i chronických návštěvníků, zákazníků, konzumentů, ochlastů i spáčů…, což byl úkol nelehký, ba téměř nemožný. Možná jste v brněnském Hostimilovi nikdy nebyli…, ale kronikářské zápisky vás určitě usvědčí z toho, že to místo – ať už leží kdekoliv – znáte víc než dobře! A možná i ti lidé a jejich osudy vám budou víc než povědomé… Ukázky z „poetické kroniky“ čte a svým slovem doprovází blízká osoba samotného kronikáře – Marek Timko a další hosté. 

NEDĚLE 24. 10. V 10.00 VÝTVARNÝ ATELIÉR PRO DĚTI A JEJICH RODIČE

Současné umění hravě a bez nudy s lektorkami Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou. Vstup volný, materiál zajištěn.

PONDĚLÍ 25.10. V 18.00 JANOUŠEK–WRÓBLEWSKI QUARTET (CZ), PAOLO GAIBA RIVA & EMILIO BERNÉ (IT)

Koncert českého akustického kvartetu a italského dua. 

JWQ je akustický kvartet kombinující improvizovanou hudbu s kompozicemi z dílny obou dechařů. Kvartet byl původně zásadně ovlivněn newyorským jazzovým downtownem, postupem času se tato přímá inspirace částečně vytratila a eklektické skladby souboru čerpají z různých jazzových i jiných tradic, přičemž vše je propojeno totální improvizací. Italové Paolo Gaiba Riva aka PGR a Emilio Berné aka Noiose upřednostňují živé hraní a zvukovou tvorbu vnímají jako svébytný projev pudu sebezáchovy. První z nich hraje na klarinet (tehdy má blízko k free jazzu) a elektroniku (harsh noise), druhý na bicí, ale spíše než paličky používá různé objekty, spinnery atp. PGR podle vlastních slov produkuje „neempatickou, otravnou, nevzrušivou sračku“, ale kdo ví, kolik je v tom pravdy, když spolupracoval třeba s Vojtěchem Procházkou (Vertigo, Krekso), Masáží nebo Kazehitem Sekim.

HMYZÍ DÍLNY V ŘÍJNU

Dva říjnové pátky budou věnovány hmyzím dílnám a křtům originální hmyzí kolekce, vznikající v rámci projektu Ostravský hmyzí mobiliář. Přijďte si vyrobit originální hmyzí domek, který si můžete bezplatně odnést na balkon, máme připraveny i aktivity pro děti. 

PÁTEK 1. 10. v 16.00 v Porubě v parčíku před gymnáziem Olgy Havlové 

Dílna s autorkou návrhu hmyzího domku sochařkou Gabrielou Maňákovou a lektory Lenkou a Ivem Škutovými a Ivanou Sikulovou Křížkovou. 

PÁTEK 8. 10. v 16.00 v Hrabůvce na zelené ploše vedle gymnázia Františka Hajdy

Dílna s autorem návrhu hmyzího domku sochařem Lukášem Dvorským, lektory Lenkou a Ivem Škutovými a Ivanou Sikulovou Křížkovou. 

ON-LINE POŘADY V ŘÍJNU:

3. 10. Galerie IN VITRO – Anna Hrbáčová: Běž dat Kuram

10. 10. Jak bude vypadat Černá kostka – záznam debaty

17. 10. Galerie Dole – Jakub Tajovský: Drip do pole

31. 10. Ostravské kulturní stopy: Sympozia prostorových forem

POKRAČOVÁNÍ VÝSTAV:

Do 15. 10.  Gabriela Sauer Kolčavová a Ondřej Přibyl: Další kapitola

Pokračování výstavy ve Fotografické galerii Fiducia. 

Do 30. 10. Jakub Tajovský: Drip do pole

Pokračování výstavy v Galerii Dole.