Fiducia tento týden – do pondělí 25.10.

Srdečně vás zveme na naše akce tento týden:

v pondělí 18.10 2021 od 18.00 hod.
na zahájení výstavy 
Tereza Kabůrková, Ondřej Maleček: FURT ROMANTICKÝ za účasti obou umělců, výstavu zahájí její autor a kurátor Jan Freiberg.

v úterý 19. 10.  v 18:00
na křest poetické kroniky
TIMOTEJ MARA: FRAGMENTY Z HOSTIMILOVY KRONIKY 

v neděli 24.10. od 10:00 na dětský ateliér
VÝTVARNÝ ATELIÉR PRO DĚTI A JEJICH RODIČE

Současné umění hravě a bez nudy s lektorkami Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou. Vstup volný, materiál zajištěn.

PONDĚLÍ 25.10. V 18.00 JANOUŠEK–WRÓBLEWSKI QUARTET (CZ), PAOLO GAIBA RIVA & EMILIO BERNÉ (IT)

Koncert českého akustického kvartetu a italského dua. 


 podrobné informace:
 

VERNISÁŽ VÝSTAVY

Tereza Kabůrková, Ondřej Maleček: FURT ROMANTICKÝ

v pondělí 18.10 2021 od 18.00 hod.

za účasti obou umělců výstavu zahájí její autor a kurátor Jan Freiberg

Výstava potrvá od 18. října 2021 do 15. listopadu 2021

Tvorba fotografky Terezy Kabůrkové (*1980) a malíře Ondřeje Malečka (*1977) se protíná na základě jejich společného vztahu k tajemstvím živého. Stromy, květiny, lastury, drahé i všední kameny, hrušky či švestky Tereza komponuje do pevně konstruovaného prostoru zátiší, Ondřej je nechává  vznášet se v orámovaných barevných plochách.

Původní význam zátiší Natura morte (Mrtvá příroda) i v případě našich autorů přináší paradox – semena schovaná v temnotě čekají na svou naději. 


akce Fotografické galerie Fiducia podporují: Ministerstvo kultury ČR, Statutární město Ostrava, Moravská Ostrava a Přivoz, HR Trade,

Concept – Advertising, architektonické kanceláře: Atelier 38, ADEA projekt s.r.o., časopis Protimluv


 

KŘEST POETICKÉ KRONIKY
 TIMOTEJ MARA: FRAGMENTY Z HOSTIMILOVY KRONIKY 
v úterý 19. 10.  v 18:00

Hostimil je brněnský podzemní „čajobar“, ale zlé jazyky by řekly, že jde o staršího sourozence ostravského Absintového klubu Les. No, ale kdo ví, jak to ve skutečnosti vlastně bylo či je… Pravda se prý ráda skrývá a o odkrývání její skrytosti se už od nepaměti snaží různí spisovatelé, zapisovatelé či kronikáři. Jeden z neoficiálních kronikářů tohoto „čajobaru“ – Timotej Mara – se pokusil zachytit situace, ve kterých se otevíraly duše příležitostných i chronických návštěvníků, zákazníků, konzumentů, ochlastů i spáčů…, což byl úkol nelehký, ba téměř nemožný. Možná jste v brněnském Hostimilovi nikdy nebyli…, ale kronikářské zápisky vás určitě usvědčí z toho, že to místo – ať už leží kdekoliv – znáte víc než dobře! A možná i ti lidé a jejich osudy vám budou víc než povědomé… Ukázky z „poetické kroniky“ čte a svým slovem doprovází blízká osoba samotného kronikáře – Marek Timko a další hosté. 

 

VÝTVARNÝ ATELIÉR PRO DĚTI A JEJICH RODIČE
NEDĚLE 24. 10. V 10.00

Současné umění hravě a bez nudy s lektorkami Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou. Vstup volný, materiál zajištěn.

JANOUŠEK–WRÓBLEWSKI QUARTET (CZ), PAOLO GAIBA RIVA & EMILIO BERNÉ (IT)

PONDĚLÍ 25.10. V 18.00

Koncert českého akustického kvartetu a italského dua. 

JWQ je akustický kvartet kombinující improvizovanou hudbu s kompozicemi z dílny obou dechařů. Kvartet byl původně zásadně ovlivněn newyorským jazzovým downtownem, postupem času se tato přímá inspirace částečně vytratila a eklektické skladby souboru čerpají z různých jazzových i jiných tradic, přičemž vše je propojeno totální improvizací. Italové Paolo Gaiba Riva aka PGR a Emilio Berné aka Noiose upřednostňují živé hraní a zvukovou tvorbu vnímají jako svébytný projev pudu sebezáchovy. První z nich hraje na klarinet (tehdy má blízko k free jazzu) a elektroniku (harsh noise), druhý na bicí, ale spíše než paličky používá různé objekty, spinnery atp. PGR podle vlastních slov produkuje „neempatickou, otravnou, nevzrušivou sračku“, ale kdo ví, kolik je v tom pravdy, když spolupracoval třeba s Vojtěchem Procházkou (Vertigo, Krekso), Masáží nebo Kazehitem Sekim.