Fiducia v listopadu

Milí přátelé, srdečně vás zveme na naše listopadové akce. Těšit se můžete na dvě vernisáže, debatu o jedné z nejvýznamnějších ostravských staveb – obchodním domě Bachner, na koncert kanadského improvizátora Érica Normanda a jeho hostů i na dva výtvarné ateliéry. Spolu s dalšími institucemi již tradičně na 18. listopadu chystáme pietní akt u pamětní desky obětem zla, zároveň tentýž večer zveme na diskusní večer o roli Státní bezpečnosti za minulého režimu s historiky z Ústavu pro studium totalitních režimů. Do Ostravy v listopadu přijedou básník a performer Jaromír Typlt s pořadem o art brut a překladatel a spisovatel Radek Malý s přednáškou o literárním expresionismu. Na konci měsíce pořádáme seminář pro neziskovky na téma Digitální kancelář od Google. Budeme se těšit na setkání s vámi! 

1. 11. V 18.00 GABRIELA SLANINKOVÁ: TOUCH-PAD SITUATIONVernisáž výstavy v Galerii DoleVýstava nedávné absolventky ateliéru Kresby na pražské Akademii výtvarných umění. Její ryze figurativní malířský projev rezonuje od počátku s generačním naladěním, i proto se na jejích obrazech často vyskytují vedle autoportrétu postavy vrstevníků v různých vztazích a interakčních konstelacích. Ostravská výstava svým názvem odkazuje k fenoménu dotyku a dotýkání v jeho nejednoznačnosti a významovém rozptylu. Každý obraz lze vnímat do jisté míry jako „autoportrét v rozšířeném poli“, podobiznu osobního pocitu, reflexi nepojmenovatelného rysu zkušenosti, která je i není sdělitelná, a proto přenosná.Kurátor výstavy Petr Vaňous. Výstava potrvá do 1. 12. 2021. 

10. 11. V 18.00 FENOMÉN BACHNER ANEB JAKÁ JE BUDOUCNOST JEDNÉ Z NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH OSTRAVSKÝCH STAVEB?Odborná diskuse o budoucnosti jediné realizace Ericha Mendelsohna v ČRJeden z velkých obchodních domů v centru Moravské Ostravy z období první Československé republiky vznikl na základě projektu z berlínské kanceláře světově známého architekta Ericha Mendelsohna. Architekt v něm uplatnil principy architektury nové věcnosti, kombinované s expresivním motivem reklamního motivu neonové výzdoby v podobě nápisů a symbolu B v kruhu, odvozeného od příjmení majitelů domu (Bachner). Nedávno se symbolicky nápis vrátil do výlohy obchodního domu díky umělecké intervenci Štěpána Kuse v rámci festivalu Kukačka. O významu a budoucnosti této stavby budeme diskutovat s našimi hosty:Jan Sapák – architekt a teoretik architekturyMartin Strakoš – historik umění a památkářOndřej Vysloužil – architekt, ředitel MAPPAZástupce majitele objektu (bude upřesněno)Debatu moderuje Marta Pilařová.Pořádáme ve spolupráci s městskou galerií PLATO, festivalem Kukačka a Štěpánem Kusem. Pozor! Koná se v městské galerii PLATO.

14. 11. V 10.00 HMYZÍ AUTOMATOFON Výtvarný ateliérTak jako hmyzí kapela, i my máme kladívka – vytvořme si netradiční hudební nástroj, který vybočuje z konvenčních forem. Ateliér pro děti a jejich rodiče/prarodiče vedou Lívie Škutová a Hynek Chmelař. V ateliéru tvoří děti spolu s rodiči/prarodiči. Vstup volný, materiál a výtvarné potřeby pro děti máme. Ateliéry jsou vhodné pro děti od 2 let, ale klidně můžete přijít i s menšími, určitě pro ně vymyslíme nějakou aktivitu. Doporučujeme převlečení – košili, plášť a podobně. 

15. 11. v 19.00 Éric Normand, Tomáš Knoflíček & Martin Režný KoncertKanadský baskytarista a improvizátor Éric Normand má na kontě zhruba třicítku nahrávek se špičkovými hráči amerického kontinentu a Evropy, ve Fiducii vystupoval v květnu 2017 v duu se saxofonistou Phillipem Lauzierem. Tentokrát se představí jednak jako sólový hráč, jednak v triu s Tomášem Knoflíčkem a Martinem Režným. Normand vytváří zvukové prostředí, jež se zpočátku zdá být jasné a přehledné jako stránka textu, která zrovna vyjela z kopírky. Stačí však jeden pozornější pohled, abychom si všimli, že už na druhém řádku se v jednotlivých literách začínají objevovat vlasové trhliny. A to je to nejmenší. Nejednotné řádkování a různé velikosti a typy písem napříč větami, ale i jednotlivými slovy vypadají vlastně přirozeně a poklidně jako třeba odpolední průvan z okna, které jsme právě otevřeli, abychom z kuchyně vyvětrali cigarety. Textura ustanovovaná tak trpělivě, až je skoro s podivem, s jakou zdánlivou ledabylostí je vzápětí odmítnuta. Hrudky spečeného inkoustu na konci stránky se potom zdají být vlastně docela v pořádku, což ostatně platí i pro špínu za nehty – ráno tam ještě nebyla.

18. 11. V 15.30 SLAVNOSTNÍ SETKÁNÍ U PAMĚTNÍ DESKY OBĚTEM ZLASlavnostní akt k uctění památky Dne boje za svobodu a demokracii V rámci slavnostního aktu, kterým tradičně provází Leo Žídek, vystoupí političtí vězni, zástupci města a další hosté, účinkovat bude rovněž Pěvecký sbor Chorus Ostrava, který řídí Petra Rašíková. Akci pořádá Gymnázium Olgy Havlové, Okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu, Antikvariát a galerie Fiducia a političtí vězni České republiky pod záštitou statutárního města Ostravy. Pozor! Koná se ve vstupní hale radnice města Ostravy.

18. 11. V 18.00 PETR SIKULA: KRAJINA, OSTRAVAVernisáž výstavy ve Fotografické galerie Fiducia
Fotograf Petr Sikula (*1941) se již koncem 60. let etabloval jako člen legendární brněnské skupiny Epos. V roce 1969 přesídlil do Ostravy, kde se stal průkopníkem ekologické fotografie (cyklus Ostravské krajiny, 1971–1974) a jako fotograf ostravského Stavoprojektu také pilným dokumentátorem rozvoje Ostravska. Od roku 1978 je registrován jako fotograf na volné noze, v průběhu 80. let pořizuje řadu dokumentů ze svých exotických cest. Od 90. let se pak soustředí na fotopublikace a kalendáře o severomoravském regionu. Výstava je jubilejním průřezem jeho celoživotním dílem. Výstava potrvá do 14. 12. 2021. Kurátor výstavy Pavel Vančát. 

18. 11. V 19.00 STÁTNÍ BEZPEČNOST V KOMUNISTICKÉM ČESKOSLOVENSKUOdborná diskuse s historiky Liborem Svobodou, Martinem Tichým, Milanem Bártou a Vojtěchem VlčkemDebatní večer s historiky z Ústavu pro studium totalitních režimů o Státní bezpečnosti (StB) v komunistickém Československu, jejím vývoji, struktuře, činnosti a výjimečném postavení v rámci komunistického aparátu. Budeme se věnovat také problematice spolupráce s StB, její práci proti jednotlivým skupinám společnosti, zmiňovány budou i známé kauzy, např. Babice, agenti chodci, tzv. králové Šumavy, práce StB proti katolické církvi, infiltrace odbojových skupin a podobně. 

21. 11. v 10.00 Výtvarný ateliérAteliér pro děti a jejich rodiče/prarodiče vedou Marcela Lysáčková a Martina JanošcováV ateliéru tvoří děti spolu s rodiči/prarodiči. Vstup volný, materiál a výtvarné potřeby pro děti máme. Ateliéry jsou vhodné pro děti od 2 let, ale klidně můžete přijít i s menšími, určitě pro ně vymyslíme nějakou aktivitu. Doporučujeme převlečení – košili, plášť a podobně. 

25. 11. V 18.00 JAROMÍR TYPLT: ROZPÍNÁNÍ RUKOPISŮ V ART BRUTBásník Jaromír Typlt nás nechá nahlédnout do světa „surového psaní“, a to v ukázkách, ve kterých už někdy přestává být rozlišitelné, kterým jazykem jsou vlastně napsány…Zdeněk Košek, Adolf Wölfli, Aimable a Jayet v podání performera, kurátora a básníka Jaromíra Typlta, který se zabývá nejen experimentální literaturou, ale také dílem Ladislava Zívra, o němž vydal obsáhlou monografii. 

29. 11. V 18.00 RADEK MALÝ: POEZIE NĚMECKEHO A ČESKÉHO EXPRESIONISMUPřednáška překladatele a spisovatele Radka Malého o literárním expresionismuJaké jsou ideové základy literárního expresionismu a kdo jsou jeho zásadní tvůrci? Jakým způsobem reagovali na německý expresionismus čeští autoři? Jak německé expresionisty překládat? Na tyto a další otázky vám odpoví spisovatel, překladatel a vysokoškolský pedagog Radek Malý, autor antologie německého expresionismu, který do češtiny přeložil několik klasiků německy psané poezie a dvěma z nich, Paulu Celanovi a Georgu Traklovi, věnoval i odborné knihy. Je nositelem Ceny Jiřího Ortena za sbírku Vraní zpěvy (2002) a dvou Liter ve výročních knižních cenách Magnesia Litera za sbírku Větrní (Zcestné verše) (2005) a za knihu pro děti Listonoš vítr (2011). 

30. 11. V 18.00 DIGITÁLNÍ KANCELÁŘ OD GOOGLE – SEMINÁŘ PRO NEZISKOVKYNaučte se používat efektivně Gmail, sadu nástrojů pro úpravu Dokumentů, Tabulek, Prezentací, Formulářů, týmový Kalendář, videokonferenci Meet a další profesionální nástroje. Bezplatný seminář vede digitální koučka a Google Certified Trainer pro Google Workspace (dříve G Suite) Markéta Ubíková, která mimo jiné stojí za projektem Smart žena, který ženám pomáhá zorientovat se v on-line a digitálním světě, a fungovat tak efektivněji. Je součástí platformy MeetCloud, která pomáhá neziskovým organizacím s digitalizací. Markéta Ubíková byla dlouhou dobu ředitelkou neziskové organizace Čisté nebe (aktuálně je v dozorčí radě společnosti) a píše blog o životě bez auta www.carfreerodina.cz.Rezervace místa nutná na info@plato-ostrava.cz. Při přihlášení prosím uveďte organizaci, kterou zastupujete.Komu je seminář určen:spolky, obecně prospěšné společnosti, nadace, církevní organizace, které realizují obecně prospěšné nebo dobročinné projekty
poskytovatelé sociálních služeb
veřejné knihovny

DO KONCE LISTOPADU

MENS SANA – PODPIS KASSIOPEI A JEJÍ KREVVýstava v galerii IN VITROPrezentace výtvarných prací klientů neziskové organizace MENS SANA. Tato společnost funguje od roku 1996 a ve své činnosti se zaměřuje na lidi s duševním onemocněním a kognitivním deficitem. Součástí jejích aktivit je i výtvarný ateliér, jehož náplní je kromě jiného relaxace skrze výtvarnou tvorbu. Výsledkem jsou velmi autentické výtvarné projevy autorů pracujících s jasnou vizí a intenzivním tvůrčím zápalem. Tvorba pro ně velmi často představuje klíčový životní obsah. Kurátor Martin Cihlář.

POETICKÁ STEZKA VE VĚŽI NOVÉ RADNICEMěsto Ostrava inspirovalo řadu českých i zahraničních autorů k básním, celým sbírkám, povídkám či románům. Ukázky z některých z nich si můžete do konce listopadu přečíst ve zpřístupněné věži a na ochozech této krásné stavby. Pořádáme ve spolupráci s Ostravským informačním servisem. POZOR! Prohlídka je možná pouze s průvodcem Infocentra každou sobotu a neděli, více na webu ostravainfo.cz. 

Do 12. 11. TEREZA KABŮRKOVÁ, ONDŘEJ MALEČEK: FURT ROMANTICKYVýstava ve Fotografické galerii Fiducia Tvorba fotografky Terezy Kabůrkové (*1980) a malíře Ondřeje Malečka (*1977) se protíná na základě jejich společného vztahu k tajemstvím živého. Stromy, květiny, lastury, drahé i všední kameny, hrušky či švestky Tereza komponuje do pevně konstruovaného prostoru zátiší, Ondřej je nechává vznášet se v orámovaných barevných plochách. Původní význam zátiší Natura morte (Mrtvá příroda) i v případě našich autorů přináší paradox – semena schovaná v temnotě čekají na svou naději. Kurátor Jan Freiberg.

ON-LINE POŘADY V LISTOPADU

14. 11. Gabriela Slaninková – Touch-Pad Situation 

21. 11. Hmyz je FajnOVY!!! 

28. 11. Ostravské kulturní stopy – Lípa na Podborčí