Fiducia tento týden

Tento týden ve Fiducii vystoupí světový hudebník Eric Normand, čeká nás také Slavnostní akt k uctění památky Dne boje za svobodu a demokracii, vernisáž výstavy Krajina, Ostrava  jednoho z nejznámějších ostravských fotografů Petra SIkuly, debata s historiky z ÚSTRU na téma Státní bezpečnost v komunistickém Československu a výtvarný ateliér zaměřený na tvorbu monotypů. Těšíme se na vás!

Dodržujeme platná epidemiologická opatření, děkujeme za pochopení. 

 
15. 11. v 19.00 Éric Normand, Tomáš Knoflíček & Martin Režný 

Koncert

Kanadský baskytarista a improvizátor Éric Normand má na kontě zhruba třicítku nahrávek se špičkovými hráči amerického kontinentu a Evropy, ve Fiducii vystupoval v květnu 2017 v duu se saxofonistou Phillipem Lauzierem. Tentokrát se představí jednak jako sólový hráč, jednak v triu s Tomášem Knoflíčkem a Martinem Režným. Normand vytváří zvukové prostředí, jež se zpočátku zdá být jasné a přehledné jako stránka textu, která zrovna vyjela z kopírky. Stačí však jeden pozornější pohled, abychom si všimli, že už na druhém řádku se v jednotlivých literách začínají objevovat vlasové trhliny. A to je to nejmenší. Nejednotné řádkování a různé velikosti a typy písem napříč větami, ale i jednotlivými slovy vypadají vlastně přirozeně a poklidně jako třeba odpolední průvan z okna, které jsme právě otevřeli, abychom z kuchyně vyvětrali cigarety. Textura ustanovovaná tak trpělivě, až je skoro s podivem, s jakou zdánlivou ledabylostí je vzápětí odmítnuta. Hrudky spečeného inkoustu na konci stránky se potom zdají být vlastně docela v pořádku, což ostatně platí i pro špínu za nehty – ráno tam ještě nebyla.

18. 11. V 15.30 SLAVNOSTNÍ SETKÁNÍ U PAMĚTNÍ DESKY OBĚTEM ZLA

Slavnostní akt k uctění památky Dne boje za svobodu a demokracii 

V rámci slavnostního aktu, kterým tradičně provází Leo Žídek, vystoupí političtí vězni, zástupci města a další hosté, účinkovat bude rovněž Pěvecký sbor Chorus Ostrava, který řídí Petra Rašíková. Akci pořádá Gymnázium Olgy Havlové, Okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu, Antikvariát a galerie Fiducia a političtí vězni České republiky pod záštitou statutárního města Ostravy. Pozor! Koná se ve vstupní hale radnice města Ostravy.


18. 11. V 18.00 PETR SIKULA: KRAJINA, OSTRAVA

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerie Fiducia
Fotograf Petr Sikula (*1941) se již koncem 60. let etabloval jako člen legendární brněnské skupiny Epos. V roce 1969 přesídlil do Ostravy, kde se stal průkopníkem ekologické fotografie (cyklus Ostravské krajiny, 1971–1974) a jako fotograf ostravského Stavoprojektu také pilným dokumentátorem rozvoje Ostravska. Od roku 1978 je registrován jako fotograf na volné noze, v průběhu 80. let pořizuje řadu dokumentů ze svých exotických cest. Od 90. let se pak soustředí na fotopublikace a kalendáře o severomoravském regionu. Výstava je jubilejním průřezem jeho celoživotním dílem. Výstava potrvá do 14. 12. 2021. Kurátor výstavy Pavel Vančát. 

18. 11. V 19.00 STÁTNÍ BEZPEČNOST V KOMUNISTICKÉM ČESKOSLOVENSKU

Odborná diskuse s historiky Liborem Svobodou, Martinem Tichým, Milanem Bártou a Vojtěchem Vlčkem

Debatní večer s historiky z Ústavu pro studium totalitních režimů o Státní bezpečnosti (StB) v komunistickém Československu, jejím vývoji, struktuře, činnosti a výjimečném postavení v rámci komunistického aparátu. Budeme se věnovat také problematice spolupráce s StB, její práci proti jednotlivým skupinám společnosti, zmiňovány budou i známé kauzy, např. Babice, agenti chodci, tzv. králové Šumavy, práce StB proti katolické církvi, infiltrace odbojových skupin a podobně. 

21. 11. v 10.00 Monotypy

Ateliér pro děti a jejich rodiče/prarodiče vedou Marcela Lysáčková a Martina Janošcová.

Vyzkoušíme si tisk z výšky, budeme si hrát s barvami a jejich vrstevním a vytvářet monotypy.

V ateliéru tvoří děti spolu s rodiči/prarodiči. Vstup volný, materiál a výtvarné potřeby pro děti máme. Ateliéry jsou vhodné pro děti od 2 let, ale klidně můžete přijít i s menšími, určitě pro ně vymyslíme nějakou aktivitu. Doporučujeme převlečení – košili, plášť a podobně. 

Foto: Petr Sikula: Ostrava