Vernisáž, koncert, křest sbírky a ateliér – Fiducia příští týden

Příští týden nás v pondělí čeká vernisáž výstavy mladé talentované malířky Karolíny Netolické. Ve středu se můžete se těšit na koncert francouzských a švýcarských hudebníků hrajících na dechové nástroje, ve čtvrtek pokřtíme také debutovou sbírku básnířky Kristýny Svidroňové. V neděli pak můžete s dětmi přijít na netradiční vánoční ateliér, na kterém si budete moci ze skořápek vyrobit třeba katamarán nebo plachetnici. 

Všechny akce se řídí platnými protiepidemiologickými opatřeními. Děkujeme za pochopení. 

.6.12. V 18.00 – KAROLÍNA NETOLICKÁ: TMA, SVĚTLO, HRANICE  /Vernisáž výstavy v Galerii Dole.

Kreslířská malířka Karolína Netolická tvoří suchými pastely svůj svět, v němž hraje důležitou roli světlo a tma. A také hranice, která je podle malířky paradoxním elementem, který spojuje jinakosti tím, že je odděluje. Je otázkou, zda Karolínina tvorba signalizuje také širší rozpoložení a chápání světa nejmladší artistní generace. Nebo je tento obrazový modul, tvořený tolika kresebnými tahy, výlučný? Lze ovšem bez nesnází mluvit i o jistých post postsurrealizujících evokacích, o věčném návratu k naraci, k figuře, jak se právě děje v nejmladší generaci. Karolina Netolická (nar. 1993) bude v letošním školním roce absolvovat na pražské Akademii, v ateliéru Jiřího Petrboka. Kurátor Martin Dostál, výstava potrvá do 6. 1. 2022.

8. 12. V 19.00 – TIMOTHÉE QUOST (FR), SILVAN SCHMID (CH) & ELIO AMBERG (CH) /Koncert tří hráčů na dechové nástroje jako warm up festivalu Hear Me!

Koncert muzikantů, kteří fascinujícím způsobem rozšiřují možnosti a limity dechových nástrojů! Francouzský hudebník Timothée Quost se ponoří do své hry na trumpetu, mikrofon (zpětné vazby a zázněje) a elektroniku. Silvan Schmid je trumpetista působící ve Švýcarsku a Nizozemsku. Hraje a nahrává s projekty Solo, Gamut Kollektiv, s Alexem Rivou, Eddiem Prévostem, Bertrandem Denzlerem atd. Ve Fiducii vystoupí se švýcarským saxofonistou Eliem Ambergem. Ten v současnosti zkoumá rytmické konstrukty, rozšířené techniky hry na saxofon, strukturování atonálních melodií a oblast mezi elektronickou a akustickou hudbou. Vysoce doporučeno! Koncert se koná ve spolupráci se spolkem Bludný kámen a Starou sítí na novou hudbu. Pozvánka na festival Hear Me, který se v sobotu 11. 12. koná v Opavě.

9. 12. V 18.00 – KRISTÝNA SVIDROŇOVÁ: SOCHY Z PEŘIN /Křest debutové sbírky

Uvedení básnické prvotiny Kristýny Svidroňové Sochy z peřin vydané v nakladatelství Protimluv. Hosty budou básník a prozaik Petr Stach a hudebnice Jana Sedláková, která křest rozezní svou intuitivní hrou na netradiční hudební nástroje. Večerem provede Petr Ligocký. „Básně Kristýny Svidroňové v její debutní sbírce jsou komponované do celku, jemuž dominuje lyrická mluvčí v druhé osobě a bohatý svět rostlinné říše a životodárné vody, na níž závisí: duby, břízy, olše, kaštany, smrk, zázvor, borůvky, karafiáty, pokojové rostliny, jejich tkáň a habitus, jejich listy, semena, květy, vůně a kořeny touto sbírkou prorůstají. Mluvčí se proměňuje v jejich soukmenovkyni – v rostlinu, která rozkvétá a plodí, ale také vadne, chřadne, natahuje se ke slunci, žízní. Přírodnímu světu stojí v opozici svět digitální a městský i stěny pokoje, v nichž jako by lyrický subjekt byl uzavřen, držen a mezi nimiž pěstováním pokojových rostlin imitoval přírodu ve smyslu přirozenosti,“ píše o sbírce její redaktorka Olga Stehlíková.

12. 12. V 11.00–16.00 – SKOŘÁPKY
VÁNOČNÍ ATELIÉR PRO DĚTI A JEJICH RODIČE

Přijďte si vyrobit netradiční vánoční dárky s lektorkami Lenkou Škutovou a Alicí Sovadinovou.

Skořápky

Skif, katamarán, plachetnice nebo parník? Jaké možné druhy plavidel vytvoříme ze slupek oříšků? Kdo se příští rok vydá do světa? Kdo zůstane doma? Kdo prožije nejšťasnější rok 2022? Přijďte za námi, abyste nalezli odpovědi na tyto a další otázky při tvorbě rozličných lodiček ze skořápek.

V ateliéru tvoří děti spolu s rodiči/prarodiči. Vstup volný, materiál a výtvarné potřeby pro děti máme. Ateliéry jsou vhodné pro děti od 2 let, ale klidně můžete přijít i s menšími, určitě pro ně vymyslíme nějakou aktivitu. Doporučujeme převlečení – košili, plášť a podobně.