Fiducia do konce ledna – ateliér, studentské filmy a vernisáž

Milí přátelé Fiducie, do konce ledna pro vás chystáme ještě tři kulturní akce, budeme rádi, když přijdete. V lednu jste také mohli v médiích zaznamenat reportáže a články o našem novém edičním počinu: Mapě tří živlů, v níž najdete řadu nových informací o těžních věžích, továrních komínech a věžových vodojemech ostravsko-karvinského revíru.  O mapě v lednu informoval například Český rozhlas Ostrava nebo Česká televize.  

Náš program do konce ledna: 

 v neděli 23. 1. V 10.00 VÝTVARNÝ ATELIÉR PRO DĚTI A JEJICH RODIČE

Současné umění hravě a bez nudy s lektorkami Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou. 

V ateliéru tvoří děti spolu s rodiči/prarodiči. Vstup volný, materiál a výtvarné potřeby pro děti máme. Ateliéry jsou vhodné pro děti od 2 let, ale klidně můžete přijít i s menšími, určitě pro ně vymyslíme nějakou aktivitu. Doporučujeme převlečení – košili, plášť a podobně. 
 

úterý 25. 1. V 18.00 LÁSKA ZA ČASŮ KORONY ATD.

Nejzajímavější studentské filmy z produkce Slezské univerzity.

Večer Ústavu filmové, televizní a rozhlasové tvorby představí to nejlepší z filmové produkce studentů z covidových let 2020 a 2021. Debora Macíková Coley, František Tomis, Jan Vlček, Jaroslav Vůjtek, Radek Barták, Tadeáš Zajac, Marek Labaj a další. Těšit se můžete na hrané filmy, dokumenty i experimentální tvorbu – horor, drama, parodii i poetiku.  

čtvrtek 27. 1. V 18.00 LIBOR FOJTÍK: TREMPOVÉ

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

Soubor Trempové vznikl jako pocta všem, kdo jsou nebo byli a zůstali mladí, měli toulavé boty a táhlo je to pod širák. Ať už si říkali trempové, woodcrafteři, vandráci, čundráci, kovbojové, indiáni nebo si časem na své chaty pověsili satelit, všichni se stali součástí téměř výhradního českého a slovenského fenoménu trampingu, který je považován za naši největší subkulturu. Výstava potrvá do 2. března 2022. Kurátor Tomáš Pospěch.

FIDUCIA ON-LINE

Pořady najdete na webu Klubu Fiducia klubfiducia.cz nebo na internetové vzdělávací televizi Ústavu filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity LucernaTV www.lucernatv.cz.

OD 23. 1. ALEŠ HUDEČEK: VYPRAVĚČKA PŘÍBĚHŮ – video

Slovo autora Aleše Hudečka a kurátora Martina Mikoláška k výstavě v Galerii Dole


Foto: Libor Fojtík, z cyklu Trempové.