Fiducia v únoru

V únoru chystáme kromě pravidelného programu další soutěž na pamětní desku – tentokrát věnovanou vítkovické rodačce, básnířce Ilse Weberové, jež byla mimořádnou osobností meziválečné ostravské židovské komunity. Čeká nás pop-up výstava Jana Vlčka, komponovaný večer o současné Číně ve spolupráci se spolkem ProTibet, koncert psychedelických kapel, dětský ateliér i další video ze série Hlasy města, tentokrát s básníkem Dominikem Bártem. Kvůli zhoršeným pandemickým podmínkám v únoru částečně omezujeme program a zároveň počet návštěvníků jednotlivých programů na maximálně 30 osob (abychom dodrželi rozestupy, rezervujte si včas místa). Vernisáže pořádáme dočasně bez občerstvení. Pro vstup na akce je potřeba dodržovat platná vládní nařízení. Děkujeme za pochopení a těšíme se na vás.

PROGRAM NA ÚNOR:

2. 2. v 18.00 NECHAT STRACH ZA SEBOU – projekce, diskuse, výstava

Komponovaný večer o současné podobě Číny.

Heslem letní olympiády v Číně v roce 2008 bylo „Jeden svět, jeden sen“. Nesplnil se však pouze jeden čínský sen? V Pekingu brzy začnou zimní olympijské hry. Jak se za 14 let změnila země, kde vedoucí síla slibovala uvolnění restrikcí a liberalizaci společnosti? O tom se dozvíte víc na akci, na níž bude promítán film „Nechat strach za sebou“ (25 minut) tibetského režiséra Dhondup Wangchena (film byl „oceněn“ šesti lety vězení). Poté bude následovat beseda. Součástí akce je jednodenní výstava plakátů čínského disidenta Badiucao. Autor je čínský politický karikaturista, umělec a aktivista za práva se sídlem v Austrálii – www.badiucao.com. Pořádáme ve spolupráci se spolkem ProTibet.

13. 2. 10.00–13.00 VALENTÝNSKÝ DĚTSKÝ ATELIÉR

Tvůrčí dílna s lektorkami Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou

Tentokrát budeme vyrábět netradiční razítka a originální valentýnské dárky. V ateliéru tvoří děti spolu s rodiči/prarodiči. Vstup volný, materiál a výtvarné potřeby pro děti máme. Ateliéry jsou vhodné pro děti od 2 let, ale klidně můžete přijít i s menšími, určitě pro ně vymyslíme nějakou aktivitu. Doporučujeme převlečení – košili, plášť a podobně.

od 22. 2. VYHLÁŠENÍ VEŘEJNÉ SOUTĚŽE NA PAMĚTNÍ DESKU OSTRAVSKÉ RODAČCE ILSE WEBEROVÉ

Spolek Fiducia vyhlásí 22. února další veřejnou soutěž na umělecké dílo – tentokrát na pamětní desku věnovanou vítkovické rodačce, židovské spisovatelce Ilse Weberové.Spisovatelka knih pro děti, básnířka a hudebnice Ilse Weberová (1903– 1944) byla mimořádnou osobností meziválečné ostravské židovské komunity. Vydala několik knih židovských pohádek, spolupracovala s ostravským rozhlasovým studiem, skládala písně a dopisovala si s Karlem Čapkem. V únoru 1942 byla deportována do Terezína, kde obětavě pracovala jako dětská ošetřovatelka (pro uvězněné děti mj. skládala a zpívala ukolébavky) a v těžkých podmínkách pokračovala v literární tvorbě. Její tehdejší básně a další texty se podařilo zachránit díky důmyslné skrýši v kůlně na nářadí a jsou shrnuty v publikaci z roku 2012 Kdy skončí naše utrpení. Život této výjimečné ženy tragicky vyhasl v osvětimském koncentračním táboře.

Detaily k soutěži včetně podmínek a složení poroty najdete od 22. 2. na stránkách klubu Fiducia i na sociálních sítích, případně v našem antikvariátu.

24. 2. v 19.00 OSWALDOVI A HSPTL:BRT

Koncert psychedelických kapel.

Oswaldovi za několik let své existence prošli personálními změnami, které se podepisují také ve vývoji jejich hudby a zvuku. V současnosti působí jako trio: Andrea Rottin (zpěv, kytara, tamburína), Kateřina Malá (zpěv, bicí) a Adam Šťasta (zpěv, baskytara). Zvuk kapely lze popsat jako psychedelický rock s kořeny v americkém blues třicátých let minulého století, ale i v současném tuarežském blues. Další kořeny jejich inspirace prorůstají jihoevropským folkem, od soundtracků ke spaghetti westernům až k dronovému minimalismu. V současném triu se hutnější zvuk střídá s destabilizačními prvky. Ostravské duo HSPTL:BRT operuje ve změti krabiček a kabelů na poli noise a psychedelie.

do 25. 2. ALEŠ HUDEČEK: VYPRAVĚČKA PŘÍBĚHŮ

Pokračování výstavy v Galerii Dole.

V Galerii Dole aktuálně představuje své akvarely z poslední doby ostravský umělec Aleš Hudeček (*1973). Zůstává v nich nadále věrný svému typickému způsobu vyjadřování, v němž tematizuje malířskou narativitu prostřednictvím inscenací lidských figur a neživých atributů v paradoxních, nepatřičných, a přesto poeticky působících situacích a konstelacích. Kurátor Martin Mikolášek.

28. 2. V 18.00 JAN VLČEK: POLOČAS ROZPADU

Vernisáž pop-up výstavy v Galerii Dole.

Duše a světlo, smrt a temnota, cesta a kruh, strach a naděje – témata, která provázejí tvorbu mladého vizuálního umělce Jana Vlčka už od začátku jeho studií na Slezské univerzitě. V posledních pěti letech se posluchač oboru Audiovizuální tvorba věnuje především glitch artu, světelným a multimediálním instalacím. Práce s chybou, ať už digitální či „analogovou“, v jeho tvorbě není jen technickou machou, ale výtvarnou reflexí naší civilizace, zhmotněním rozpadu tradičních hodnot, vztahů, odtržení duše od těla, člověka od přírody v současném přetechnizovaném, perfekcionistickém a sterilním světě. Výstava potrvá do 10. 3. Kurátorka Monika Horsáková.

do 2. 3. LIBOR FOJTÍK: TREMPOVÉ

Pokračování výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

Soubor Trempové vznikl jako pocta všem, kdo jsou nebo byli a zůstali mladí, měli toulavé boty a táhlo je to pod širák. Ať už si říkali trempové, woodcrafteři, vandráci, čundráci, kovbojové, indiáni nebo si časem na své chaty pověsili satelit, všichni se stali součástí téměř výhradního českého a slovenského fenoménu trampingu, který je považován za naši největší subkulturu. Kurátor Tomáš Pospěch.

FIDUCIA ON-LINE

27. 2. HLASY MĚSTA

Dominik Bárt čte své verše na oblíbeném ostravském místě