Fiducia v dubnu

Milí přátelé, v dubnu nás ve Fiducii čeká křest monografie sochaře Jaroslava Koléška, diskuse se známými literárními vědci Josefem Vojvodíkem a Janem Wiendlem o básníkovi Janu Zahradníčkovi, kterému věnovali obsáhlou publikaci, zveme vás také na dva koncerty zahraničních i českých kapel. V druhé polovině dubna se můžete těšit na hmyzí intervenci na náměstí Edvarda Beneše, o které s ještě letos budeme starat (v blízké budoucnosti by náměstí mělo projít proměnou na základě vítězného návrhu vzešlého z architektonické soutěže). Můžete se těšit na další lavičky, hmyzí poetickou stezku, hmyzí domek a snažíme se dojednat stánek se zmrzlinou a kávou spolku Mental cafe. Připravujeme rovněž dvě dílny pro děti. Do půlky dubna se také můžete přihlásit do dvou veřejných soutěží – na pamětní desku Ilse Weberové a do open cellu na kurátora galerie In nitro. Těšíme se na setkání s vámi.

6. 4. v 18.00 JIŘÍ FOLTÝN: UPRAVENÉ KRAJINY

Vernisáž ve Fotografické galerii Fiducia. Výstavu uvede Josef Moucha.

Jiří Foltýn (1951) je moravský fotograf a grafik. Fotografií se zabývá od roku 1973. Za jeho zásadní období lze označit léta 1977 až 1992. V této době vznikly cykly a soubory fotografií Příhody s lanem, Zátiší, Malované objekty a Upravené krajiny. Pomocí umělých zásahů do negativů i pozitivů, manipulacemi během dlouhých a dvojnásobných expozic měnil význam obrazové výpovědi a zaváděl prvek času do statického záběru. Ve Fotografické galerii Fiducia bude vystaven kompletní soubor Upravené krajiny. Výstava potrvá do 6. 5. 2022. 

6. 4. v 19.00 JAROSLAV KOLÉŠEK: WORKS 1996–2021

Křest publikace věnované dosavadní sochařské tvorbě Jaroslava Koléška.

Autory monografie jsou Marcel Fišer a Jaroslav Koléšek. Knihu pokřtí Marcel Fišer, Aleš Hudeček, Katarína Szanyi, Jan Šnéberger a Pavel Hruška.

„Kniha je obrazem sochařské cesty založené na hledání pevného tvaru věcí v pomíjivém prostoru mizejícího industriálního věku.“

Jaroslav Koléšek je členem výtvarné skupiny VY3, s níž vystavoval v řadě českých měst, realizoval i řadu samostatných a kolektivních výstav. Aktuálně působí jako vedoucí Ateliéru sochařství na Fakultě umění Ostravské univerzity. 

„…Rozhodl jsem se pro sochařství. Mým hlavním tématem je průnik lidského a technického prostoru. Skrze hledání tvaru věcí se snažím dostat k jejich vnitřní podstatě. To mi pomáhá nalézt vlastní pevný tvar a svoji pozici. Sochařství mi poskytuje možnost opřít se o něco stálého a trvalého. Pro život a tvorbu potřebuji mít pevnou půdu pod nohama. Nemám nic důležitějšího. Vybral jsem si cestu pomalou a komplikovanou, přesto – a možná právě proto – jsem toto rozhodnutí učinil…“

8. 4. v 19.00 LYRARKESTRA + AUDIOVIZUÁLNÍ INTERPRETACE GRAFICKÝCH PARTITUR MILANA ADAMČIAKA

Koncert

Nový experimentální kolektiv LyrArkestra+ se opírá o kromobyčejný syntezátor Lyra 8, který v tomto případě slouží novému konceptu interpretace grafických partitur primárně českých a slovenských autorů. Mezinárodní sestava ansámblu není pevně daná, aktuální složení je Tomáš Knoflíček (Gurun Gurun) z Ostravy, Michal Zbořil (IQ+1, B4) z Přerova, Daniel Jakeš (Jasnovidec, Koroze) z Vysokých Tater, Ken Ganfield (PIO, The MoND) z Ames, Petr Vrba (Boyse, Banausoi) z Prahy a Martin Nábělek (Boyse) z Bánské Bystrice. Elektronický orchestr plnohodnotně doplňuje Eliška Kociánová (Lunchmeat aj.), která grafické partitury na scéně převádí do autorských digitálních vizualizací. Ansámbl LyrArkestra+ si pro první fázi svého fungování zvolil k interpretaci grafické partitury Milana Adamčiaka (1946–2017), slovenského skladatele, violoncellisty a muzikologa, který je známý jako autor akustických objektů, instalací a nekonvenčních hudebních nástrojů. 

16. 4. od 18.00 SPINIFEX (NL), ZGB (IT, DE, FIN), WOHRRE 

Koncert

Spinifex je mezinárodní impro-anarcho-jazz-core kvintet z Amsterodamu. Představuje malou hudební senzaci, která vám otevře úplně nové hudební horizonty. Neuvěřitelně intenzivní hudba je naprosto originálním mixem moderního jazzu, hudební avantgardy, trash metalu a hardcore. Jejich energická smršť se vyznačuje matematicky přesnými rytmickými strukturami a detailně prokomponovanými party, extrémními změnami temp a rytmů, explozivními improvizovanými pasážemi, nečekanými melodickými zvraty, virtuózními sóly a drtivě silnými groovy. Sestava: John Dikeman (US) – ternosaxofon, Tobias Klein (DE) – altsaxofon, Jasper Stadhouders (NL) – kytara, Gonçalo Almeida (PT) – baskytara a Philipp Moser (DE) – bicí.

ZGB je taktéž mezinárodní trio (tentokráte Itálie, Německo a Finsko) věnující se radikální improvizaci, všestranně technicky vybaveným hráčům není cizí ani humor. Sestava: Dario Fariello – saxophony, feedbacker viola, Alex Riva – flétny, rekordéry, zpětné vazby a Mikael Szafirowski – kytara.

WOHRRE je nová free-impro-noiseová masírka ve složení Viki Wojtanovský – bicí, Štěpán Hruška – trumpeta, efekty, Martin Režný – elektronika, šroubovák a utěrka.

20. 4. v 17.00 JAN ZAHRADNÍČEK – POEZIE A SKUTEČNOST EXISTENCE

Diskusní večer s literárními vědci Josefem Vojvodíkem a Janem Wiendlem moderuje Jan Malura. 

Autoři úctyhodné monografie o básnickém díle Jana Zahradníčka v rozhovoru s literárním historikem Janem Malurou představí tuto mimořádnou osobnost české literatury, jejíž dílo bylo poznamenáno citelnou, bezmála padesátiletou cézurou (nepočítáme-li léta 1966–1969), kdy bylo Zahradníčkovo jméno vyškrtnuto z české literatury. V rámci večera si položíme několik (pro jeho dílo zásadních) poetologických otázek a pokusíme se na ně odpovědět. 

22. 4. v 17.00 ZE ŽIVOTA HMYZU 
Literárně-entomologická intervence na náměstí Dr. E. Beneše, poetická stezka, dětská dílna, občerstvení.
 
Přijďte nám pomoci zabydlet zelenou plochu na náměstí Dr. E. Beneše pro letošní rok – postavíme spolu nový hmyzí domek, opravíme květináče a s ostravskými literáty pokřtíme poetickou stezku věnovanou broukům, včelám, motýlům a dalším zástupcům hmyzí říše. Těšit se můžete také na společné opékání specialit (mj. hmyzí i vegan menu), na speciální tematický program se mohou těšit i děti. 

24. 4. v 10.00 VÝTVARNÝ ATELIÉR PRO DĚTI A JEJICH RODIČE/PRARODIČE

Současné umění hravě a bez nudy s lektorkami Marcelou Lysáčkovou a Martinou Janošcovou.

V ateliéru tvoří děti spolu s rodiči/prarodiči. Vstup volný, materiál a výtvarné potřeby pro děti máme. Ateliéry jsou vhodné pro děti od 2 let, ale klidně můžete přijít i s menšími, určitě pro ně vymyslíme nějakou aktivitu. Doporučujeme převlečení – košili, plášť a podobně.

27. 4. v 16.00 DENISA ŠTEFANIGOVÁ: SERIOUS HALABALA

Vernisáž výstavy v galerii IN VITRO ve vitrínách bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia. 

Denisa Štefanigová (nar. 1995) získala bakalářský titul v oboru malba na Vysoké škole technické Fakulty výtvarných umění (FaVU) v Brně v roce 2019. Poté pokračovala ve studiu na Estonské akademii umění, kde absolvovala v roce 2021. Zaměřuje se především na malbu, pracuje ale i se zvukem, textilem, videem, kolážemi. Ve své tvorbě se zabývá tematikou vztahů, lásky, intimity, ale i násilí, které z těchto interakcí může vycházet. V instalaci vytvořené přímo pro galerii IN VITRO, nazvané Serious halabala, vizuálně vypráví o povrchním vnímání a prožívání lásky, chtěném lpění na pocitu prvotní intenzivní zamilovanosti postavené do kontrastu k dlouhodobě vytvořenému a pěstovanému partnerskému poutu. Výstava potrvá do 30. 5. 2022. 

Do 26. 4. KLAUDIE HLAVATÁ: VEZMU SI Z TEBE KAŽDÝ DEN TROCHU

Pokračování výstavy v Galerii Dole.

V sérii obrazů, které Klaudie Hlavatá (*1992; ateliér Vl. Skrepla na AVU absolvovala 2018) představuje v Galerii Dole, vychází ze svého dlouhodobého zájmu o strukturu lidské mysli a stopy paměti. Věnuje se vizuálnímu vyjádření imaginace místa a schopnosti přetvářet svět tak, aby se v něm člověk mohl cítit bezpečně. Pracuje s principem digitální a klasické koláže. Kresebné záznamy, momenty, vzpomínky a fragmenty fotografií z vlastního dětství, fixované na plexisklovém podkladu, se opakují, navzájem se vrství, překrývají a prolínají tak, že získávají na sugestivní plasticitě. Kurátor: Martin Mikolášek. 


Do 15. 4. VEŘEJNÁ SOUTĚŽ NA PAMĚTNÍ DESKU ILSE WEBEROVÉ

Spolek Fiducia vyhlašuje veřejnou soutěž na umělecké dílo – na pamětní desku věnovanou vítkovické rodačce, židovské spisovatelce a hudební skladatelce Ilse Weberové (1903–1944). Pamětní deska bude umístěna na fasádě domu Šalounova 18 ve Vítkovicích, jenž byl jejím dlouholetým bydlištěm. Detaily k soutěži včetně podmínek a složení poroty najdete na stránkách klubu Fiducia ZDE a v našem antikvariátu.

Do 15. 4. OPEN CALL NA KURÁTORA/VÝSTAVNÍ PROJEKT PRO GALERII IN VITRO

Fiducia vypisuje open call na kurátora a výstavu v galerii IN VITRO ve vitrínách bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia. Prostřednictvím open callu chceme dát příležitost mladým kurátorům a jejich projektům. Do soutěže se do 15. 4. 2022 mohou přihlásit kurátoři ve věku do 40 let s výstavním projektem, který by chtěli realizovat. Nejzajímavější pak bude vybrán šéfkurátorem Galerie Dole Martinem Mikoláškem k realizaci v letošním roce. Každý kurátor může přihlásit maximálně 2 projekty. Pro rok 2022 budou vybrány 1–3 projekty.

Délka trvání výstavy je přibližně 2 měsíce. Kurátor obdrží za realizaci výstavy honorář 2 000 Kč, umělec 2 000 Kč. Fiducia realizaci výstavy podpoří rovněž produkčně, včetně PR, technicky i organizačně. Rozpočet výstavního projektu by neměl přesáhnout 5 000 Kč (materiálové náklady). Vyhrazujeme si právo – v případě, že projekty nebudou na požadované úrovni – od soutěže zcela odstoupit.


Přihláška musí obsahovat:

– strukturovaný profesní životopis s přehledem dosavadní kurátorské činnosti;

– jméno, adresu, kontaktní telefon a e-mail;

– stručný popis zamýšleného výstavního projektu včetně výběru zastoupených umělců a jejich portfolií či odkazů na jejich webové stránky (pokud existují) – rozsah 1–2 stran formátu A4.

Uzávěrka podání přihlášek je 15. dubna 2022. Přihlášku včetně všech příloh zasílejte na e-mail: antikfiducia@seznam.cz. Do zprávy uveďte „Open call In Vitro“ a zaškrtněte Požadovat potvrzení o přečtení. V případě, že vám do druhého dne nepotvrdíme převzetí, bude přihláška považována za nedoručenou. 


Galerie IN VITRO – jedná se o 8 venkovních vitrín u bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia na náměstí Dr. Edvarda Beneše v centru Ostravy. Vitríny jsou uzamykatelné. Rozměry vitrín 1720 x 1720 mm (jedna vitrína je atyp s výklenkem). 


PŘIJĎTE SI VYROBIT PLACKY ČI KOUPIT VLAJKY – VÝTĚŽEK PŮJDE NA POMOC UKRAJINĚ

Ve Fiducii si můžete za dobrovolný příspěvek vyrobit originální placky s ukrajinskými motivy nebo si koupit ručně šité vlajky Ukrajiny. Můžete také přinést žluté a modré látky, které dáme dobrovolnicím-šičkám. Výtěžek z prodeje placek a vlajek věnujeme ostravské pobočce Organizace pro pomoc uprchlíkům, která pomáhá konkrétním ukrajinským rodinám, prchajícím před válkou. Za půjčení plackovače děkujeme Střední umělecké škole Ostrava.

Můžete také poskytnout finanční dar přímo na účet Organizace pro pomoc uprchlíkům 6026562017/2700 a nebo se přihlásit jako dobrovolník – vytvářejí databázi lidí, kteří chtějí pomoci.