Vernisáž fotografií Jiřího Foltýna a křest knihy sochaře Jaroslava Koléška

Srdečně vás zveme na dvě výtvarné akce tento týden – vernisáž výstavy fotografa Jiřího Foltýna a křest knihy sochaře Jaroslava Koléška. Obě akce se konají ve středu 6. 4. od 18:00.

6. 4. V 18.00 JIŘÍ FOLTÝN: UPRAVENÉ KRAJINY

Vernisáž ve Fotografické galerii Fiducia. Výstavu uvede Josef Moucha.

Jiří Foltýn (1951) je moravský fotograf a grafik. Fotografií se zabývá od roku 1973. Za jeho zásadní období lze označit léta 1977 až 1992. V této době vznikly cykly a soubory fotografií Příhody s lanem, Zátiší, Malované objekty a Upravené krajiny. Pomocí umělých zásahů do negativů i pozitivů, manipulacemi během dlouhých a dvojnásobných expozic měnil význam obrazové výpovědi a zaváděl prvek času do statického záběru. Ve Fotografické galerii Fiducia bude vystaven kompletní soubor Upravené krajiny. Výstava potrvá do 6. 5. 2022.

6. 4. 2022 v 19.00 JAROSLAV KOLÉŠEK: WORKS 1996–2021

Křest publikace věnované dosavadní sochařské tvorbě Jaroslava Koléška.

Autory monografie jsou Marcel Fišer a Jaroslav Koléšek. Knihu pokřtí Marcel Fišer, Aleš Hudeček, Katarína Szanyi, Jan Šnéberger a Pavel Hruška.

„Kniha je obrazem sochařské cesty založené na hledání pevného tvaru věcí v pomíjivém prostoru mizejícího industriálního věku.“

Jaroslav Koléšek je členem výtvarné skupiny VY3, s níž vystavoval v řadě českých měst, realizoval i řadu samostatných a kolektivních výstav. Aktuálně působí jako vedoucí Ateliéru sochařství na Fakultě umění Ostravské univerzity. 

„…Rozhodl jsem se pro sochařství. Mým hlavním tématem je průnik lidského a technického prostoru. Skrze hledání tvaru věcí se snažím dostat k jejich vnitřní podstatě. To mi pomáhá nalézt vlastní pevný tvar a svoji pozici. Sochařství mi poskytuje možnost opřít se o něco stálého a trvalého. Pro život a tvorbu potřebuji mít pevnou půdu pod nohama. Nemám nic důležitějšího. Vybral jsem si cestu pomalou a komplikovanou, přesto – a možná právě proto – jsem toto rozhodnutí učinil…“