Dubnové koncerty ve Fiducii

Srdečně vás zveme na dva dubnové koncerty do Fiducie – vystoupí experimentální kolektiv LyrArkestra+, mezinárodní impro-anarcho-jazz-core kvintet z Amsterodamu, mezinárodní trio věnující se radikální improvizaci a nová free-impro-noiseová masírka.

8. 4. V 19.00 LYRARKESTRA + AUDIOVIZUÁLNÍ INTERPRETACE GRAFICKÝCH PARTITUR MILANA ADAMČIAKA

Koncert

Nový experimentální kolektiv LyrArkestra+ se opírá o kromobyčejný syntezátor Lyra 8, který v tomto případě slouží novému konceptu interpretace grafických partitur primárně českých a slovenských autorů. Mezinárodní sestava ansámblu není pevně daná, aktuální složení je Tomáš Knoflíček (Gurun Gurun) z Ostravy, Michal Zbořil (IQ+1, B4) z Přerova, Daniel Jakeš (Jasnovidec, Koroze) z Vysokých Tater, Ken Ganfield (PIO, The MoND) z Ames, Petr Vrba (Boyse, Banausoi) z Prahy a Martin Nábělek (Boyse) z Bánské Bystrice. Elektronický orchestr plnohodnotně doplňuje Eliška Kociánová (Lunchmeat aj.), která grafické partitury na scéně převádí do autorských digitálních vizualizací. Ansámbl LyrArkestra+ si pro první fázi svého fungování zvolil k interpretaci grafické partitury Milana Adamčiaka (1946–2017), slovenského skladatele, violoncellisty a muzikologa, který je známý jako autor akustických objektů, instalací a nekonvenčních hudebních nástrojů. 

16. 4. od 18 hodin SPINIFEX (NL), ZGB (IT, DE, FIN), WOHRRE 

Koncert

Spinifex je mezinárodní impro-anarcho-jazz-core kvintet z Amsterodamu. Představuje malou hudební senzaci, která vám otevře úplně nové hudební horizonty. Neuvěřitelně intenzivní hudba je naprosto originálním mixem moderního jazzu, hudební avantgardy, trash metalu a hardcore. Jejich energická smršť se vyznačuje matematicky přesnými rytmickými strukturami a detailně prokomponovanými party, extrémními změnami temp a rytmů, explozivními improvizovanými pasážemi, nečekanými melodickými zvraty, virtuózními sóly a drtivě silnými groovy. Sestava: John Dikeman (US) – ternosaxofon, Tobias Klein (DE) – altsaxofon, Jasper Stadhouders (NL) – kytara, Gonçalo Almeida (PT) – baskytara a Philipp Moser (DE) – bicí.

ZGB je taktéž mezinárodní trio (tentokráte Itálie, Německo a Finsko) věnující se radikální improvizaci, všestranně technicky vybaveným hráčům není cizí ani humor. Sestava: Dario Fariello – saxophony, feedbacker viola, Alex Riva – flétny, rekordéry, zpětné vazby a Mikael Szafirowski – kytara.

WOHRRE je nová free-impro-noiseová masírka ve složení Viki Wojtanovský – bicí, Štěpán Hruška – trumpeta, efekty, Martin Režný – elektronika, šroubovák a utěrka.