Fiducia tento týden – hudba, literatura a vernisáže

Srdečně zveme v pondělí na koncert a hudební dílnu, ve středu na večer formace Ostravská bandaska, která vystoupí s pořadem věnovaným Karlu Havlíčku Borovskému, ve čtvrtek nás čekají vernisáže jak ve Fotografické galerii Fiducia (Lukáš Prokůpek), tak v Galerii Dole ( Monika Žáková).  Budeme se na vás těšit.  

9. 5. V 17.30 DÍLNA AFRICKÝCH ZPĚVŮ S LUCIÍ PÁCHOVOU

Hudební workshop.

Budeme se učit několik písní – z ugandského kmene Acholi, kmene Gogo z Tanzánie a zambijského kmene Tonga. Písně Lucie Páchová odposlouchala ve vesnicích Nzali, Odek a Chikuni, které navštívila na svých cestách na bicyklu v roce 2019. Některé písně jsou vícehlasé, k většině patří tanec, každá z nich má svůj příběh, svůj kulturní a sociální kontext. Jelikož jsou to ale lidovky, může je zpívat kdokoli, ať už umí zpívat nebo nikoli, ať už má hlas takový nebo makový. Zpívají se v kruhu, v úzkém kontaktu s ostatními. A ačkoliv je nemůžeme interpretovat autenticky, autorka věří, že se o ně může podělit v podobě, jak se je od lidí v Africe naučila. Ukážeme si také, jak na některé vokální techniky, jak se jimi inspirovat v hledání svého hlasového výrazu a jak se do zpěvu opřít ve chvíli, když je nám to třeba.

Vstupné na workshop 250,-

9. 5. V 19.30 FRISK + TALAQPO FEAT. VOJTĚCH PROCHÁZKA

Pardubické trio a sextet s novým albem, inspirovaným východní Afrikou.

Improvizující pardubické trio Frisk letos vydalo album Rengeteg a sklidilo nadšené ohlasy a recenze. Východiskem tvorby skupiny (Zdeněk Závodný – dechové nástroje, František Václavík – kytara, pravítko, Vít Hoigr – bicí) je free jazz, ovšem v širokých dovednostech instrumentalistů můžete zaslechnout také ohlasy lidové hudby různých koutů světa, amerického minimalismu a v sonických výbojích dokonce prvky raného industriálu. Talaqpo jede turné k novému albu, které natočilo jako sextet s hostujícím Vojtou Procházkou na analogové varhany Vermona ET 6-2, jež perfektně doplňují vokál Lucie Páchové, housle Milana Jakeše, bicí Jana Chalupy, cello Šimona Marka a kontrabas Luana Goncalvese. Po předchozích albech Jaghnobiology, Haroka a Totribes, jež čerpala z tádžických jazyků a výprav do Indie, jsou skladby na vycházejícím albu inspirovány zvuky, písněmi a zejména příběhy zaznamenanými během měsíců ve východní Africe. Ve svébytném přístupu šestičlenné kapely, jejíž členové mají background v nejrůznějších hudebních žánrech, jsou tyto fragmenty, ozvuky a postřehy absorbovány a složitě i lehce transformovány do mozaiky nejrůznějších odstínů, kde se komplexní struktury nepostřehnutelně prolínají s improvizací. 

11. 5. V 18.00 KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ V HUDBĚ

Hudební těleso Ostravská bandaska představí formou komentovaného koncertu první a druhý život Karla Havlíčka Borovského. 

Karel Havlíček Borovský je znám především jako politik a novinář, ovšem úspěšný byl i jako autor textových parafrází. Využíval je pro reflexi aktuálního dění a v mnoha ohledech tato tvorba neztratila nic ze svého kouzla ani dnes. Dramaturgii koncertu tvoří i skladby, které na téma Havlíčkova života nebo na texty jeho děl složili různí čeští skladatelé. Komentovaný koncert připomene loňské 200. výročí narození „K. H. B.“. Koncertem provází muzikolog Viktor Velek (FU OU), na klavír hraje Ivo Morys a zpívá Tomáš Kura.
 

12. 5. V 18.00 LUKÁŠ PROKŮPEK: PROMĚNY NOCI

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

Proměny noci jsou výběrem fotografií z posledních dvou let. Les a měsíční světlo, toť vše, co autora dle jeho slov „vždy jednou za měsíc láká v noci ven a do lesů, těšit se prapodivnou hrou světel a stínů tohoto neskutečného světa“. Výstava potrvá do 13.6. 2022.

12. 5. V 19.00 MONIKA ŽÁKOVÁ: SOFT LOGIC

Vernisáž výstavy v Galerii Dole. 

Ve svých aktuálních realizacích Monika Žáková (*1987, v roce 2012 absolvovala malířský ateliér prof. Jiřího Sopka na pražské AVU) balancuje na tenké hranici mezi malířskou monochromií a velmi mělkým plošným reliéfem. Pracuje s plátnem jako s autonomní sebereferenční entitou nesoucí reziduální stopy toho, jak s ním autorka estetizujícím gestem manipulovala prostřednictvím skládání, překládání a ohýbání. Výsledkem je plošně zvlněný obraz s jemně nastříknutým barevným nádechem, měkce akcentujícím reverzibilitu světla a stínu. Kurátor Martin Mikolášek. Výstava potrvá do 15. 6. 2022.