Literární Debuty a  Muzejní noc ve Fiducii

Srdečně vás zveme v pondělí 23. května na pořad Debuty básníka Romana Polácha, ve kterém bude „zpovídat“ básnířku Zofii Bałdygu a básníka Michala Talla. V sobotu 28. května se můžete těšit na ostravskou Muzejní noc, ve Fiducii vás čeká zvláštní podzemní krajina, kterou budete moci prozkoumat spolu s loutkoherci Hanou a Tomášem Volkmerovými.

23. 5. V 18.00 DEBUTY VOL. 10 – BAŁDYGA, TALLO

Literární pořad Romana Polácha s básníky Zofií Bałdygou a Michalem Tallou. 

Hosty jubilejního desátého pořadu Debuty budou autoři sice formálně „zahraniční“, neformálně to jsou ovšem básnířka a básník, kteří jsou v českém prostředí a české literatuře patřičně aklimatizováni. Zofia Bałdyga (1987) a Michal Tallo (1993) píší básně, v nichž tematizují nejenom dynamiku a prudkost vnitřního světa, ale rovněž se se stejnou silou dívají takzvaně ven a ve svých básních věnují patřičnou pozornost světu a jeho společenským a klimatickým problémům v nebývale silné obraznosti a křehké starosti o vše kolem nás. Večerem provází básník Roman Polách. 

28. 5. 18.00–22.00 TEMNÝMI ZÁKOUTÍMI PODZEMNÍ KRAJINY ANEB OSTRAVSKÁ MUZEJNÍ NOC VE FIDUCII. 

V antikvariátu a klubu Fiducia bude na děti a jejich rodiče čekat zvláštní podzemní krajina. Budou si ji moci spolu s loutkoherci Hanou a Tomášem Volkmerovými projít, prozkoumat ji, objevovat a odkrývat její tajemství. Budeme společně hledat otisky podzemního života v temných zákoutích, na schodech a na zdech. Formou frotáže odhalíme, co podzemí ukrývá. Budeme zkoušet frotovat všemožnými způsoby. Následně všichni společně vytvoříme jeden společný muzejní exponát. Protože děti patří do muzea a dokáží jej oživit, naplnit a rozžít. 

Kromě podzemního dobrodružství se můžete těšit také na výstavy, literární soutěže v antikvariátu o naše ostravské kulturní mapy a pexesa a další aktivity.

Otevřen bude antikvariát i obě galerie.