Koncerty ve Fiducii 10.10. a 18.10.

Srdečně vás zveme na koncerty francouzských hudebníků – průkopníka živé elektroniky, trumpetistů, noise-trubadoura a multiinstrumentalistky v pondělí 10.10. a úvodní večer hudebního festivalu HLUKOVÆ MYSTERIA Vol. XIV v úterý 18.10.– ve Fiducii vstoupí Neznámý umělec, DREKKA (USA) a Bu.d.d.A. (GE).. 

10. 10. V 18.30 JEROME NOETINGER, TRIO QUOST & BOER & WHITEHILL, SÄKKIKANGAS

Koncert francouzských hudebníků – průkopníka živé elektroniky, trumpetistů, noise-trubadoura a multiinstrumentalistky.

Jérôme Noetinger je francouzský průkopník živé elektroniky, filmař, skladatel a improvizátor, který hraje na elektroakustické přístroje, především pak na kotoučové magnetofony Revox, jež mistrně ovládá jako zdroj zvuku. Na kontě má desítky nahrávek na značkách Erstwhile, Editions Mego, Potlatch, Mikroton a řadě dalších. Po dlouhá léta působil jako šéf neziskové organizace Metamkine, která se věnovala distribuci improvizované a elektroakustické hudby.

Francouzský trumpetista Timothée Quost se vrátil do Berlína, kde se znovu sešel v triu s berlínskými hudebníky Benjaminem Whitehillem a Laure Boer, s nimiž nyní vyráží na turné po Polsku a České republice. Spojují své divoké zvuky, zakořeněné v experimentálním jazzu a noise. 

Timothée Quost je francouzský hudebník kráčející po hranicích různých hudebních metod. Improvizátor, skladatel, trumpetista, který rozvíjí osobní přístup ke svému nástroji tím, že jej zesílí pomocí specifického zesilovacího zařízení.

Laure Boer je multiinstrumentalistka působící v Berlíně. Její hudba je inspirována hlukem a tradiční lidovou hudbou. Pro její vystoupení je typická hypnotická improvizace tradičních nástrojů, DIY elektroniky a někdy i hlasu, zpěvu nebo recitace v její rodné francouzštině.

Benjamin Whitehill je kytarista, noise-trubadour a opomíjený studiový hráč, jenž od svého přesídlení v roce 2012 obchází periferii berlínského experimentálního undergroundu, hraje si s různými volně improvizujícími hluky a pokračuje ve vytváření své konkrétní značky lo-fi hudby do ložnice. Benjamin hraje na kytaru se zaměřením na texturní/perkusivní potenciál nástroje. Jeho hra často zahrnuje rozšířené techniky a zařízení (především pro vyřezávání zpětné vazby) ve snaze spektrálně zapojit přirozené rezonance/nedokonalosti nástrojů a zveličovat nepravidelné aspekty rezonujících strun.

18. 10. 18.00 HLUKOVÆ MYSTERIA Vol. XIV

Úvodní večer hudebního festivalu – Neznámý umělec, DREKKA (USA) a Bu.d.d.A. (GE).

Festival HLUKOVÆ MYSTERIA začne ve Fiducii a poté se přesune do klubů Brno a Otvor na Havlíčkově nábřeží. Festival v 18.00 hod. zahájí Neznámý umělec, na jehož performanci naváží americká legenda atmosférického a rituálního ambientu DREKKA a německé duo Bu.d.d.A. věnující se meditativním dronům. Silná atmosféra zaručena!