Architektonické akce/ Rostislav Švácha, Kateřina Videnová

Srdečně vás zveme na dvě architektonické akce – přednášku předního českého historika umění Rostislava Šváchy o architektce Aleně Šrámkové a přednášku architektky Kateřiny Videnové o stromech v urbanizovaném prostředí.

24. 11. V 18.00 ROSTISLAV ŠVÁCHA: ARCHITEKTKA ALENA ŠRÁMKOVÁ

Přednáška předního českého historika umění o významné české architektce.

Alena Šrámková (1929–2022) byla první českou architektkou, jejíž tvorba dosáhla téhož významu jako tvorba architektů-mužů. K přední pozici v domácí architektuře se dlouho probojovávala. Dosáhla jí s domem ČKD (dnes New Yorker) v Praze na Můstku, na který tehdejší kritici hleděli jako na nejdůležitější dílo českého postmodernismu. Aleně Šrámkové však spíše šlo o vyjádření představy normálnosti, obyčejnosti a pravdivosti; přála si, aby její práce nepodléhala módám a abychom u jejích staveb rychle nepoznali, v jaké době vznikly a v jakém stylu jsou pojaté. Nedívala se se sympatiemi na konzumní společnost, chtěla raději lidi vychovávat ke správným hodnotám. Přednáška upozorní na nejdůležitější projekty a stavby Aleny Šrámkové s jistým důrazem na její práce pro severní a střední Moravu.  

30. 11. v 18.00 KATEŘINA VIDENOVÁ: O STROMECH V ULICÍCH

Přednáška a prezentace knihy rozhovorů, jež otevírá důležité téma stromů v urbanizovaném prostředí a odkrývá jeho kontexty. 

Manuálů, jak správně sázet v ulicích stromy, existuje celá řada. Problémem je ale podle řady odborníků špatná, nebo vůbec žádná, zastřešující koncepce a nedostatek koordinace a komunikace. Stromy ve městech nepřibývají. Stromy mizí. Kde je nepřítel? Jsou to auta? Jsou to inženýrské sítě? Anebo posedlost ekonomickým růstem jako jedinou představitelnou budoucností? Na tyto a další otázky se pokusí odpovědět autorka oceňované knihy O stromech v ulicích, architektka Kateřina Videnová. V publikaci shromáždila osmnáct úhlů pohledu k dané problematice, ke každému vyzpovídala ochotného a kompetentního odborníka a pokusila se všechny odpovědi propojit a kontextualizovat.