Literární pořady ve Fiducii

Do konce prosince vás zveme na další dva literární pořady. V prvním představíme velikána modernistické literatury Marcela Prousta – o jeho díle si budeme povídat s autorem proustovské monografie Václavem Maxmiliánem, moderuje Marek Timko. V druhém pořadu představíme prozaičku Jolantu Trojak, večerem nás provede básník Roman Polách.

7. 12. v 18:00 Václav Maxmilián: Marcel Proust sto let poté

Večer k výročí velikána modernistické literatury s autorem proustovské monografie Václavem Maxmiliánem. Moderuje Marek Timko.

V listopadu uběhlo sto let od úmrtí francouzského spisovatele Marcela Prousta, připomeneme si jej s básníkem, estetikem a redaktorem časopisu HOST Václavem Maxmiliánem, který mu věnoval monografii Rozeznění času: Implicitní estetika Marcela Prousta (2021). Na pozadí Proustova monumentálního románového cyklu Hledání ztraceného času se v ní zabývá vnímáním, vzpomínkami a dalšími obecnými otázkami estetiky. Večerem bude provázet filosof a knihovník Marek Timko.

16. 12.  v 18:00 Debuty vol. 12 – Jolanta Trojak

Prozaička a historička umění v pořadu básníka Romana Polácha.  

Ve dvanáctém dílu literárních Debutů představíme historičku umění a prozaičku Jolantu Trojak, jíž nedávno vyšla v prestižním nakladatelství Host románová prvotina Svatava. Pražská teosofická společnost, východní mystika, dekadence, problematika zobrazení světa v umění, spiritismus, jenž bude jistě ostravskému (či dokonce radvanickému) čtenáři velmi blízký, a konečně existenciální úzkost, která se napříč historií nemění, pouze se mění kulisy, ve kterých na nás dopadne – to jsou hlavní tematické okruhy, na které se můžete těšit.