Vernisáže ve Fiducii

V pondělí 12. prosince vás zveme na tři vernisáže do Fiducie – ve Vitrínce představíme ilustrátory dětských knížek, ve Fotografické galerii Fiducia člena legendární brněnské fotoskupiny Epos Františka Maršálka a v galerii Dole mladou malířku Nikolu Kopp Lourkovou, s jejíž tvorbou se budete moci v Ostravě seznámit vůbec poprvé.

12. 12. v 17:30 Vitrínka vol 3. – Ilustrátoři dětských knížek

Vernisáž výstavy ve vstupní chodbě antikvariátu.

Představíme to nejlepší z české ilustrátorské tradice knih pro děti, mj. Květu Pacovskou, Marii Fischerovou Kvěchovou, Jiřího Trnku, Kamila Lhotáka či Františka Tichého.

12. 12. v 18:00 František Maršálek – Sen o fotografii

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

František Maršálek (1939-2020) proslul jako člen legendární brněnské fotoskupiny Epos, která od konce 60. let nově definovala baladicky aranžovanou figurální fotografii. Jeho rozpětí však bylo mnohem širší, od profesní dokumentace vědeckých experimentů přes leteckou fotografii až po progresivnější typ výtvarné fotografie, ovlivněný studiem na pražské FAMU. Výstava ve Fiducii se soustředí právě na jeho takřka neznámou tvorbu od konce 70. let, blížící se tehdejší vlně vizualismu a směřující k takřka abstraktním snovým obrazům. 

Kurátor výstavy Pavel Vančát. Výstava potrvá do 25. 1. 2023.

12. 12. v 18:15 Nikola Kopp Lourková – Limbo  – Galerie Dole

Vernisáž výstavy v Galerii Dole

Malířka Nikola Kopp Lourková (1996) vystaví pod názvem Limbo své poslední obrazy, které od abstraktních kompozic s výrazným gestickým akcentem tendují k metafyzické figurální naraci. Bezpochyby jde o aktuální nahlédnutí do překvapivých proměn současné malby, která vpouští do svého hájemství stylizovanou postavu či postavy, aniž by si autoři a autorky lámali hlavu se stylistickou disciplínou. Autorka studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru Jiřího Davida, studia pak zakončila na témže ústavu v ateliéru Jiřího Černického.  V Ostravě se představí vůbec poprvé. 

Kurátor výstavy: Martin Dostál. Výstava potrvá do 18. 1. 2023.