Fiducia v únoru

Vážení přátelé, v únoru přijede do Fiducie hvězda světové experimentální scény Tony Buck, pokřtíme knihu známého českého spisovatele a držitele čestného občanství města Ostravy Ivana Binara, představíme tisky meziválečného vydavatele Josefa Floriana, na diskusi k nám zavítá oceňovaný autor a literární historik Michal Jareš, v Galerii Dole představíme malířku Ester Knapovou. Zároveň můžete během ,měsíce zhlédnout nové online pořady na našich webových stránkách, Youtube či Streamu.  
Budeme se moc těšit na setkání s vámi! 

8. 2. OD 19.30 MAYAS / BUCK / VRBA, OUTBETWEIN (DANEL, BURIAN, REŽNÝ)

Hvězda světové experimentální scény Tony Buck, houslista Janáčkovy filharmonie David Danel a hudebník Martin Režný v našem prvním letošním koncertu. 

Ve Fiducii se tentokrát představí dvě improvizující tria, jedno české a jedno mezinárodní, v němž se představí absolutní špička světové experimentální hudby – Tony Buck. Na svém kontě má dvě stovky titulů a hrál s řadou zvučných jmen, třeba s Otomem Yoshihidem, Andym Moorem, Lee Ranaldem, Johnem Butcherem, The Necks, Matsem Gustafssonem či Fenneszem, nahrával se Swans nebo Underwold. Žánrovou otevřenost koncertu dokládá účast houslisty Davida Danela, který mimo jiné vystupuje jako sólista s Janáčkovou filharmonií, komorní hudbě se pak věnuje v souborech Ensemble Moravia, Camerata Janáček a FAMA Quartet.

od 9. 2. VITRÍNKA VOL 4. – TISKY JOSEFA FLORIANA A JEHO LITERÁRNÍCH SOUPUTNÍKŮ
Výstava ve vstupní chodbě antikvariátu.
Představíme knižní produkci známého meziválečného nakladatele Josefa Floriana u příležitosti 150 let od jeho narození, vystavíme také dobová vydání jeho literárních souputníků. Josef Florian představuje jednoho z nejpracovitějších a zároveň nejrozpornějších představitelů tzv. katolické či spirituální literatury. Sám psal především kritiky, které se vyznačují silnou subjektivitou, a překládal. V průběhu času kolem sebe dokázal ve Staré Říši soustředit mnoho talentovaných spisovatelů, překladatelů, výtvarníků a duchovních, se kterými spolupracoval na vydávání mnoha pozoruhodných knih. 

9. 2. V 18.00 IVAN BINAR: KUDY? TUDY!

Křest nové knihy spisovatele Ivana Binara, která právě vychází v nakladatelství Protimluv. 

V květnu 1977 odjížděl z Ostravy po podpisu Charty 77 vlakem do emigrace ve Vídni. Co všechno tomu předcházelo? Přijďte si popovídat se spisovatelem i disidentem Ivanem Binarem o Ostravě šedesátých a sedmdesátých let, kde tehdy žil, při příležitosti uvedení jeho autobiografické knihy Kudy? Tudy! Ivan Binar (*1942) je spisovatel a překladatel, pedagog a novinář. V šedesátých letech se podílel také na představeních ostravského studentského Divadélka Pod okapem (později Waterloo). V roce 1971 byl zatčen a odsouzen za pobuřování, kterého se měl dopustit při inscenaci muzikálu Syn pluku. Po propuštění z vězení nemohl veřejně publikovat a byl zaměstnán v manuálních profesích. Pod nátlakem státní bezpečnosti byl nucen odejít v roce 1977 do exilu v Rakousku (Vídeň). Po přestěhování do Mnichova (1983) pracoval v Rádiu Svobodná Evropa. Roku 1994 se vrátil zpět do vlasti a stal se spisovatelem na volné noze. Je autorem řady knih, např. Kdo, co je pan Gabriel (samizdat 1974), Rekonstrukce (samizdat 1977), Rozprava v krabici (1985). Za román Revoluce! dostal v roce 2018 cenu Nadace Český literární fond za významné literární dílo roku 2017. V roce 2020 vydal knihu vzpomínek na dětství nazvanou Bezstarostná léta bezradná. V roce 2022 se stal čestným občanem města Ostravy. Žije v Praze. 

Večer moderuje literární historička Iva Málková z Ostravské univerzity. Během večera zahraje klezmerovou hudbu akordeonistka Anežka Gebauerová spolu s houslistou Jiřím Macháčkem, šéfredaktorem nakladatelství Protimluv a také vydavatelem Binarovy prózy Kudy? Tudy!

15. 2. V 18.00 VEČER S LITERÁRNÍM HISTORIKEM A BÁSNÍKEM MICHALEM JAREŠEM 
Diskuse nejen o fenoménu detektivek, komiksů, ale i anarchistické poezie. 
Oceňovaný literární historik, editor a básník Michal Jareš (*1973) se ve své badatelské činnosti zabývá nejen dějinami českých (a slovenských) nakladatelství či samizdatu, ale uspořádal i výbor detektivních povídek českých spisovatelů 19. a počátku 20. století s názvem Lupiči nedobytných pokladen nebo publikaci věnovanou fenoménu tzv. cliftonek. Edičně uspořádal nejen spisy Vladimíra Körnera, ale i básnické dílo slovenského básníka Štefana Strážaye, tvorbu Jana Nováka, Zdeňka Barborky, Vladimíra Burdy nebo také deníky Josefa Kocourka. Je spoluautorem odborně zaměřených knih Svět rodokapsu či Dějiny československého komiksu 20. století, které získaly Cenu Muriel. V nakladatelství Dybbuk pomáhá v posledních letech s koncepcí edice Opium poezie, do které připravil několik čtenářských výborů. Když nesedí ve vlaku, chodí brzy spát, a ještě dříve vstává. Diskusi moderuje Libor Magdoň.

27. 2. V 18.00 ESTER KNAPOVÁ: ZIMNÍ SPÁČI

Vernisáž výstavy v Galerii Dole.

Malířka Ester Knapová (*1993) absolvovala pražskou AVU (ateliér prof. Vl. Skrepla). Dominantní téma jejích kreseb a obrazů je úzce svázáno s tematizací paměti a vzpomínek a selektivně-erozivního působení času. Barvu a světlo využívá koloristickým způsobem nejen jako nástroje k malířskému vyjádření smyslových kvalit, ale i jako významové akcenty, které fakticky i symbolicky naplňují a podtrhují její autorskou výpověď. Výstava potrvá do 12. 4. 2023.

do 10. 3. JAROMÍR ČEJKA: STOPY / FOTOGRAFIE Z LET 1968–2001

Pokračování výstavy ve Fotografické galerii Fiducia. Kurátor Jaromír Typlt.

„Brutální něha. Vtipný smutek. Dojemná hrubost. 

Přesně taková rozporuplná spojení mě napadají, když si fotky prohlížím.

Připomíná mi to pocit, který zažívám při poslechu muziky, ve které jede

šlapací složitá rytmika a z ní najednou vyjede krásná, melodická linka.

Někdy čistě harmonická, někdy s vědomou lehkou disharmonií.

Ten pocit, kterým snímky působí, se nedá jednoduše popsat. Je v něm i

nostalgie z pomíjivosti času a režimů.

Se vší krásou a neretušovanou ošklivostí. Je to celé tak komplexně pravdivé.

Je to jako když se tě někdo zeptá: ,Jak se máš?‘ 

A ty odpovíš: ,No, tak. Život.‘“

(Alice Flesarová)

FIDUCIA ON-LINE 

Galerie Dole – Jakub Ružinský: Halfway to Nowhere / Na půlcestě nikam

Podívejte se na nové díly Ostravských kulturních stop na našem webu klubfiducia.cz v sekci Fiducia on-line:

Ostravské kulturní stopy – Camillo Sitte

Ostravské kulturní stopy – Samizdat 

Ostravské kulturní stopy – Příběh městských jatek a kunsthalle

VYŠLO ZIMNÍ ČÍSLO BULLETINU KRÁSNÁ OSTRAVA

Zimní číslo jubilejního 10. ročníku bulletinu Krásná Ostrava je na světě. Věnujeme se v něm například monumentální malbě na betonové zdi kolem Bazalů – mural zachycující historii Ostravy vznikl na základě mezinárodní výtvarné soutěže podle návrhu Jana Lörincze. Téma veřejného prostoru rezonuje i v dalších příspěvcích – vracíme se k happeningu PodChod, který chtěl mimo jiné upozornit na neutěšený stav podchodu pod Frýdlantskými mosty. Stal se ale také jakýmsi generačním vystoupením nastupující ostravské generace umělců, stejně jako před 33 lety akce Ahoj, lidé, která je spjata s výtvarnou skupinou Přirození. Uměleckému vývoji skupiny, jež hrála na přelomu 80. a 90. let významnou roli na poli nezávislé scény, je věnován příspěvek kurátorky Renaty Skřebské. Na mariánskohorském hřbitově kameníci díky iniciativě Petra Vaňka opravili zanedbaný hrob čtyř utonulých dětí. O hrob se léta nikdo nestaral, jeho příběh objasňuje historik Tomáš Majliš. Na stejném hřbitově byl na podzim opraven hrob naší kamarádky a členky spolku, archivářky Blaženy Przybylové, která tragicky zahynula v roce 2017 – o opravě hrobu se více dozvíte v textu sochaře Jana Šnébergera. V říjnu letošního roku nás předčasně opustil architekt Josef Kiszka, ve svých textech na něj vzpomínají jeho přátelé a kolegové. Na stránkách zimní Krásné Ostravy najdete i příspěvky věnované spisovateli Ivanu Binarovi, který se v září stal čestným občanem Ostravy. Představujeme také knihu věnovanou dosavadní sochařské tvorbě Jaroslava Koléška a prozrazujeme, jak dopadla iniciativa za zachování ostravského televizního studia, kterou jsme adresovali Radě ČT, generálnímu řediteli ČT a politické reprezentaci České republiky. 

Rok 2022 se do dějin zapíše jako rok Ruské agrese a ekonomických turbulencí. Stala se v něm ale i řada dobrých věcí, některé připomínáme i v našem bulletinu. V novém roce 2023 vstoupí Krásná Ostrava do druhé dekády existence. Počínaje tímto rokem budeme bulletin z finančních důvodů vydávat jen dvakrát do roka. Po celou dobu deseti let vychází bez dotací jako DIY aktivita, financovaná pouze z příspěvku členů a dobrovolných dárců. Vzhledem k radikálnímu nárůstu cen budeme nyní bulletin vydávat jen na jaře a na podzim, ovšem v rozšířeném šedesátistránkovém vydání. Moc děkujeme všem, kdo nás po celé roky podporujete a zajímáte se o naše město.