Fiducia tento  týden- koncert hvězdy svět.experiment. scény, křest knihy Ivana Binara, Tisky J.Floriana

8. 2. OD 19.30 MAYAS / BUCK / VRBA, OUTBETWEIN (DANEL, BURIAN, REŽNÝ)

Hvězda světové experimentální scény Tony Buck, houslista Janáčkovy filharmonie David Danel a hudebník Martin Režný v našem prvním letošním koncertu. 

Ve Fiducii se tentokrát představí dvě improvizující tria, jedno české a jedno mezinárodní, v němž se představí absolutní špička světové experimentální hudby – Tony Buck. Na svém kontě má dvě stovky titulů a hrál s řadou zvučných jmen, třeba s Otomem Yoshihidem, Andym Moorem, Lee Ranaldem, Johnem Butcherem, The Necks, Matsem Gustafssonem či Fenneszem, nahrával se Swans nebo Underwold. Žánrovou otevřenost koncertu dokládá účast houslisty Davida Danela, který mimo jiné vystupuje jako sólista s Janáčkovou filharmonií, komorní hudbě se pak věnuje v souborech Ensemble Moravia, Camerata Janáček a FAMA Quartet.

od 9. 2. VITRÍNKA VOL 4. – TISKY JOSEFA FLORIANA A JEHO LITERÁRNÍCH SOUPUTNÍKŮ
Výstava ve vstupní chodbě antikvariátu.
Představíme knižní produkci známého meziválečného nakladatele Josefa Floriana u příležitosti 150 let od jeho narození, vystavíme také dobová vydání jeho literárních souputníků. Josef Florian představuje jednoho z nejpracovitějších a zároveň nejrozpornějších představitelů tzv. katolické či spirituální literatury. Sám psal především kritiky, které se vyznačují silnou subjektivitou, a překládal. V průběhu času kolem sebe dokázal ve Staré Říši soustředit mnoho talentovaných spisovatelů, překladatelů, výtvarníků a duchovních, se kterými spolupracoval na vydávání mnoha pozoruhodných knih. 

9. 2. V 18.00 IVAN BINAR: KUDY? TUDY!

Křest nové knihy spisovatele Ivana Binara, která právě vychází v nakladatelství Protimluv. 

V květnu 1977 odjížděl z Ostravy po podpisu Charty 77 vlakem do emigrace ve Vídni. Co všechno tomu předcházelo? Přijďte si popovídat se spisovatelem i disidentem Ivanem Binarem o Ostravě šedesátých a sedmdesátých let, kde tehdy žil, při příležitosti uvedení jeho autobiografické knihy Kudy? Tudy! Ivan Binar (*1942) je spisovatel a překladatel, pedagog a novinář. V šedesátých letech se podílel také na představeních ostravského studentského Divadélka Pod okapem (později Waterloo). V roce 1971 byl zatčen a odsouzen za pobuřování, kterého se měl dopustit při inscenaci muzikálu Syn pluku. Po propuštění z vězení nemohl veřejně publikovat a byl zaměstnán v manuálních profesích. Pod nátlakem státní bezpečnosti byl nucen odejít v roce 1977 do exilu v Rakousku (Vídeň). Po přestěhování do Mnichova (1983) pracoval v Rádiu Svobodná Evropa. Roku 1994 se vrátil zpět do vlasti a stal se spisovatelem na volné noze. Je autorem řady knih, např. Kdo, co je pan Gabriel (samizdat 1974), Rekonstrukce (samizdat 1977), Rozprava v krabici (1985). Za román Revoluce! dostal v roce 2018 cenu Nadace Český literární fond za významné literární dílo roku 2017. V roce 2020 vydal knihu vzpomínek na dětství nazvanou Bezstarostná léta bezradná. V roce 2022 se stal čestným občanem města Ostravy. Žije v Praze. 

Večer moderuje literární historička Iva Málková z Ostravské univerzity. Během večera zahraje klezmerovou hudbu akordeonistka Anežka Gebauerová spolu s houslistou Jiřím Macháčkem, šéfredaktorem nakladatelství Protimluv a také vydavatelem Binarovy prózy Kudy? Tudy!