Fiducia v březnu

Milí přátelé, v březnu do Fiducie zavítá japonská legenda – nejslavnější hráč na sólo snare buben na Zemi, těšit se můžete i na další vynikající evropské a české hudebníky. Ve Fiducii také vystoupí uznávaná překladatelka a teatroložka Zuzana Augustová spolu se spisovatelkou Dorou Kaprálovou, či známá tibetoložka Zuzana Ondomišová, jejíž vystoupení bude součástí festivalu ProTibet.  Své fotografie ve Fiducii představí mladá autorka Kateřina Sýsová, jež byla v roce 2021 oceněna Asociací profesionálních fotografů v kategorii Osobnost do 30 let. Těšit se můžete i na projekci dokumentu, jenž se snaží najít odpověď na otázku, jak se láhev od piva vyrobeného v Německu ocitla v panenské přírodě za polárním kruhem. 
Srdečně vás zveme!

PÁTEK 3. 3. v 19.00 

Ido Bukelman, Tomáš Vtípil, Sindre Bjerga & Jan Kruml

Čtyři originální hudební tvůrci během jednoho večera. 

Norsko-kutnohorský ambient, výrazně performativní elektroakustická improvizace Tomáše Vtípila a divoké kytarové gejšlení izraelského, v Berlíně usazeného hráče na kytaru a banjo ve stylu Billa Orcutta.

ÚTERÝ 14. 3. v 18.00 

Kateřina Sýsová: KUKBUK

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

Fotografická série Kukbuk tvoří obrazový průvodce po české jídelní kultuře. Expresivně vystavěné scény formou vizuálního vtipu pátrají po zvycích a konvencích spojených s českým stolováním. V důsledně inscenovaných fotografiích má každá postava i předmět přesně přidělenou roli. Kateřina Sýsová své fotografie koncipuje jako otevřená díla, která je možné číst ve více rovinách. Prvotně jako obrazový vtip nebo obrazový rébus, ve kterém není složité poznat kuře na paprice nebo utopence.

Vizuální žert si však ve druhé rovině klade širší otázky týkající se vlivu minulosti na současnost, vztahu obrazu a slova nebo potěšení z pohledu a s tím spojenou problematikou genderu. Retro estetika v jejím pohledu není retrem skutečným. Neodkazuje k minulosti jako takové. Mísí současné a minulé prvky, a naráží tak na kolektivní vzpomínku, která může formovat přemýšlení celého národa.

STŘEDA 15. 3. v 18.00 

Zuzana Ondomišiová: Himálajské centrum

Přednáška v rámci festivalu ProTibet. 

Zuzana Ondomišiová přenáší díky Himálajskému centru kousek Tibetu do české kotliny. Dozvíte se informace o činnosti centra, o společnosti Potala a o aktuálním dění v Tibetu. 

Pořádáme ve spolupráci s festivalem ProTibet. 

ČTVRTEK 16. 3. v 19.00

Ryosuke Kiyasu, Joke Lanz & Petr Vrba, Furuburasuto

Japonská legenda a další vynikající hudebníci ve Fiducii.

Japonská legenda, nejslavnější hráč na sólo snare buben na Zemi, švýcarský hráč na gramofony a legenda evropské industriální scény, spiritus agens české improvizační scény a těleso propojující jazz s radikální elektronikou. Pořádáme ve spolupráci se Starou sítí pro novou hudbu a spolkem Bludný kámen.

PONDĚLÍ 20. 3. v 18.00

Augustová a Kaprálová – Experimentální duo Friederike Mayröcker a Ernst Jandl

Literární večer s překladatelkou Zuzanou Augustovou a spisovatelkou Dorou Kaprálovou.

Rakouskou spisovatelku Friederike Mayröcker během večera představí překladatelka a teatroložka Zuzana Augustová a spisovatelka a editorka Dora Kaprálová, které společně pro nakladatelství Dybbuk loni připravily její vzpomínkovou knihu A zatřásla jsem miláčkem. Mayröcker v ní vzpomíná zejména na svého literárního a životního partnera, básníka a dramatika Ernsta Jandla, jehož tvorbě se Augustová věnovala ve své monografii Experiment jako kritika nacismu: Poválečné rakouské experimentální drama (Academia, NAMU, 2020). Večer bude doprovázen ukázkami z díla obou autorů, připomenut bude také jejich vztah k české experimentální škole, zejména dvojici Josef Hiršal a Bohumila Grögerová. Večerem provází básník a bohemista Petr Stach.

STŘEDA 29. 3. v 18.00

Steffen Krones: Severní proud

Projekce dokumentárního filmu s následnou diskusí. 

Jak se láhev od piva vyrobeného v Německu ocitla v panenské přírodě za polárním kruhem? Dokument stojí na zajímavém experimentu – jeho režisér se rozhodne v Drážďanech vypustit do Labe plastovou láhev a pomocí GPS lokátoru sledovat, kam se dostane. Z původně sólové akce vzešlé ze zděšení nad tím, že evropský odpad zanáší i nejvzdálenější kouty planety, se podaří vytvořit vědecký projekt, na kterém se podílejí inženýři, oceánografové i veřejnost. Úchvatné záběry z monumentální norské přírody a scény týmového nadšení ze sledování trasy speciálních bójí střídají šokující obrazy kolonií plastů, které okupují civilizací dříve nedotčené přírodní scenérie. Pořádáme v rámci projektu Promítej i ty! 

POKRAČUJEME V PROJEKTU OSTRAVSKÝCH KULTURNÍCH STOP    

V roce 2022 jsme natočili další díly unikátní ostravské kulturní kroniky, tzv. Ostravských kulturních stop. Konkrétně jde o snímky Nová Karolina, Třebovický sochařský ateliér a Marie Stona, Camillo Sitte, Samizdat a Příběh městských jatek a kunsthalle. 

Filmy jsou dlouhé 30–60 minut a nabízejí řadu zajímavých skutečností a souvislostí, aktuálních či historických záběrů mapovaných míst. Ty vycházejí zejména z unikátních archivních dokumentů (dobové pohlednice, fotografie, dobový tisk, dobové výpovědi, dobové reportáže, dobová videa), nashromážděných na základě našich rešerší. Tyto dokumenty jsme získali z Archivu města Ostravy, archivu Antikvariátu a klubu Fiducia, archivu České televize, Televizního studia Ostrava, ale také od soukromých osob a sběratelů. Ve filmech zaměřených na urbanismus (Nová Karolina, Camillo Sitte) jsme využili také leteckých záběrů, které dobře demonstrují umístění staveb v urbanistickém kontextu okolí. Ve filmech zaměřených na konverzi původního industriálního dědictví moravskoslezské metropole (Nová Karolina a Příběh městských jatek a kunsthalle) jsme navíc použili unikátní časosběrné záběry, mapující počátky a průběh konverze dané lokality, které jsme získali z QQ studia Ostrava, jež změny našeho města již řadu let tímto způsobem zaznamenává.

Cyklus má velký ohlas, například podzimní díl věnovaný historii a diskusím týkajícím se výstavby Nové Karoliny má, přes svou stopáž 60 minut, po několika měsících od zveřejnění již přes 2 500 zhlédnutí.

V natáčení Ostravských kulturních stop budeme pokračovat i v roce 2023. Těšit se můžete třeba na díly o fenoménu hornických voliér, o Janu Prokešovi či Slezskoostravském hřbitově.

Filmy se vyrábějí jako DYI aktivita lidí spojených s Fiducií a Ústavem filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity. Tvůrci: dramaturgie a rešerše – Ilona Rozehnalová, Monika Horsáková; kamera – Jan Vlček; hudba – Martin Režný; scénář, střih a režie – Monika Horsáková. Dokumenty můžete zhlédnout zdarma na na webu spolku Fiducia https://klubfiducia.cz/nase-aktivity/ostravske-kulturni-stopy, na vzdělávací televizi Slezské univerzity LucernaTV a také na sociálních sítích.

Projekt vzniká díky dotační podpoře Ministerstva kultury ČR, Statutárního města Ostravy, Nadace české architektury a Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.