Oslava výročí Camillo Sitteho a křest skládačky Ostravské kulturní stezky

Přijďte v pondělí 17. dubna od 15 hodin na přívozské náměstí oslavit výročí významného vídeňského urbanisty, jehož přívozská realizace patří mezi světové unikáty. Pokřtíme Sitteho skládačku v rámci nové série Ostravské kulturní stezky a pro děti máme připravený speciální ateliér. Přívozská fara zve na slavnostní bohoslužbu, přednášku o Sittem a setkání. Budeme moc rádi, když se přesně na den Sitteho výročí všichni potkáme na náměstí, které je urbanistickou perlou Ostravy.

OSTRAVSKÉ KULTURNÍ STEZKY – SITTE, PROKEŠ A DALŠÍ

V roce 2023 spouští Fiducia další edukační projekt, tentokrát jsme jej nazvali Ostravské kulturní stezky. Formou krátkých atraktivních textů online a na tištěných skládačkách představíme veřejnosti v roce 2023 v minimálně 5 okruzích to nejzajímavější z ostravské architektury a kultury. Inspirací nám jsou jiná města, která v rámci práce s patriotismem a turismem předkládají veřejnosti to nejlepší ze své kultury srozumitelnou formou tzv. infobrožurek (drobné skládačky formátu A4), které jsou bezplatně k dispozici v síti infocenter a v kulturních organizacích. V dubnu se můžete těšit na skládačku věnovanou přívozské urbanistické perle z dílny světového urbanisty Camilla Sitteho, v květnu na stezku po stopách prvního českého starosty Jana Prokeše. Rádi bychom letos také udělali ostravskou romskou stezku a další témata. Na přípravě skládaček a online verze webu a skládaček budeme spolupracovat s Archivem města Ostravy, Národním památkovým ústavem, Ostravským muzeem, Ostravskou univerzitou, Slezskou univerzitou a Ostravským informačním servisem, který bude skládačky/brožurky používat i v rámci práce s průvodci, zároveň pomůže s distribucí a propagací včetně sdílení webu.

Ostravské kulturní stezky jsou podpořeny dotací Statutárního města Ostravy, Ministerstva kultury ČR, Nadací české architektury a MUDr. Davidem Feltlem.