Fiducia příští týden: koncert, Muzejní noc

Příští týden vás zveme na koncert, aktivity Fiducie v rámci Ostravské muzejní noci a první ze série akcí v rámci Týdne Jana Prokeše. Prokešovu týdnu bude předcházet tisková konference 19.5. v 10:00 v Ostravském muzeu, kde spolu s městem Ostrava a pozvanými hosty představíme některé badatelské objevy týkající se významného ostravského prvorepublikového starosty Jana Prokeše, výroční vizitku, speciální edici triček a tašek, skládačku Ostrava v době Jana Prokeše, připravovanou knihu, kulturní aktivity a všechny instituce, které se do programu zapojí.

15. 5. OD 18.30 NEZNÁMÝ UMĚLEC, YANN LEGUAY, MARIA KOMAROVA, OOTIL

Třetí hudební večer letošních ostravských Hlukových mystérií. 

Multimediální umělkyně Maria Komarova se během několika posledních let etablovala na evropské scéně performativního umění. Pracuje se zvukem jako performativním médiem s použitím DIY elektroakustických objektů. Belgický umělec Yann Leguay uvede dva ze svých mnoha pozoruhodných projektů, Volta Feedback pracuje s elektrickými výboji jako zdroji masívního zvuku, jež je možno zároveň opticky sledovat. Ootil je pak oživením modulárního syntezátoru. Večer otevře Neznámý umělec – hádanka či hra s očekáváním. 

20. 5. 18.00–22.00 NEVYHAZUJ, PROMĚŇUJ! ANEB OSTRAVSKÁ MUZEJNÍ NOC VE FIDUCII 

18.00 na pódiu před Novou radnicíe / Prokešův poslední nýt  

Na pódiu před radnicí v rámci Ostravské muzejní noci slavnostně pokřtíme po téměř 100 letech nalezenou a zrestaurovanou pamětní destičku. Ukážeme si také poslední nýt, který do věže tohoto unikátního konstruktivistického „majáku“ nýtoval starosta Jan Prokeš v roce 1930.  Obnovená pamětní deska byla v dobách komunistické totality zatřena a teprve v letošním roce znovuobjevena v rámci badatelského výzkumu týmu historiků, kteří 25. května pokřtí knihu Jan Prokeš: Ostrava na cestě k velkoměstu

18.00–22.00 ve vestibulu Nové radnice / Možná přijde i Jan Prokeš
Zahajte s námi připomínku narozenin Jana Prokeše přímo v prostorách Ostravské radnice. Vyfotit se můžete jak u starostova fotopointu, tak třeba, budete-li mít štěstí, přímo s Janem Prokešem v rámci komentovaných prohlídek. V rámci prohlídek si budete moci prohlédnout unikátní poslední nýt, který do věže zanýtoval starosta Prokeš v roce 1930.

18.00–22.00 ve Fiducii / Nevyhazuj, proměňuj!

Speciální „recyklační“ ateliér. Kromě výtvarných aktivit se ve Fiducii můžete těšit také na výstavy, literární soutěže o naše ostravské kulturní mapy a pexesa a na další aktivity.Otevřen bude antikvariát i obě galerie.