Fiducia příští týden-dvě vernisáže, Debuty, koncert

Srdečně vás příští týden zveme do Fiducie na dvě vernisáže (v galerii Dole výstava ateliéru Malířství 1 z brněnské FaVU VUT a ve Fotografické galerii Fiducia fotografická tvorba oceňované autorky Lenky Glisníkové) , literární Debuty s básnířkami Alžbětou Johankou Petrovou a Olgou Wawracz a koncert „cutecoreového“ dua a české performerky.

PONDĚLÍ 5. 6. v 17.00 AM1: A6

Vernisáž výstavy v galerii Dole

Výstava ateliéru Malířství 1 z brněnské FaVU VUT (pedagogové doc. MgA. Vasil Artamonov a MgA. Marie Štindlová) reprezentuje jak jednotlivé aktérstvo, tak ateliér jako celek. Kromě dialogu jednotlivých malířek a malířů vyzdvihuje taky důležitost komunikace formy a obsahu. Výstava tak nepřímo poukazuje na podstatu hmoty, potažmo řemeslného přístupu k malbě, jakožto k základnímu stavebnímu kameni pro realizaci ideálů, proměnu konceptu ve skutečnost. Text Bára Bažantová a Marie Štindlová. Kurátoři Vasil Artamonov, Marie Štindlová. Výstava potrvá do 4. 7. 2023.

PONDĚLÍ 5. 6. v 19.00 DEBUTY VOL. 14 – PETROVÁ, WAWRACZ

Literární pořad s básnířkami Alžbětou Johankou Petrovou a Olgou Wawracz

Svou prvotinu Rodiště (Dobrý důvod, 2023) představí Alžběta Johanka Petrová (*1993), jejíž poetika je založena na prohledávání toho nejbližšího kolem nás, jež ale po básnickém uzávorkování masky každodennosti nabývá na neznámém neklidu. Olga Wawracz (*2004) přečte z rukopisů básně imaginativního aktivismu a nové citlivosti, jež zastupuje hlas soudobé nespokojené nejmladší generace. Večerem provází básník Roman Polách.

ÚTERÝ 6. 6. v 18.00 LENKA GLISNÍKOVÁ: HAVE YOU FINISHED EVERYTHING ON YOUR TO-DO LIST?

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

Neobyčejný cit pro materiál, zájem o současné technologie a neobvyklé propojování obrazové informace s objektem jsou charakteristické pro dílo Lenky Glisníkové (*1990). Její volná tvorba vzniká paralelně (a neoddělitelně) se zakázkovou tvorbou – společně s Karolínou Matuškovou tvoří tvůrčí tandem Shotby.us. Společně jsou také držitelkami ceny Czech Grand Design za rok 2020, Lenka je pak letošní laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého. Kurátor Lukáš Bártl. Výstava potrvá do 28. 7. 2023

ČTVRTEK 8. 6. v 18.30 GORZ (LARA ALARCÓN & CYRILL FERRARI), IVA SVOBODA

Koncert „cutecoreového“ dua a české performerky

Duo GORZ tvoří Lara Alarcón (ARG/DE) a Cyrill Ferrari (CH). On hraje na kytaru, ona pro své vyjádření využívá hlas a tělo. Jejich hudba je intenzivní a hyperaktivní. Během svého dvouměsíčního jihoamerického turné rozvíjeli jazyk, který se dotýká žánrů jako nu metal, grindcore, ale i noise a žánru, který rádi nazývají „cutecore“. Od jemných a roztomilých zvuků až po ty drsné a impulzivní. Duo je velmi aktivní na evropské undergroundové scéně, spolupracuje a podporuje výměnu mezi latinskoamerickými a evropskými umělci prostřednictvím série koncertů SDK a argentinsko/švýcarského labelu Neue Numeral. Iva Svoboda je česká performerka se sídlem v Halle v Německu, která jako médium využívá sochu, psaní, video a zvuk. Při svých hudebních vystoupeních používá široký výběr pásek, od experimentálních a špinavých zvuků přes techno až po zvuky, které vás přinutí vrátit se do břicha vaší matky.