Dvojvernisáž – Tomáš Chadim, Dominik Hlinka

Srdečně vás zveme na dvě vernisáže do Fiducie v úterý 5. září od 18 hodin.

Fotografická galerie Fiducia uvede výstavu Tomáše Chadimy Znásilněná krajina, galerie Dole představí Dominika Hlinku a jeho výstavu Odpočinutí.  

Tomáš Chadim: Znásilněná krajina

Fotografický soubor z roku 2014, který vás donutí přemýšlet. Je to reálné, či není? Obrazům dominují fotografie s digitální manipulací, na nichž Tomáš Chadim systematicky pracoval pět let. Základ tvoří nedotčené krajiny České republiky, jako jsou Doupovské hory, Šumava, Krkonoše, Krušné hory, pískovny na Mělnicku, Milovice apod. Do těchto krajin autor následně digitálně umístil objekty z různých technologických staveb. Výstava potrvá do 13. 10. 2023. 

Dominik Hlinka: Odpočinutí

Ve své aktuální malířské tvorbě, kterou představí na výstavě v Galerii Dole, se Dominik Hlinka pozastavuje nad napětím mezí zvýšenou pozorností, kterou věnujeme strojům, a tím, jak se těmto strojům zároveň (p)oddáváme. Symbolickým zástupcem tohoto rozporu je na Hlinkových obrazech nabouraný automobil Tesla. Jeho prostřednictvím prozkoumává okamžik, v němž sebekontrolu slastně i nesnesitelně ztrácíme a ke kterému se paradoxně nutkavě toužíme přiblížit. Rozpor mezi našimi očekáváními a vzrůstající soustavnou kontrolou vnímá jako zásadní konflikt dneška. Dominik Hlinka (*1989) je absolventem VŠVU Bratislava (2014 ateliér malby, vedoucí ateliéru doc. Mgr. Art. Klaudia Kosziba, ArtD). V roce 2021 na VŠVU dokončil své doktorské studium. V Ostravě vystavuje poprvé. Výstava potrvá do 31. 10. 2023