Ostravské kulturní stezky – spouštíme web a pokřtíme další skládačku


V roce 2023 jsme pro vás připravili další edukační projekt, tentokrát jsme jej nazvali Ostravské kulturní stezky. Formou krátkých atraktivních textů, přístupných on-line a na tištěných skládačkách, postupně představujeme veřejnosti v roce 2023 v  5 okruzích to nejzajímavější z ostravské architektury a kultury. S Ostravskými kulturními stezkami můžete objevovat místa, která jsou spojena s významnými osobnostmi ostravské kultury a architektury, ale také se zajímavými místy, přírodními unikáty i událostmi ostravských dějin.

V pátek 22. září v rámci akce Hornická voliéra v Přívoze pokřtíme již třetí ze série skládaček, tentokrát věnovanou (ne)známým honrickým památkám, na které jsme pracovali s historikem Tomášem Majlišem. V rámci křtu spustíme webovou stránku http://ostravskestezky.cz/, na které najdete skládačky ke stažení, ale i v online podobě.
Kromě anglické jazykové verze bychom v budoucnu chtěli nabídnout i jazykovou verzi polskou a ukrajinskou. 

V dubnu jsme vydali skládačku věnovanou přívozské urbanistické perle z dílny světového urbanisty Camilla Sitteho, v květnu stezku po stopách prvního českého starosty Jana Prokeše.
Skládačky již byly dvakrát rozebrány, pro velký zájem nyní chystáme jejich třetí dotisk.

Přes léto pracujeme s botaničkou Zdenkou Rozbrojovou na čtvrté skládačce, jež bude věnována tématu ostravských stromů-mohykánů, pátou skládačku na téma Ostravská ženská stezka připravujeme s historičkami Hanou Krutílkovou a Gabrielou Pelikánovou.

Na přípravě skládaček a on-line verze webu a skládaček spolupracujeme s Archivem města Ostravy, Národním památkovým ústavem, Ostravským muzeem, Ostravskou univerzitou, Slezskou univerzitou a OSTRAVAINFO!!!, který skládačky/brožurky používá i v rámci práce s průvodci, zároveň pomáhá s distribucí a propagací, včetně sdílení webu. 

Naše mapy ve formátu A4 jsou zdarma k dostání v Antikvariátu a klubu Fiducia a všech pobočkách ostravského infocentra. Můžete si je také stáhnout z našich webových stránek v digitální verzi.Snažíme se turistům i obyvatelům Ostravy přinést nový pohled na kulturní bohatství Ostravy.

Tak neváhejte a vydejte se s námi na kulturní výlet po Ostravě a okolí!