Fiducia v říjnu

Fiducia v říjnu slaví čtvrt století – oslavte je s námi přesně na den výročí 18. října, kdy pro vás připravíme ateliéry spolu s ostravskými umělci, speciální komentovanou procházku, pocitovou mapu, výstavu a nebo slevu 25 procent na vše.. Podrobnosti k programu přineseme 12. října v 9:00 na tiskové konferenci, která se bude konat ve Fiducii za účasti našich dlouholetých partnerů a podporovatelů (zúčastní se jí primátor města Ostravy Jan Dohnal, starosta Městského obvodu MOravská Ostrava a Přívoz Petr Veselka, ředitelka Archivu města Ostravy Hana Šústková, rektor Ostravské univerzity Petr Kopecký, ředitel Národního památkového ústavu MIchal Zezula, moderovat bude Monika Horsáková, která bude rovněž zastupovat dalšího našeho dlouholetého partnera, Ústav filmové, televizní a rozhlasové tvorby Slezské univerzity v Opavě). Na říjen kromě oslav chystáme řadu kulturních akcí, například koncert světové hudební sestavy, cyklovyjížďku a prezentaci publikací věnovaných věžovým vodojemům, další pořad literárních Debutů, večer s anglistou Ladislavem Nagym a vernisáž ve Fotografické galerii Fiducia.

Jsme moc rádi, že jste s námi!

ČTVRTEK 5. 10. v 18.30 TOMÁŠ KNOFLÍČEK, ●●●, MEI ZHIYONG / 梅志勇, SVARTVIT

Nevšední koncertní zážitek ve světové hudební sestavě

Hudebník, zvukový designer a kurátor Tomáš Knoflíček (Gurun Gurun, LyrArkestra+) přichází s druhým sólovým albem Serendipity, které vydal na konci srpna na bretaňském labelu laaps. Jeho skladby sestávají z kombinace glitchových struktur, počítačové dekonstrukce, soundscapingu, terénních nahrávek a akustických nástrojů, včetně historického psalteria nebo kytary. Po více než dvě dekády bytost s neslyšnou přezdívkou ••• (aka nikola h. mounoud) zpracovává analogové, digitální a hybridní zpětné vazby v reálném čase, aby vytvořila jedinečné, silné a vysoce dynamické živé vystoupení, během kterého se setkávají podivné výbuchy zvuku, totální nesmysl a čistá iracionalita pro vytvoření intenzivního nadčasového zážitku.

Mei Zhiyong / 梅志勇se narodil v provincii Shandong v roce 1984, nyní žije ve městě Changchun v provincii Jilin. Sleduje fyzickou formu zvukového vytržení, zkoumání mysli s tělem jako nástrojů posouvajících hranice, hledá osvobozující nicotu mimo logiku, kterou lze nalézt v hrubých akčních nebo tiše manických vzplanutích. Mei Zhiyong také režíruje a natáčí nezávislé krátké filmy. Holandský harsh noise projekt Svartvit založil v roce 2008 zvukový umělec Kevin Jansen. Přebírá vlivy širokého spektra, včetně Vídeňského akcionismu, společensko-politických témat, undergroundové punkové hudby, ruského konstruktivismu i jeho současníků, jako jsou Sword Heaven, The Rita, Prurient & Vomir. Výsledkem je velmi osobní a emotivní prezentace utrápené mysli, často velmi fyzická performance. Svartvit si vybudoval pověst agresivní a velkolepé živé show, kterou si nesmíte nechat ujít.

PONDĚLÍ 9. 10. v 17.00 ZA OSTRAVSKÝMI VĚŽOVÝMI VODOJEMY ANEB Z HLADNOVSKÉHO KOPCE DO VÍTKOVIC

Cyklovýlet s odborníkem na věžové vodojemy Robertem Kořínkem

Díky objevu černého uhlí a následnému prudkému rozvoji Ostravy zde dodnes najdeme celou řadu těchto objektů v různých typech vodovodních systémů. Na hladnovském kopci navštívíme architektonicky zajímavý městský vodojem (věžový i zemní) s rozhlednou z roku 1909 od inženýra Jaroslava Volence i dvojice typizovaných ocelových staveb z 80. let 20. století, vyrobených Vítkovickými železárnami, sloužících rovněž k zásobování obyvatelstva Ostravy pitnou vodou. Na Plynární ulici se podíváme na dochovaný památkově chráněný věžový vodojem z roku 1911, dodávající v minulosti vodu pro potřeby parních lokomotiv Báňské dráhy. Nedaleko od něj se zastavíme u dalšího památkově chráněného objektu, tentokráte v podobě zajímavé víceúčelové stavby bývalého areálu městských jatek. Ten kromě nádrží plnících funkci věžového vodojemu nesl také kondenzační sprchový výměník. A v průmyslovém areálu Dolní oblasti Vítkovice si prohlédneme věžový vodojem zajišťující zásobu vody pro zdejší vysokopecní provoz a další víceúčelovou stavbu v podobě hasicí věže. Kromě toho si připomeneme i několik již zaniklých a jedinečných věžových vodojemů ostravského hutního gigantu. Sraz u Gymnázia Hladnov.

DO 10. 10. VITRÍNKA VOLUME 6 – HORNICKÉ TISKY

Knižní výstava v galerii Vitrínka ve vstupní chodbě antikvariátu

Vystavíme staré knihy o hornictví, včetně vzácných titulů z našeho regionu.

OD 12.10. VITRÍNKA VOLUME 7 – FIDUCIA

Knižní výstava v galerii Vitrínka ve vstupní chodbě antikvariátu

Vystavíme knihy, tisky, mapy, katalogy, pohlednice a pexesa, jež vydala Fiducia za 25 let své existence.

ÚTERÝ 17. 10. v 18.00 DEBUTY VOL. 15 – ZÁŘECKÝ, MASSALEMA

Básníci Ladislav Zářecký a Sufian Massalema v pořadu básníka Romana Polácha

Představíme jednoho literárního debutanta a k němu přizveme autora, který sice vydanou prvotinu nemá, ale jeho básnická tvorba k soubornému vydání vybízí. Ladislav Zářecký (*1993) vydal v roce 2022 v nakladatelství Adolescent prvotinu Kostlivec světa / Cyklolineár, zatímco Sufian Massalema (*1999) prozatím publikoval své rukopisy v prestižních básnických digitálních platformách současné poezie Psí víno a Revue Prostor. Oba básníky spojuje téma periferie – jednak periferie místní, jejíž krásy nacházejí na cestách vlakem či každodenním pozorovatelstvím a zjišťují, kolik v ní je života, jednak periferie imaginace: surrealizující pozorování, podvědomý zázrak chvíle, filmový střih světa!

STŘEDA 18. 10. v 10.00–20.00 FIDUCIA SLAVÍ ČTVRT STOLETÍ, OSLAVTE JE S NÁMI!

Celodenní program k výročí Fiducie a 25% sleva na vše

10.00–18.00

– Ateliéry s ostravskými umělci – se známými ostravskými umělci, kteří dlouhodobě spolupracují s Fiducií, si budete moci vyrobit různé objekty a dárky, které souvisejí s našimi aktivitami

– Projekce speciálních videí, která vznikla k výročí

– Výstava tisků, jež Fiducia za 25 let vydala, v galerii Vitrínka

– Speciální výroční merch z dílny malířky Hany Puchové

– Nástěnka pro naše příběhy a vaše vzkazy

– A pro každého, kdo přijde, bude připraven dárek

– 25% sleva na vše – knihy v antikvariátu i spolkové tisky, trička a tašky (platí pouze 18. října)

18.00–20.00

Speciální výroční komentovaná procházka centrem Ostravy s historiky Romanou Rosovou a Martinem Strakošem.

Fiducia je jednou z nejdéle fungujících kulturních institucí v kraji. Patří mezi nejznámější nezávislé kluby Moravskoslezského regionu. Antikvariát, který je jedním z největších na Moravě, založili Ilona a Jiří Rozehnalovi v roce 1998 u kostela v Ostravě – Mariánských Horách. Od dubna 1999 působí již na nynější adrese na Mlýnské ulici. Fiducia se angažuje v otázkách rozvoje města Ostravy a organizuje debaty, v nichž otevírá ožehavá témata, vztahující se k budoucnosti našeho města (Nová Karolina, Černá kostka, Ostravica-Textilia, hotel Palace, obchodní dům Bachner či městská jatka). Snaží se Ostravanům přiblížit to nejzajímavější z oblasti literatury, architektury, historie či industriálního dědictví. Pořádá výstavy současného umění a fotografie, aktivity zaměřené na veřejný prostor, besedy s mimořádnými a zajímavými osobnostmi České republiky i zahraničí, autorská čtení, workshopy pro děti, veřejné debaty, komentované procházky či komunitní akce s velkou sítí dobrovolníků. Spravuje databázi ostravských památek a architektury, databázi ostravských soch, vydává knihy o Ostravě, spolu s okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu vytváří naučné cedule i pamětní desky a stará se o nejrůznější místa ve městě. Natáčí filmy prezentující současné umělce a představující významná kulturní místa a fenomény moravskoslezské metropole. Spolupracuje s Národním památkovým ústavem, územním pracovištěm Ostrava, Archivem města Ostravy, městskou galerií PLATO, Ostravskou univerzitou, Slezskou univerzitou v Opavě, Gymnáziem Olgy Havlové a řadou dalších institucí. 

Více o historii klubu se dozvíte zde:
https://klubfiducia.cz/o-nas/

Podrobný přehled toho, čemu se věnujeme, najdete na našem webu v sekci Naše aktivity:
https://klubfiducia.cz

Za podporu naší činnosti velmi děkujeme:
https://klubfiducia.cz/partneri/

PONDĚLÍ 23. 10. v 18.00 ROBERT KOŘÍNEK A MICHAL HORÁČEK– VĚŽOVÉ VODOJEMY

Představení knih o věžových vodojemech a stručné pojednání o některých z nich na území Ostravy

Věžové vodojemy představují specifickou součást našeho stavebního dědictví. Prvním komplexním zpracováním tohoto u nás doposud souhrnně opomíjeného tématu se věnují nové knižní publikace Věžové vodojemy a Konverze věžových vodojemů autorů Roberta Kořínka, Michala Horáčka a Jana Pustějovského. 

Věžové vodojemy jsou nejvýraznějším a také nejviditelnějším prvkem vodovodních systémů, jichž byly součástí. Původně čistě provozně-technické stavby, jež byly nutné k zajištění provozu na železnici, se postupně objevily i v mnoha dalších oblastech. V nich sloužily k distribuci vody pro uzavřené areály či jejich provozní součásti a také k zajištění dostatku vody pro široké vrstvy obyvatelstva. Díky tomu najdeme (nebo bychom v minulosti našli) v Ostravě zajímavou plejádu těchto staveb, ať již z pohledu architektonického, konstrukčního nebo technologického.

ÚTERÝ 24. 10. v 18.00 MARCELA OČENÁŠOVÁ – SEDIEŤ S NIEKÝM

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

„Odrazu sa v rohu zjavil Netvor, bol čierny ako noc. Šíril sa rýchlo. Ako svetlo. Ale bola to tma. Bol to šialene zlý Netvor. Nikto ho nezastavil. Všetko začiernil. (…) Urobil som do neho desaťtisíc dier. Za Netvorom bolo svetlo. Zjavilo sa desaťtisíc najbližších hviezd. Z Netvora sa stala hviezdnatá noc.“ Erik Jakub Groch

Pripustiť si temnotu, rozvinúť bolesť, nahliadnuť do nej a cez ňu uvidieť. Séria fotografií Marcely Očenášovej vizualizuje jej vnútorný proces zmierovania sa s existenciálnou neistotou. Tento stav, koreniaci v osobnom strachu zo smrti a inherentných pochybnostiach o posmrtnom živote, vo svojich obrazoch rozpúšťa neúnavným načieraním do takých hĺbok, v ktorých pravdivé už musí byť krásne. Kurátorka Lucia L. Fišerová.

PONDĚLÍ 30. 10. v 18.00 S ANGLISTOU LADISLAVEM NAGYEM NEJEN O ANGLICKÉ A AMERICKÉ LITERATUŘE

Večer s uznávaným překladatelem a literárním vědcem

Ladislav Nagy je autorem řady odborných knih, např. studií Od romance k románu a zase zpět, a překladů. Přeložil mimo jiné eseje o pohlaví, genderu a feminismu americké kritičky Camille Pagliové, texty Charlese Bukowského, Kazua Ishigura či Cormaca McCarthyho. Spolu s Martinem Hilským edičně připravil esejistický soubor Od Slavíka k papouškovi (Host 2002). Od roku 2010 působí jako ředitel Ústavu anglistiky na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Moderuje Libor Magdoň.