Literární pořady ve Fiducii v říjnu – Debuty, Ladislav Nagy

Srdečně vás zveme na říjnové literární pořady. V úterý 17. října ve Fiducii vystoupí básníci Ladislav Zářecký a Sufian Massalema v pořadu básníka Romana Polácha Debuty, v pondělí 30. října pak zveme na večer s uznávaným překladatelem a literárním vědcem Ladislavem Nagyem.

ÚTERÝ 17. 10. v 18.00 DEBUTY VOL. 15 – ZÁŘECKÝ, MASSALEMA

Básníci Ladislav Zářecký a Sufian Massalema v pořadu básníka Romana Polácha 

Představíme jednoho literárního debutanta a k němu přizveme autora, který sice vydanou prvotinu nemá, ale jeho básnická tvorba k soubornému vydání vybízí. Ladislav Zářecký (*1993) vydal v roce 2022 v nakladatelství Adolescent prvotinu Kostlivec světa / Cyklolineár, zatímco Sufian Massalema (*1999) prozatím publikoval své rukopisy v prestižních básnických digitálních platformách současné poezie Psí víno a Revue Prostor. Oba básníky spojuje téma periferie – jednak periferie místní, jejíž krásy nacházejí na cestách vlakem či každodenním pozorovatelstvím a zjišťují, kolik v ní je života, jednak periferie imaginace: surrealizující pozorování, podvědomý zázrak chvíle, filmový střih světa!

PONDĚLÍ 30. 10. v 18.00 S ANGLISTOU LADISLAVEM NAGYEM NEJEN O ANGLICKÉ A AMERICKÉ LITERATUŘE

Večer s uznávaným překladatelem a literárním vědcem 

Ladislav Nagy je autorem řady odborných knih, např. studií Od romance k románu a zase zpět, a překladů. Přeložil mimo jiné eseje o pohlaví, genderu a feminismu americké kritičky Camille Pagliové, texty Charlese Bukowského, Kazua Ishigura či Cormaca McCarthyho. Spolu s Martinem Hilským edičně připravil esejistický soubor Od Slavíka k papouškovi (Host 2002). Od roku 2010 působí jako ředitel Ústavu anglistiky na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Moderuje Libor Magdoň.