Fiducia v listopadu 2023

Přijďte na naše listopadové akce – čeká nás koncert japonské legendy, spoluzakladatele Fear of God a nového ostravského synth noise dua, vernisáž výstavy finalistky Ceny Kritiky pro mladou malbu Annemari Vardanyan, debata s historiky o hladomoru na Ukrajině ve 30.letech, slavnostní setkání u pamětní desky obětem zla, debata s významným českým překladatelem Martinem Pokorným či veřejná debata na téma Jaké chceme sochy ve veřejném prostoru Ostravy? s přizvanými odborníky a zástupci města, kterou bude opět moderovat Michael Rozsypal.

Zveřejníme také dva dokumenty z cyklu Ostravské kulturní stopy – jeden bude věnován výročí Slezskoostravského hřbitova, tamním sochám, památníkům i architektonicky cennému krematoriu, druhý díl vás seznámí s tradicí chovu harckých kanárků ostravskými horníky a s historií jediné dochované hornické voliéry v našem kraji, kterou najdete v Přívoze.

NEDĚLE 5. 11. od 18 hodin KONCERT
Dave Phillips, Ryousuke Kiyasu, Atomic Candy Creeps
Koncert japonské legendy, spoluzakladatele Fear of God a nového ostravského synth noise dua


DAVE PHILLIPS se na scéně pohybuje více než 25 let, objevil se na více než 190 nahrávkách, odehrál kolem 500 koncertů ve 40 zemích.
Rituální protestní hudba, zvukový aktivismus, humanismus. skladba, audio umění, psychoakustika, experimentální hluk, musique concrète, performance. hlas, mikrofony, objekty, elektronika, terénní nahrávky, video. Na scéně od r. 1987, spoluzakladatel Fear of God, zmiňovaných vedle Napalm Death a Extreme Noise Terror, zastoupený svými nahrávkami na 150 albech, švýcarský sonický mág Dave Philips. 

Ryosuke Kiyasu je japonská legenda, nejslavnější hráč na sólo snare buben na Zemi. Od roku 2003 je takřka permanentně na tour, představil se v 55 zemích. Kromě sólových aktivit hrál nebo hraje také v kapelách Sete Star Sept, Kiyasu Orchestra nebo v Keiji Haino´s Fushitsusha. Podílel se na více než 200 nahrávkách na různých labelech po celém světě.

Atomic Candy Creeps, nové ostravské synth noise duo Tomáše Kotáska a Petra Ondráčka (ex At Bona Fide). Kytara, bicí, synťáky, samply a zpěv = atomový koktejl, kde dostává elektronika punkový punc.

PONDĚLÍ 6. 11. v 18.00 ANNEMARI VARDANYAN: TVÁŘÍ V TVÁŘ

Vernisáž výstavy v Galerii Dole

Zásadní roli v popisně narativních obrazech Annemari Vardanyan hraje vztah figury a místa. Akcent na bytový interiér, na způsob jeho improvizovaného zařízení, na přesnou autenticitu výplňových prvků (okna, dveře) a na materialitu jeho povrchů (parkety, dlaždice, tapety), v sobě skrývá princip „odcizení“. Podprahově, prostřednictvím citlivě volených lidských gest a věcných atributů, autorka na svém vlastním příkladu sděluje osud běženců a emigrantů, spojený s opuštěním vlasti, kulturním vykořeněním a nutností žít v odlišném civilizačním prostředí (zde střední Evropy), jež je přes všechny snahy pociťován jako jakési provizorium, v němž tiká, jako ve spáncích, zneklidňující dočasnost a v němž neustále přetrvávají obavy o geopolitický vývoj a nestabilitu ve své vzdálené rodné zemi. Annemari Vardanyan (nar.  1994 v Jerevanu v Arménii) se v roce 2020 stala finalistkou Ceny Kritiky pro mladou malbu s přesahy. S pracemi autorky jsme se mohli setkat například na projektech Sokolovský zázrak (kostel sv. Antonína Paduánského, Sokolov, 2018), No Drama (Pražský dům, Brusel, 2021, samostatně vystavovala v pražské Galerii Vyšehrad nebo v Los Angeles v Lowel Ryan Projects. Kurátor Petr Vaňous.

ÚTERÝ 7. 11. v 18.00 HLADOMOR NA UKRAJINĚ VE 30. LETECH

Moderovaná diskuse s historiky Annou Chlebinou, Liborem Svobodou a Vojtěchem Vlčkem

Debata o sovětském režimu ve 20. a 30. letech, kolektivizaci zemědělství, perzekuci rolníků a hladomorech na Ukrajině. Jaké byly příčiny hladomorů, jejich rozsah a dopady? Čím byly specifické? A nakolik se jednalo o záměrnou genocidu ukrajinského národa? Na tyto zásadní otázky se pokusí hosté diskuse odpovědět.

ČTVRTEK 16. 11. v 15.30 SLAVNOSTNÍ SETKÁNÍ U PAMĚTNÍ DESKY OBĚTEM ZLA K UCTĚNÍ PAMÁTKY DNE BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII

Pietní shromáždění

Tradiční setkání u pamětní desky obětem zla u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii, které pod záštitou statutárního města Ostravy pořádají Gymnázium Olgy Havlové, Okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu, Antikvariát a klub Fiducia a političtí vězni České republiky.  Kromě pozvaných hostů vystoupí i pěvecký sbor Chorus Ostrava, který řídí Petra Rašíková. Pozor! Koná se ve vestibulu Nové radnice.

PONDĚLÍ 20. 11. v 18.00 DEBATA S PŘEKLADATELEM MARTINEM POKORNÝM

Literární večer s uznávaným filozofem, literárním historikem a překladatelem

Martin Pokorný se věnuje modernistické literatuře – zejména Jamesi Joyceovi – a překladům často jazykově náročných próz. Těsněji je spojen s nakladatelstvím Prostor, uměleckou literaturu dnes překládá pro nakladatelství RUBATO a další prestižní nakladatelství. Na kontě má překlady Dylana Thomase, Virginie Woolfové, Davida Fostera Wallace, ale také řadu filozofických a politologických titulů. Ve Fiducii připomene také Dante Alighieriho, jehož 700. výročí úmrtí před dvěma lety bohužel zastínila celosvětová pandemie covid-19. Debatou provede filozof a knihovník Marek Timko.

ÚTERÝ 28. 11. v 18.30 JAKÉ CHCEME SOCHY VE VEŘEJNÉM PROSTORU OSTRAVY?

Moderovaná debata z cyklu „S důvěrou do arény“

Kýč, hnus, hrůza, anebo kvalitní současné umění? Takové otázky si kladla média i laická veřejnost ve chvíli, kdy se před Novou radnicí v Ostravě objevila vánoční instalace sochařky Eriky Bornové Velký dar. Proč v nás moderní umělecké intervence vzbuzují tolik emocí? Jak by mělo současné umění v ulicích města vypadat a kdo by o tom měl rozhodovat? Je socha mravenců na kulturní památce přijatelná s argumentem, že se veřejnosti líbí, nebo má být umění ve veřejném prostoru vybíráno podle předem stanovených pravidel? Jaké jsou zkušenosti Ostravanů a jak se na tyto otázky dívají v jiných městech? Existují nástroje, které mohou městu účinně pomoci při rozhodování, jaká díla a kam ve městě umísťovat? Na tyto a další otázky se pokusí odpovědět naši hosté v diskusi, kterou moderuje Michael Rozsypal.

Hosté

Lucie Baránková-Vilamová – náměstkyně primátora pro finance a kulturu

Marie Foltýnová – vedoucí Oddělení správy veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy

Petr Dub – umělec, kurátor, člen spolku Skutek a iniciativy Procenta na umění

Tomáš Knoflíček – teoretik a historik umění a pedagog, spoluzakladatel ostravského festivalu umění ve veřejném prostoru Kukačka

Pozor! Koná se v divadle Komorní scéně Aréna. Vstup volný, doporučujeme rezervovat si místo. Rezervace na webu divadla od 1. 11. 2023 zde: https://divadloarena.cz/program/.

Debaty pořádá Antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s divadlem Komorní scéna Aréna v rámci cyklu „S důvěrou do arény“.

Konají se za finanční podpory statutárního města Ostrava, Ministerstva kultury ČR, Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a Nadace české architektury.

do 4. 12. MARCELA OČENÁŠOVÁ – SEDIEŤ S NIEKÝM

Výstava ve Fotografické galerii Fiducia

„Odrazu sa v rohu zjavil Netvor, bol čierny ako noc. Šíril sa rýchlo. Ako svetlo. Ale bola to tma. Bol to šialene zlý Netvor. Nikto ho nezastavil. Všetko začiernil. (…) Urobil som do neho desaťtisíc dier. Za Netvorom bolo svetlo. Zjavilo sa desaťtisíc najbližších hviezd. Z Netvora sa stala hviezdnatá noc.“ Erik Jakub Groch

Pripustiť si temnotu, rozvinúť bolesť, nahliadnuť do nej a cez ňu uvidieť. Séria fotografií Marcely Očenášovej vizualizuje jej vnútorný proces zmierovania sa s existenciálnou neistotou. Tento stav, koreniaci v osobnom strachu zo smrti a inherentných pochybnostiach o posmrtnom živote, vo svojich obrazoch rozpúšťa neúnavným načieraním do takých hĺbok, v ktorých pravdivé už musí byť krásne. Kurátorka Lucia L. Fišerová.

FIDUCIA ON-LINE

19. 11. Ostravské kulturní stopy – Slezskoostravský hřbitov

26. 11. Ostravské kulturní stopy – Hornická voliéra v Ostravě-Přívoze