Debata JAKÉ CHCEME SOCHY VE VEŘEJNÉM PROSTORU OSTRAVY?

Srdečně vás zveme na další veřejnou debatu, tentokrát na téma JAKÉ CHCEME SOCHY VE VEŘEJNÉM PROSTORU OSTRAVY? Debata se koná 28. listopadu od 18:30 v Komorní scéně Aréna., moderuje ji Michael Rozsypal.

Kýč, hnus, hrůza, anebo kvalitní současné umění? Takové otázky si kladla média i laická veřejnost ve chvíli, kdy se před Novou radnicí v Ostravě objevila vánoční instalace sochařky Eriky Bornové Velký dar. Proč v nás moderní umělecké intervence vzbuzují tolik emocí? Jak by mělo současné umění v ulicích města vypadat a kdo by o tom měl rozhodovat? Je socha mravenců na kulturní památce přijatelná s argumentem, že se veřejnosti líbí, nebo má být umění ve veřejném prostoru vybíráno podle předem stanovených pravidel? Jaké jsou zkušenosti Ostravanů a jak se na tyto otázky dívají v jiných městech? Existují nástroje, které mohou městu účinně pomoci při rozhodování, jaká díla a kam ve městě umísťovat? Na tyto a další otázky se pokusí odpovědět naši hosté v diskusi, kterou moderuje Michael Rozsypal

Diskusi pořádá Antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s divadlem Komorní scéna Aréna v rámci cyklu „S důvěrou do arény“.

Hosté

Lucie Baránková-Vilamová – náměstkyně primátora pro finance a kulturu

Marie Foltýnová – vedoucí Oddělení správy veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy

Petr Dub – umělec, kurátor, člen spolku Skutek a iniciativy Procenta na umění

Tomáš Knoflíček – teoretik a historik umění a pedagog, spoluzakladatel ostravského festivalu umění ve veřejném prostoru Kukačka

Pozor! Koná se v divadle Komorní scéně Aréna. Vstup volný, doporučujeme rezervovat si místo.

Rezervace na webu divadla od 1. 11. 2023 zde: https://divadloarena.cz/…am/

Debaty pořádá Antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s divadlem Komorní scéna Aréna v rámci cyklu „S důvěrou do arény“. 

Konají se za finanční podpory statutárního města Ostrava, Ministerstva kultury ČR, Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a Nadace české architektury.