Dokument o slezskoostravském hřbitově

Natočili jsme další dokument v rámci cyklu Ostravské kulturní stopy. Tentokrát mapujeme historii, architekturu a umělecká díla Slezskoostravského hřbitova, který si letos připomíná 200 let od založení. Třetí největší český hřbitov (po Olšanských hřbitovech v Praze a Ústředním hřbitově v Brně) je zajímavý nejen z pohledu osobností, které jsou zde pochovány, ale také z pohledu propojení architektury s uměleckými díly. Více se dozvíte od spoluautora Databáze ostravských soch Jakuba Ivánka, sochaře Jana Šnébergera a historika Petra Kašinga. Součástí dokumentu jsou i unikátní fotografie, záběry a dokumenty.

Dokument najdete k zhlédnutí zde: https://www.youtube.com/watch?v=hiakUyKczVs

Do konce roku ještě připravujeme dokumenty o ostravských hornických voliérách, ostravském komiksu a Ostravici-Textilii. 
Cyklus má velký ohlas, dokumenty mají sledovanost i několik tisíc, například dokument o Nové Karolině již vidělo před 5600 diváků. 

O OSTRAVSKÝCH KULTURNÍCH STOPÁCH:

Filmy se vyrábějí jako DYI aktivita Antikvariátu a klubu Fiducia, ve spolupráci s Ústavem filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity a Archivem města Ostravy. Každému dílu předcházejí podrobné rešerše, příprava historických dokumentů a fotografií, natáčení s odborníky a pamětníky, natáčení v terénu, natáčení dronem a podobně. 

Tvůrci: dramaturgie a rešerše – Ilona Rozehnalová, Monika Horsáková; kamera – Jan Vlček; hudba – Martin Režný; scénář, střih a režie – Monika Horsáková, rešerše historických dokumentů– Gabriela Pelikánová, fotografie – Archiv města Ostravy, Roman Polášek.

On-line pořady, které lze považovat za jakousi ostravskou kulturní virtuální kroniku, prezentují podstatné, dosud však ne zcela známé informace a souvislosti týkající se ostravského kulturního života. Postupně od roku 2021 vzniká unikátní kronika témat natáčených přímo v terénu, na místě událostí a s nimi spojených osobností ostravské kulturní scény, zejména druhé poloviny 20. století, která není detailně zpracována. Řada aktérů působí i na mezinárodním poli, přesto jejich aktivity v Ostravě, vazba na různá místa a dobový kontext, tematické zaměření nejsou dostatečně zmapovány. 
Filmy jsou dlouhé 30–60 minut a nabízejí řadu zajímavých skutečností a souvislostí, aktuálních či historických záběrů mapovaných míst. Ty vycházejí zejména z unikátních archivních dokumentů (dobové pohlednice, fotografie, dobový tisk, dobové výpovědi, dobové reportáže, dobová videa), nashromážděných na základě našich rešerší. Tyto dokumenty jsme získali z Archivu města Ostravy, archivu Antikvariátu a klubu Fiducia, archivu České televize, Televizního studia Ostrava, ale také od soukromých osob a sběratelů. Využíváme také leteckých záběrů, které dobře demonstrují umístění staveb v urbanistickém kontextu okolí. Ve filmech zaměřených na konverzi původního industriálního dědictví moravskoslezské metropole (Nová Karolina a Příběh městských jatek a kunsthalle) jsme navíc použili unikátní časosběrné záběry, mapující počátky a průběh konverze dané lokality, které jsme získali z QQ studia Ostrava, jež změny našeho města již řadu let tímto způsobem zaznamenává.
 

PLAYLIST JEDNOTLIVÝCH DÍLŮ K ZHLÉDNUTÍ ZDE, dokumenty můžete zhlédnout zdarma také na webu spolku Fiducia https://klubfiducia.cz/…opy, na vzdělávací televizi Slezské univerzity LucernaTV a také na sociálních sítích.
 

Děkujeme Archivu města Ostravy za spolupráci a všem dalším organizacím, které nám pomáhají a jsou vždy zmíněny u jednotlivých pořadů.
 Projekt vzniká díky dotační podpoře Ministerstva kultury ČR, Statutárního města Ostravy, Nadace české architektury a Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.