Fiducia v prosinci 2023

Milí přátelé, v prosinci nás čekají dvě vernisáže, literární Debuty s mladými spisovateli Jakubem Stanjurou a Antonínem Zhořcem, poslechový večer toho nejlepšího z akusmatické a elektronické hudby, výstava starých dětských knížek ve Vitrínce a prezentace nové knihy, pojednávající také o Ostravě a Hlučínsku. Zveřejníme rovněž dva díly naší virtuální ostravské kulturní kroniky, zaměřené na Ostravici-Textilii a ostravský komiks, chystáme i dvě další skládačky ostravských kulturních stezek, jedna se bude věnovat tématu ostravských stromů-mohykánů a druhá ostravským ženským osobnostem.

PONDĚLÍ 4. 12. v 18.00 POSLECHOVÝ VEČER HUDEBNÍ SOUTĚŽE PRIX RUSSOLO

Skladatelská soutěž Prix Russolo ve Fiducii – to nejlepší z akusmatické a elektronické hudby

Od svého vzniku v roce 1979 zkoumá Russolova cena nová zvuková teritoria, jejichž brány svým mezioborovým zkoumáním otevřel skladatel, malíř a metafyzik Luigi Russolo (1885–1947). Pozdější klíčový aktér hudebního obrození 20. století se v roce 1913 proslavil manifestem Umění hluku, v němž rozvíjí myšlenku, že všechny zvuky, zejména ty z průmyslových hájemství, mají pevné místo v hudebním všehomíru. Svou teorii Russolo prakticky ilustroval vývojem mnoha zvukových zařízení, jako byly slavné hlučníky intonarumori, russolofon a rané syntetizéry, i kompozičním předznamenáním hlukové, elektronické a konkrétní hudby. Od prvopočátku Russolo usiloval o dosažení vyšších stavů vědomí prostřednictvím obrazů i zvuků. Ve stejném duchu již po čtyřiačtyřicáté otevírá Prix Russolo svou skladatelskou soutěž akusmatické a elektronické hudby. Cíl je smělý: zhmotnění ducha, zduchovnění hmoty. Vybraná díla budou prezentována ve dvaceti městech tří kontinentů, o vítězi ročníku spolurozhodne i hlasování publika těchto poslechových večerů. 

ÚTERÝ 5. 12. v 18.00 DEBUTY VOL. 16 – STANJURA, ZHOŘEC

Spisovatelé Jakub Stanjura a Antonín Zhořec v pořadu básníka Romana Polácha

Poznej sám sebe – tato věčná pobídka (i neustávající upomenutí) nad námi bude viset v posledních letošních Debutech. Opět představíme jednoho autora, který již zažil tu radostnou chvíli po vydání první knihy, a spolu s ním tvůrce, jenž prvotinu pomalu vyhlíží. Vystupující spojuje i přes odlišné poetiky zájem o to nejintimnější, často pečlivě skrývané nebo dokonce vnitřně potlačované, jež hrozí (symbolickým) výbuchem. Jakubu Stanjurovi (*1995) letos vyšla v nakladatelství Host próza Srpny, v níž velmi koncentrovaně a zvláštně cyklicky tematizuje skryté rodinné násilí na dětech, různé formy následné manipulace a její důsledky pro budoucí (racionální) suverenitu oběti. Antonín Zhořec (*2000) se ve svých básních a krátkých prózách rovněž zabývá velmi intimní sebereflexí, vztahovou toxicitou, tělesností prostřednictvím obrazné i textové fragmentarity, výbušné imaginativnosti i konkrétních záznamů. Večerem provází básník Roman Polách. 

ČTVRTEK 7. 12. v 17.30 PRVOREPUBLIKOVÉ DĚTSKÉ KNÍŽKY 

Vánoční výstava v galerii Vitrínka

Ve vitrínách na vstupní chodbě Fiducie vám představíme krásné pohádkové knihy vydané do roku 1948 a ilustrované takovými umělci, jako byli Rudolf Mates, Marie Fischerová-Kvěchová či Artuš Scheiner. 

ČTVRTEK 7. 12. v 18.00 DVOJVERNISÁŽ

Rostislav Košťál: Krajina (s babama) ve Fotografické galerii Fiducia

Roel van der Linden: Není třeba vše komplikovat, leccos se zašmodrchá samo od sebe v Galerii Dole

– ROSTISLAV KOŠŤÁL: KRAJINA (S BABAMA) 

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

Čtveřici samostatných výstav členů legendární fotografické skupiny Epos ve Fotografické galerii Fiducia uzavírá Rostislav Košťál, který své letošní osmdesátiny aktivně oslavil monstrózní soubornou publikací a řadou výstav, prezentujících především jeho inscenované a divadelní fotografie. Proto jsme se při výběru z jeho archivu rozhodli akcentovat téma krajiny, které doposud zůstávalo v pozadí jeho baladických snímků. Kurátorem výstavy je Pavel Vančát

Výstava potrvá do 24. 1. 2024.

– ROEL VAN DER LINDEN: NENÍ TŘEBA VŠE KOMPLIKOVAT, LECCOS SE ZAŠMODRCHÁ SAMO OD SEBE

Vernisáž výstavy v Galerii Dole

Holanďan Roel Jeroen van der Linden (nar. 1982) je malíř, který dlouhodobě žije v České republice. Staleté kořeny jeho rodiny jsou však, v tehdy koloniální, Indonésii. Malířství je pro něj otevřené pole pro různé obrazové strategie, k čemuž má ovšem také perfektní řemeslné dispozice. Ty se stejně dobře vypořádají s hladkou realistickou malbou jako s různými fázemi abstrakce. Tendují přitom k symbolickému či postsurrealistickému vyznění a také k postkonceptuálním zásahům. Kurátorem výstavy je Martin Dostál

STŘEDA 13. 12. v 18.00 „UPROSTŘED NA OKRAJI_SEVEROVÝCHOD“ 

Prezentace nové knihy, pojednávající mimo jiné i o Ostravě či Hlučínu

Kniha Uprostřed na okraji_Severovýchod, kterou ve Fiducii představí vydavatel – spolek Antikomplex –, je druhým dílem čtyřdílné edice česko-německých publikací, jež prostřednictvím rozhovorů s lidmi přibližují dnešní život v pohraničí. Tento díl zachycuje činnost různých aktérů, kteří působí v regionu od Jablonce nad Nisou po Nový Jičín – v knížce se objeví také Ostrava či Hlučín. Konkrétní výpovědí mimo jiné ilustrují, jakými tématy lidé v této oblasti žijí a jakým čelí výzvám. Dozvíte se také, jak post/pandemická doba ovlivnila činnost spolků a iniciativ, kterým se zrovna nedostává prostoru v nejsledovanějších médiích. Antikomplex, který za projektem stojí, tak navazuje na úspěšné předchozí projekty (např. Zmizelé Sudety a Pod jednou střechou) a snaží se prostřednictvím tohoto aktuálního přístupu ukázat periferní oblasti Česka v pestřejších barvách, než jaké jim mainstream často přisuzuje. Kniha bude na místě k dostání za zvýhodněnou cenu. 

FIDUCIA ON-LINE

17. 12. Ostravské kulturní stopy – Ostravica-Textilia

29. 12. Ostravské kulturní stopy – Komiks

SVÁTEČNÍ OTEVÍRACÍ DOBA ANTIKVARIÁTU A KLUBU FIDUCIA

Do 22. 12. 2023: po–pá 10.00–18.00

23. 12. 2023 – 1. 1. 2024 zavřeno

Od 2. 1. 2024: po–pá 10.00–18.00

SBÍRKA POTRAVIN PRO UKRAJINSKÉ UPRCHLÍKY V OSTRAVĚ

Přátelé, pokud máte možnost, pomozte nákupem nebo uspořádejte potravinovou

sbírku ve svém okolí, v práci, ve škole, mezi přáteli. Potraviny pak můžete dovézt do

Fiducie, případně na faru ve Staré Bělé. Je jasné, že mnoho z vás již pomohlo, děkujeme, ale bohužel, aktuálně má mnoho ukrajinských uprchlíků v Ostravě finanční nouzi, chybí potraviny a naše pomoc je stále potřebná!

Pokud je pro vás složité nakupovat trvanlivé potraviny a vozit je do Fiducie a je pro vás

lepší přispět penězi, fara má účet, ze kterého kupuje pro Ukrajince jídlo a potřebné

věci, zde: 111729531/0300, VS: 81116. Farnost se dlouhodobě stará o řadu rodin.

Jsou potřeba hlavně trvanlivé potraviny (mouka, těstoviny, rýže, konzervy, kompoty,

sterilovaná zelenina, trvanlivé mléko, cereálie, vakuované uzeniny, sirupy, čaje, káva,

marmelády, ořechy, luštěniny…), částečně i drogerie (hygienické potřeby, zubní pasta,

mýdlo, šampony, jar, krémy, prášek na praní…).

Potraviny lze dovézt do Fiducie kterýkoli pracovní den v 10.00–18.00. My poté vždycky minimálně jednou měsíčně vše převezeme na farnost, potraviny dáváme rovněž ukrajinským maminkám, které přijdou přímo do Fiducie.

NOVINKY V ROCE 2024

Dvě knihy o literární Ostravě

V roce 2024 pokřtíme dvě knihy o literární Ostravě. Aktuálně pracujeme na knize Ostrava je, když…, jež je autorským dílem literárního historika Pavla Hrušky. Půjde o druhý díl knihy Literární Ostrava 1918–2018, kterou jsme spolu s Ostravskou univerzitou připravovali v rámci projektu NAKI a vydali v roce 2022. Obě knihy bychom rádi představili veřejnosti společně, jakmile vydáme druhý díl. 

Na druhé knize o literární Ostravě s názvem Ostrava je, když… pracujeme od roku 2023 – původně mělo jít o drobnou přílohu knihy Literární Ostrava 1918–2018, ale téma se nám během badatelské práce významně rozrůstá pod rukama a vzhledem k jeho atraktivitě i novátorství jsme se rozhodli napsat a vydat v roce 2024 samostatnou knihu, která se dotkne nejrůznějších témat souvisejících s Ostravou a literárním zpodobňováním Ostravy. Deset esejí literárního historika Pavla Hrušky přinese dosud nepublikované a tematicky mnohdy dosud neprobádané pohledy na Ostravu skrze literární témata, motivy a symboly s tím, že v literárních dílech českých i některých zahraničních autorů se objevují reflexe ostravské krajiny, historie i architektury, což jsou témata pro ostravskou laickou, ale i odbornou veřejnost atraktivní a dosud souhrnně v knize nezpracovaná. Eseje „Nová příroda“, „Haldy“, „Šachty, hutě, robota jak cyp…“, „Zával a jiné životní radosti“, „Ostravské figurky“, „Po našemu (ostravská mluva)“, „Soudružka Ostrava“,“Kořaleční mor“, „Ostrava je, když…“ a „Kaj džas, Ostrava?“ se přitom opírají o již zmíněný tříletý badatelský výzkum týmu Fiducie a Ostravské univerzity, který probíhal v letech 2020–2022.  

OBJEVUJME SPOLU OSTRAVU! MĚSTSKÉ „VÝSADKY“ A POULIČNÍ HRY PRO RODINY 

V roce 2024 připravujeme nové aktivity pro rodiny – městské výsadky a pátrací hry. Lektoři městských „výsadků“ budou spolu s rodinami objevovat méně známá ostravská místa a pomocí umění budou děti a jejich rodiče/prarodiče učit přemýšlet o městě. Zároveň jim tato netradiční společná aktivita umožní navzájem se více seznámit se svými pocity, s tím, jak která generace vnímá město a konkrétní místa v něm, co by si kdo na nějaké konkrétní lokalitě přál, proč dané místo působí příjemně nebo nepříjemně a jak vlastně o různých městských místech přemýšlet. Celkem budeme objevovat 5 ostravských míst. 

Také pátrací hry nabídnou netradiční způsob poznávání městského prostoru pro rodiny. Připravíme pro ně pátrací listy s dílčími úkoly, které se vztahují k jednotlivým stavbám, památečním objektům (pamětní desky, pomníky) a také důležitým událostem v dějinách Ostravy, které jsou ve veřejném prostoru nějakým způsobem reflektovány. Odpovědi na jednotlivé úkoly budou rodiny (děti s rodiči/prarodiči či širší rodiny) hledat přímo na vybraných místech podle připraveného plánku. Hra bude založena na společném pátrání, objevování a tvůrčím přístupu, což upevní rodinné vztahy a umožní rodinám poznat se lépe navzájem, vést dialog. Prvními lokacemi pro pouliční hry budou Přívoz, Pustkovec a Poruba.